Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.6°C19.1°C
1 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.6°C15.0°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.6°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 67%
Die Zeit / Die Zeit: "Ο Τσίπρας τερματίζει την ταπείνωση"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Die Zeit / Die Zeit: "Ο Τσίπρας τερματίζει την ταπείνωση"

Του Ζαχαρία Ζαχαράκη

Το νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα είναι κυρίως ένα πράγμα: αποφασισμένο από την Ελλάδα. Αν κοιτάξετε τη λίστα που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη στις Βρυξέλλες, δεν μπορείτε να παραβλέψετε ότι έχει τα χαρακτηριστικά της ελληνικής γραφής.

Και η πιο σημαντική επιτυχία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα; Δεν θα υπάρξουν νέα δραστικά μέτρα λιτότητας.

Κι όμως, κανείς δεν θα πρέπει να φοβάται ότι η Ελλάδα θα αρχίσει τώρα να σπαταλάει κρατικό χρήμα σε κοινωνικά προγράμματα. Αντιθέτως: το νέο σχέδιο μεταρρυθμίσεων είναι προς το συμφέρον των Ευρωπαίων εταίρων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης, του κρατικού μηχανισμού καθώς και της δικαστικής εξουσίας. Ειδικότερα η νέα κυβέρνηση θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά. Σ' αυτή τη μάχη όλοι οι προκάτοχοί της απέτυχαν - σκοπίμως.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί μια από τις κεντρικές υποσχέσεις της προεκλογικής του εκστρατείας: ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει την αξιοπρέπειά της. Για χρόνια οι Έλληνες υπέφεραν επειδή δεν τους κυβερνούσαν οι εκλεγμένοι πολιτικοί τους, αλλά οι διεθνείς δανειστές. Τις μεταρρυθμίσεις υπαγόρευαν μέχρι τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ ήλεγχαν αυστηρά και την εφαρμογή τους. «Μη ικανοποιητικά» ή «ξανασχεδιάστε τα για μια ακόμη φορά» ήταν συχνά η αντίδραση των τεχνοκρατών της τρόικας που έφτανε με mail στην Αθήνα όταν συντάσσονταν νέα νομοσχέδια, και δη πολύ πριν πάρουν αυτά τον δρόμο για τη Βουλή, με τα χίλια ζόρια.

Τελειώνουν η ταπείνωση και οι εκβιασμοί

Βέβαια, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει καταφέρει να διώξει την τρόικα, όπως είχε υποσχεθεί πριν από τις εκλογές. Αλλά έχει πετύχει στις διαπραγματεύσεις του με την Ε.Ε. έναν καλό συμβιβασμό. Οι μεταρρυθμίσεις δεν υπαγορεύονται από το εξωτερικό, αλλά θα σχεδιάζονται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον, για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε αυτή η κρίση, η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά και ανθρωπιστικά προβλήματα που έχουν προκύψει στη χώρα από τα έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Το ότι για να πετύχουν όλα αυτά χρειάστηκαν σκληρές διαπραγματεύσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων οι τόνοι ανέβηκαν πολύ και το κλίμα ενίοτε έγινε άσχημο, οι άνθρωποι στην Ελλάδα όχι απλά το αποδέχθηκαν εξ αρχής, αλλά σχεδόν το απόλαυσαν. Κι αυτό διότι θεωρούσαν τη μέχρι τώρα διαχείριση της κρίσης ως μια αλυσίδα από ταπεινώσεις και εκβιασμούς.

Λίγο πριν από τις εκλογές, στα τέλη Ιανουαρίου, πολλοί στην Ευρώπη προειδοποιούσαν: Η αριστερή κυβέρνηση θα βυθίσει την Ελλάδα στο χάος. Πράγματι, για ένα διάστημα όλα έμοιαζαν πολύ κρίσιμα, οι άνθρωποι στην Ελλάδα σήκωσαν τις τελευταίες εβδομάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς τους -από φόβο ότι στο τέλος η χώρα θα καταλήξει στη δραχμή. Αλλά τώρα φαίνεται ότι Τσίπρας μαζί με τους ομολόγους του από τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να βρουν ένα σχέδιο, βάσει του οποίου η χώρα του θα παραμείνει στη νομισματική ένωση.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, δεν έχει επιλυθεί ακόμη. Τι θα συμβεί σε μακροπρόθεσμη βάση με το δυσθεώρητο δημόσιο χρέος; Οι χώρες της Ευρωζώνης δεν θέλουν να διαπραγματευτούν με τους Έλληνες την αναδιάρθρωση του χρέους ή ένα κούρεμα. Αλλά το αργότερο μέχρι το καλοκαίρι θα αναγκαστούν να ξεκινήσουν αυτή τη συζήτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL