Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Στον απόηχο των επιθέσεων / Γαλλία: Ο φόβος και ο συντηρητισμός κερδίζουν έδαφος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον απόηχο των επιθέσεων / Γαλλία: Ο φόβος και ο συντηρητισμός κερδίζουν έδαφος

Ανταπόκριση από το Παρίσι: Μόδεστος Σιώτος

Το κεφάλαιο της υπεράσπισης της «παραδοσιακής, δημοκρατικής Γαλλίας» άνοιξε η επίθεση ενάντια στο γαλλικό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo με τη γαλλική κοινή γνώμη να αναρωτιέται αν «η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο» και, αν ναι, ενάντια σε ποιον.

Η επίθεση στο περιοδικό ήταν η απαρχή μίας σειράς βίαιων περιστατικών: η δολοφονία μίας αστυνομικού στην περιοχή Μοντρούζ, η τοποθέτηση βόμβας σε εστιατόριο κοντά σε τζαμί, η ομηρεία τουλάχιστον πέντε ανθρώπων σε εβραϊκό σούπερ μάρκετ και μια σειρά επιθέσεις σε καταστήματα μουσουλμάνων δημιουργούν την εικόνα μιας χώρας που βρίσκεται σε πολεμική σύγκρουση, με τον στρατό να κάνει περιπολίες στο κέντρο του Παρισιού και την αστυνομία να στήνει οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

«Δεν πρέπει να υπερβάλλουμε» υποστηρίζει ο Ζιλ Κεπέλ, πολιτικός επιστήμονας στη Science - Po Paris, που ειδικεύεται στο Ισλάμ και τον σύγχρονο αραβικό κόσμο. Ο Κεπέλ υπογραμμίζει ότι το διεθνές κίνημα του τζιχαντισμού δεν στοχεύει πλέον σε «αναγνωρίσιμους στόχους», όπως αρχηγοί κρατών και κρατικοί αξιωματούχοι, αλλά περισσότερο ενάντια σε μεμονωμένους και συγκεκριμένους στόχους, όπως είναι «οι διανοούμενοι ή οι 'αποστάτες', δηλαδή οι 'κακοί μουσουλμάνοι' που αγκαλιάζουν τις αξίες της Δύσης».

Από την Τετάρτη η δημόσια συζήτηση στη Γαλλία περιστρέφεται έστω και με έμμεσο τρόπο γύρω από το ερώτημα κατά πόσον οι μουσουλμάνοι μπορούν να αγκαλιάσουν τις παραδοσιακές αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας.

«Η γαλλική κοινωνία μαστίζεται από εσωτερικές αντιφάσεις όπως κάθε άλλη κοινωνία στο κόσμο, αλλά δεν πρέπει να βλέπουμε την κατάσταση με ασπρόμαυρη λογική. Ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Γαλλίας είναι πλουραλιστικός και δεν μπορεί να στιγματιστεί ως 'ζηλωτής'» σημειώνει ο Ζιλ Κεπέλ συμπληρώνοντας πως «πρέπει να τονίσουμε ότι το κίνημα του τζιχαντισμού τρομοκρατεί πάνω απ' όλα τους μουσουλμάνους της χώρας λέγοντάς τους ότι 'αν δεν είστε με τους τζιχαντιστές, είστε προδότες, και θα είστε τα πρώτα θύματα'».

Μαρίν Λεπέν: ο εκφραστής της Γαλλίας που απειλείται

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα πολιτικά κέρδη της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης φαίνεται να καρπώνονται η Μαρίν Λεπέν και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, που βγήκε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. «Δεν έχουν βγει νέες δημοσκοπήσεις μετά το χτύπημα, αλλά είναι σίγουρο ότι στον γενικότερο συντηρητικό χώρο θα ενταθεί η πεποίθηση ότι η Λεπέν είναι ο πραγματικός εκφραστής της Γαλλίας που απειλείται» διαπιστώνει ο Γάλλος πολιτικός επιστήμονας.

Η διαπίστωση του Κεπέλ φαίνεται πως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τη Παρασκευή ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, ο τριαντατριάχρονος Φλοριάν Φιλιππό,  σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι LCI δήλωσε ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι «η μοναδική πολιτική δύναμη που παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι στον ισλαμισμό και τον φονταμεταλισμό και υπερασπίζεται τις αξίες της Γαλλικής Δημοκρατίας».

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Μαρίν Λεπέν εκφράζει τις ανησυχίες εκατομμυρίων συμπολιτών μας και το μήνυμα που θέλει να περάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ανάγκης και πρέπει να φτάσουμε στα άκρα για να τελειώνουμε μια για πάντα με μια κατάσταση που πλέον μετράει θύματα».

Ο ακροδεξιός Φλοριάν Φιλιππό αμφισβήτησε εκ νέου την ένταξη της Γαλλίας στη ζώνη Σένγκεν ζητώντας από τη κυβέρνηση να γίνει άμεσα διακομματική συζήτηση πάνω «στο ζήτημα των συνόρων, αν πρέπει να είναι ανοιχτά και αν πρέπει να μείνει η χώρα στη Σένγκεν όταν δεν διαθέτει τα μέσα για να ελέγξει ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει στη χώρα».

Η αραβόφωνη μουσουλμανική κοινότητα φοβάται

Απέναντι στη συντηρητική ρητορική του κόμματος της Λεπέν η πλειονότητα των αραβόφωνων μουσουλμάνων φοβάται ότι οι διακρίσεις εις βάρος της θα ενταθούν στο άμεσο μέλλον. Οι οργανωμένες μουσουλμανικές κοινότητες της Γαλλίας και οι εγχώριοι θρησκευτικοί τους ηγέτες έχουν καταδικάσει τις επιθέσεις στο Charlie Hebdo, αλλά τα συντηρητικά χαρακτηριστικά της γαλλικής κοινωνίας κάθε άλλο παρά γκρεμίζουν τα στερεότυπα που θέλουν τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να είναι «απροσάρμοστοι» και «επικίνδυνοι».

«Οι Άραβες έχουν κακή φήμη. Μόλις έγινε η επίθεση, η κοπέλα μου μού έκανε πλάκα ότι σκέφτεται να με χωρίσει λέγοντας ότι η μητέρα της είχε δίκιο όταν έλεγε ότι δεν πρέπει να μπλέκει με Άραβες γιατί είναι όλοι επικίνδυνοι» μας λέει ο Αμίρ, 22 ετών, με καταγωγή από την Τυνησία.

Οι αραβόφωνοι πολίτες στη Γαλλία ανησυχούν ότι, παρά τις προσπάθειες της Πολιτείας και της πλειονότητας των πολιτικών κομμάτων να μην ταυτίζεται ο τζιχαντισμός με το μουσουλμανικό θρήσκευμα, στο μυαλό των περισσοτέρων Γάλλων κάτι τέτοιο συμβαίνει αναπόφευκτα. «Ό,τι και να γίνει στη Γαλλία φταίνε οι Άραβες. Ακούω στη τηλεόραση να μιλάνε για την επίθεση και να μιλάνε όλην την ώρα για το Ισλάμ. Δεν έχει σχέση το Ισλάμ με όλα αυτά που γίνονται» εξηγεί ο Αμίρ συμπληρώνοντας πως ο ίδιος δεν πιστεύει σε καμιά θρησκεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL