Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στήριξη Σόιμπλε σε Στουρνάρα και κυβέρνηση Σαμαρά, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ.

ΑΠΕ

Επί μέρες κράτησε το στόμα του κλειστό - και δεν του είναι εύκολο. Αλλά, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, με την πολιτική σταθερότητα (λέμε τώρα) να κρέμεται απο μια κλωστή, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βγήκε να στηρίξει απόλυτα την κυβέρνηση και τον ομόλογό του

Επί μέρες κράτησε το στόμα του κλειστό - και δεν του είναι εύκολο. Αλλά, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα, με την πολιτική σταθερότητα (λέμε τώρα) να κρέμεται από μια κλωστή, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βγήκε να στηρίξει απόλυτα την κυβέρνηση και τον ομόλογό του και «φίλο» Γιάννη Στουρνάρα και να μιλήσει για success story. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε όλη την ανακοίνωση που εξέδωσε:

«Στην Ελλάδα γίνονται ορατές οι πρώτες οικονομικές επιτυχίες, στο παράδειγμα του τουρισμού και των εξαγωγών. Αργά αρχίζουν να φαίνονται τα πρώτα δείγματα ενός σταθερού οικονομικού μέλλοντος. Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜ.ΑΡ. υπό τον πρωθυπουργό Σαμαρά κατάφερε να οδηγήσει το ελληνικό καράβι μέσα στα ταραγμένα νερά και να προχωρήσει ένα μεγάλο μέρος του μεταρρυθμιστικού δρόμου. Γι αυτό χρωστάμε μεγάλο σεβασμό στον ελληνικό λαό και στην ελληνική κυβέρνηση.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις στην Ελλάδα. Γι' αυτό θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας τις προόδους που έγιναν και να μην χανόμαστε σε συζητήσεις του στιλ 'τι θα γινόταν αν...', που υποσκάπτουν κάθε επιτυχία. Ένα είναι βέβαιο: Η Ελλάδα έχει πετύχει ήδη ένα μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων, αλλά έχει ακόμη μπροστά της μακρύ και ανηφορικό δρόμο.

Η τρόικα και οι χώρες της Ευρώπης θα σταθούν δίπλα στους Έλληνες εταίρους σ' αυτό τον δρόμο και θα τους στηρίξουν.

Το Σαββατοκύριακο συμφώνησα με τον Έλληνα φίλο και συνάδελφό μου, τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ότι -πλάι στη συνεπή εφαρμογή του προγράμματος- θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα σε αναπτυξιακές δράσεις και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, κυρίως των νέων. Με κάλεσε στην Αθήνα και πολύ σύντομα θα συζητήσουμε πώς θα δρομολογήσουμε και στην Ελλάδα μια διμερή πρωτοβουλία, στα πρότυπα αυτής που προχωράμε με την Ισπανία, για τη στήριξη μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Μια πρωτοβουλία που θα οδηγεί στη δημιουργία θέσεων εργασίας και που θα στηρίζεται, για παράδειγμα, από μια ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα που μπορούμε τάχιστα να ιδρύσουμε. Στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin, την Πέμπτη και την Παρασκευή στο Λουξεμβούργο θα συζητήσουμε τις λεπτομέρειες».

Είναι προφανές ότι ο Σόιμπλε έδωσε χθες τη «μάχη όλων των μαχών» για να στηρίξει αυτή την κυβέρνηση συνασπισμού, με την υπογράμμιση στο «αυτή». Είναι προφανές ότι έστειλε το μήνυμα «μη ρισκάρετε το success story». Και έσπευσε να ανακαλύψει μεγάλες προόδους και να «μαλώσει» όσους δεν τις βλέπουν.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο