Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C23.0°C
3 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.7°C17.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.7°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C21.3°C
3 BF 45%
Πώς η Apple τίναξε στον αέρα την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και το αμερικανικό Κογκρέσο…
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς η Apple τίναξε στον αέρα την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής και το αμερικανικό Κογκρέσο…

Θα ήταν η τέλεια Σύνοδος Κορυφής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες μέσα στη διάρκεια ενός γεύματος, θα έδειχναν στους Ευρωπαίους φορολογούμενους -που δοκιμάζονται από την κρίση και την ανεργία- πόσο αποφασισμένοι είναι να πατάξουν τους φορολογικούς παραδείσους στην Ευρώπη και όπου γης, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, κατονομάζοντας κρατίδια και νησάκια που βοηθούν φοροφυγάδες.

Δεν είχαν τίποτε να χωρίσουν μεταξύ τους. Άλλωστε την Κύπρο, αφού την βάφτισαν φορολογικό παράδεισο και την κατέστρεψαν, την χρησιμοποίησαν ως μπαμπούλα και για τους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς παραδείσους του χρήματος.

Λουξεμβούργο, Αυστρία, νωρίτερα η Ελβετία και το Λιχνενστάιν, Μονακό- Σαν Μαρίνο, όλοι τελικώς συνθηκολόγησαν να δίνουν τραπεζικές πληροφορίες σε Βρυξέλες – Ουάσιγκτον για να μην τους χρεοκοπήσουν αλα… κυπριακά.

Στο στόχαστρο θα έμπαιναν τώρα οι γνώστες off-shore φορολογικές Εδέμ τύπου νησιά Καϋμάν, αμπαλαρισμένες με σκληρή γλώσσα για την φοροαποφυγή και ευχολόγια για ομογενοποίηση των διεθνών κανόνων για την πάταξη των off-shore.


 

Το μήλον της έριδος


 

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το σκηνικό που είχε στηθεί ήταν εξίσου τέλειο. Οι ερευνητές της οικονομικής επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου είχαν στα χέρια τους λαβράκι…

Ο κολοσσός Apple φέρεται να είχε συνάψει μυστική συμφωνία με την εφορία της Ιρλανδίας τη δεκαετία του ‘80 για σχεδόν μηδενική φορολόγηση, δύο μόλις τοις εκατό, στα κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Η αρμόδια επιτροπή κάλεσε λοιπόν το νέο αφεντικό της Apple, Τιμ Κούκ, για να του τρίψει την φοροαποφυγή της εταιρείας του στην μούρη, να τον ξεφτιλίσει ον κάμερα ως φοροφυγά, και να τον πιέσει εν τέλει να επαναπατρίσει υπερκέρδη από εξωτερικό που υπερβαίνουν τα 100 δις δολ. ώστε να φορολογηθούν και στην συνέχεια να επενδυθούν στη χώρα.

Εδώ όμως υπερεκτίμησαν τις δυνάμεις τους με συνέπεια να καταρρεύσει η επίπλαστη εικόνα του αμερικανο-ευρωπαϊκού μετώπου κατά των φορολογικών παραδείσων.

Ο Τιμ Κούκ όχι μόνο δεν αρνήθηκε την μυστική συμφωνία με την ιρλανδική εφορία το 1980 αλλά απαίτησε από το Κογκρέσο την μείωση της φορολογίας του 35% στο… 9% ή χαμηλότερα για να επαναπατρίσει τα υπερκέρδη της Apple από το εξωτερικό!

«Η φορολόγηση του επαναπατρισθέντος εισοδήματος θα πρέπει να οριστεί σε μονοψήφιο νούμερο» για να πειστούν οι εταιρείες να το φέρουν πίσω είπε ο Κουκ στους γερουσιαστές καλώντας τους να μειώσουν και τη φορολογία επιχειρήσεων εντός ΗΠΑ, στο 20% περίπου…

Προχωρώντας ακόμα παραπέρα, ο Κουκ επιβεβαίωσε όλες τις καταγγελίες της επιτροπής του Κογκρέσου ότι η Apple τοποθετεί τα κέρδη που αποκομίζει εκτός ΗΠΑ σε τρεις θυγατρικές της στην Ιρλανδία στις οποίες εισρέουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις σε Ευρώπη και Ασία, οι εταιρείες όμως δεν είναι καταχωρημένες σε καμία χώρα για φορολογικούς σκοπούς…

Το αφεντικό της Apple τα παραδέχτηκε όλα αυτά ενώπιων γερουσιαστών χωρίς φόβο και χωρίς πάθος γιατί πολύ απλά όλα είναι απολύτως νόμιμα!

Η κατάθεση Κουκ στο Κογκρέσο έγινε την Τρίτη 21 Μαρτίου, λίγες ώρες πριν ξημερώσει η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλες όπου στην ατζέντα είχε ήδη έρθει-αναγκαστικά ψηλά- το θέμα της φοροδιαφυγής-φοροαποφυγής.

Προεδρεύουσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης η… Ιρλανδία που μόλις είχε κατονομαστεί από την Apple ως συνένοχος στην τέλεια φοροαποφυγή της Apple μέσω εταιρειών-βιτρίνα, σύστημα που εκμεταλλεύονται πολλές αμερικανές επιχειρήσεις.

Μάταια έσπευσε ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένυ να σβήσει τη φωτιά που άνοιξε στο χειρότερο δυνατό τάιμινγκ και για τη χώρα του-που άγεται και φέρεται ως μνημονιακό success story- και για τις Βρυξέλλες που εκτέλεσαν την Κύπρο όταν άλλος είχε το όνομα και άλλος όπως αποδείχτηκε τη χάρη.

«Αναφορές περί χαμηλότερης φορολόγησης φαίνεται να καταλήγουν στα νούμερα που δίνουν συνυπολογίζοντας τα κέρδη από ομίλους εταιρειών στην Ιρλανδία και σε άλλες δικαιοδοσίες» είπε ο Κένυ σε μια προσπάθεια να εξηγήσει τα αδικαιολόγητα διαψεύδοντας παράλληλα ότι η Ιρλανδία σύνηψε μυστική συμφωνία με την Apple.

Τουλάχιστον ο υπουργός Εξωτερικών του, ο Ίμον Γκίλμορ, ήταν πιο ειλικρινής- αν όχι πιο προκλητικός- λέγοντας ότι δεν φταίει το Δουβλίνο για τα παραθυράκια που υπάρχουν στις διεθνείς συμφωνίες φορολόγησης, που επέτρεψαν στην Apple να μην πληρώσει κανέναν φόρο στις τρεις θυγατρικές της στην πόλη Κορκ. (!)


 

Πως η Apple έκρυψε στην Ιρλανδία εισόδημα 102$ δις .


 

Το πώς έγινε το μεγάλο κόλπο εξηγούν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης. Οι πολυεθνικές στις ΗΠΑ διαθέτουν περισσότερα από $1,6 τρις σε ρευστό, «μόνιμα υπενδεδυμένο στο εξωτερικό».

Εάν αυτά τα χρήματα έρθουν στις ΗΠΑ, θα φορολογηθούν με ποσοστό 35%. Φυσικά, στον υπέροχο κόσμο του ψηφιακού χρήματος, το χρήμα μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα και εντός επικρατείας και εκτός…

Συγκεκριμένα, τα 102$ δις της Apple από κέρδη εκτός ΗΠΑ τα διαχειρίζεται θυγατρική που βρίσκεται στην Νεβάδα. Τα χρήματα παρακολουθούνται δε από λογιστές της Apple στο Τέξας ενώ βρίσκονται σε τραπεζικό λογαριασμό στην Νέα Υόρκη.

Επειδή όμως τα 102$ δις «τεχνικά» είναι εκχωρημένα σε δυο ιρλανδικές θυγατρικές της Apple, ο αμερικανικός φορολογικός κώδικας θεώρει ότι τα λεφτά αυτά υπόκεινται σε έλεγχο ξένης δικαιοδοσίας και έτσι η Apple «τεχνικά» δικαιούται νομίμως να μην πληρώσει φόρο για αυτά.


 

Το ίδιο υπόδειγμα φοροαποφυγής μέσω Ευρώπης ακολουθούν πολλοί αμερικανικοί κολοσσοί όπως Microsoft, Hewlett-Packard, Google, Facebook κ.α.

Επειδή τα κέρδη αυτά ονομαστικά τα κρατούν εταιρείες εκτός αμερικανικής επικράτειας, ο αμερικανικός φορολογικός κώδικας τα εξαιρεί ακόμα και αν το χρήμα βρίσκεται εντός ΗΠΑ, σε τραπεζικό λογαριασμό. Το χαμένο φορολογικό εισόδημα εκτιμάται από το Κογκρέσο στα 42$ δις!

Τόση είναι η απέχθεια της Apple στο φορολογικό καθεστώς της χώρας της, που προτίμησε προ εβδομάδων να βγει στις αγορές και να δανειστεί με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο για να διανείμει μέρισμα στους μετόχους.

Αυτή η εξωτική πληρωμή μερίσματος ήταν φτηνότερη από το να πάρει η Apple χρήμα από τα κέρδη των πωλήσεων της διότι έτσι θα πλήρωνε φόρους. Τώρα πληρώνει μονοψήφιο επιτόκιο και μάλιστα χαμηλό για το δάνειο με το οποίο πληρώνει τους μετόχους της.

Ποιοι εν τέλει βοήθησαν την Apple στην μεγαλύτερη αποφυγή φορολογίας στην επιχειρηματική ιστορία;

Η Ιρλανδία και το ευρωπαϊκό φορολογικό καθεστώς από τη μια και φυσικά οι τράπεζες που διαχειρίστηκαν τον δανεισμό της βαθύπλουτης Apple με φτηνό χρήμα για να γλυτώσει φόρους , ονόματι Γκολντμαν Σακς και Ντόιτσε Μπανκ.

Δηλαδή οι φορολογικοί παράδεισοι που ονομάζονται ΗΠΑ-Ευρώπη-αγορές…


 

Πηγες: Reuters, New York Times, Guardian, CNBC


 


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL