Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Η χαμένη τιμή της Γαλλίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η χαμένη τιμή της Γαλλίας

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Πριν από οτιδήποτε άλλο, να βγάλουμε το καπέλο στους Γάλλους πολίτες, που κατέβηκαν κατά εκατομμύρια στον δρόμο, παρά τον φόβο, παρά τα όσα τους χωρίζουν, για να δείξουν ότι στα δύσκολα ξέρουν να ορθώνουν το ανάστημά τους, να υπερασπίζονται τις αρχές της δημοκρατίας τους. Θυμούνται ότι είναι παιδιά της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού. Αυτή ήταν η μεγάλη διαφορά στην πρώτη αντίδραση της ανοιχτής γαλλικής κοινωνίας στο τρομοκρατικό χτύπημα που Παρισιού από τα αντίστοιχα προηγούμενα του Λονδίνου, της Μαδρίτης ή των Βρυξελλών.

Από 'κει και πέρα, η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα αλλάζουν τις κοινωνίες προς το χειρότερο. Και θεσμικά και συναισθηματικά. Ο μεγάλος στόχος των ισλαμιστών τρομοκρατών σε μεγάλο βαθμό επιτυγχάνεται. Οι άνθρωποι φοβούνται, κοιτάνε με καχυποψία γύρω τους, χάνουν την ανεκτικότητά τους. Η μισαλλοδοξία και οι προκαταλήψεις αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

Επιπλέον, περνάνε πιο εύκολα νέοι «τρομονόμοι», θυσιάζονται ελευθερίες στον βωμό της ασφάλειας, εντός και εκτός εισαγωγικών. Ενισχύεται ο «μεγάλος αδελφός», περνάει σε δεύτερη μοίρα ο σεβασμός των προσωπικών δεδομένων, αμφισβητούνται κάποια… αυτονόητα του κράτους δικαίου.

Μπορεί η αντίδραση μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Γαλλίας να είναι διαφορετική; Πιθανότατα όχι.

Ήδη, λίγες ώρες πριν από τη μεγαλειώδη πορεία των Παριζιάνων, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν το πρώτο πράσινο φως στην ανταλλαγή των στοιχείων των αεροπορικών εταιριών, ώστε να εντοπίζονται οι τζιχαντιστές με ευρωπαϊκή υπηκοότητα που πάνε στη Συρία - και κυρίως που επιστρέφουν. Είναι κακό αυτό; Όχι βέβαια. Προφανώς έχει ο κάθε πολίτης την απαίτηση από τις αρχές ασφαλείας να αποτρέπουν τρομοκρατικά χτυπήματα. Αλλά ο «μεγάλος αδελφός» δεν περιορίζεται ποτέ σε έναν «στόχο». Επιπλέον, αυτός ο καινούργιος κίνδυνος -δεν ήταν Σαουδάραβες φοιτητές αυτοί που έστησαν το μακελειό στο Charlie Hebdo και το εβραϊκό μπακάλικο στο Παρίσι, όπως αυτοί που έριξαν τα αεροπλάνα στους δίδυμους πύργους- δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στα ευρωπαϊκά σύνορα. Είναι εσωτερικός. Εκπορεύεται από κάποιους αποκλεισμένους νεαρούς μουσουλμάνους τρίτης γενιάς στη Γαλλία, στη Βρετανία, στη Γερμανία, που μισούν ακόμη και τους «συμβιβασμένους» γονιούς τους. Εκπορεύεται από την αποικιοκρατική ιστορία της γηραιάς ηπείρου. Εκπορεύεται από τα εγκληματικά λάθη της Δύσης στον αραβικό κόσμο - που συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Κι αυτός ο κίνδυνος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αστυνομικά μέτρα. Απαιτεί μια αλλαγή πολιτικής, η οποία χρειάζεται τουλάχιστον μια γενιά για φέρει καρπούς. Εάν υποθέσουμε -που δεν είναι καθόλου βέβαιο- ότι θα την τολμήσουν οι Ολάντ και σία...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL