Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Τα ρωσικά ΜΜΕ και η κρίση στην Ουκρανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα ρωσικά ΜΜΕ και η κρίση στην Ουκρανία

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ από το ΕΛΣΙΝΚΙ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΔΗΣ

Σημαντική θέση καταλαμβάνουν στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης τα τεκταινόμενα στην Ουκρανία, ήδη από την αρχή του χρόνου. Ένα από τα σημεία που έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τη ρωσική κοινή γνώμη, είναι η παρουσία εξτρεμιστικών ακροδεξιών στοιχείων στην Ουκρανία καθώς και οι σχέσεις τους με τη νέα κυβέρνηση, αλλά επίσης και η ανάμειξη των ΗΠΑ.

Τα δημοσιεύματα εστιάζουν εξάλλου στην οικονομική διάσταση της κρίσης, τη δεινή κατάσταση της ουκρανικής οικονομίας, την "πρόσκληση" του ΔΝΤ στη χώρα και τις συνέπειες της κρίσης στις οικονομικές σχέσεις Κιέβου-Μόσχας. Άλλωστε, και για τη ρωσική οικονομία οι επιπτώσεις της ουκρανικής κρίσης είναι δυσμενείς και εμφανείς, αφού η πτώση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλιού κυμαίνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ουκρανία όπως... Ελλάδα

Η κυβερνητική "Ροσίσκαγια Γκαζέτα" σε πρόσφατο δημοσίευμά της με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Η Ουκρανία ψάχνει σπόνσορες: ΗΠΑ και Ε.Ε. δεν θα πληρώσουν τα ουκρανικά χρέη απ' την τσέπη τους", επισημαίνει τη στροφή της κυβέρνησης Γιατσένιουκ προς το ΔΝΤ, κάνοντας στο τέλος του άρθρου ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής των πολιτικών της τρόικας δεν δίνουν περιθώρια ελπίδας στον ελληνικό λαό, γράφει η εφημερίδα, με την ανεργία στην Ελλάδα να φθάνει στο 27% και αντίστοιχα το ποσοστό στους νέους το 60%. Βασικό θέμα αποτελούν για την εφημερίδα και οι εξελίξεις στις ρωσο-αμερικάνικες σχέσεις, με τη συνάντηση Κέρι - Λαβρόφ στο Παρίσι να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο.

Στο ίδιο κλίμα, η οικονομική εφημερίδα "Κομερσάντ" δίνει έμφαση στην απόφαση της Επιτροπής Ερευνών της Ρωσικής Ομοσπονδίας για έναρξη διεθνούς έρευνας σε βάρος του αρχηγού του νεοναζιστικού "Δεξιού Τομέα" της Ουκρανίας, Ντμίτρι Γιαρός, με την κατηγορία της διάπραξης "τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ενεργειών". Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι συνεχείς οι αναφορές των ρωσικών ΜΜΕ για τη δράση των νεοναζί στην Ουκρανία.

Η "απάντηση" της Δύσης

Η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης και το πώς αυτή αντανακλάται στη σύνοδο των G8 τον Ιούνιο στο Σότσι είναι επίσης ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρονται στην πρόθεση των "ισχυρών" της G8 να πραγματοποιηθεί η συνάντηση χωρίς την παρουσία του Ρώσου προέδρου, δηλαδή ως G7 με ορισμό νέας ημερομηνίας και τοποθεσίας και αποκλεισμό ουσιαστικά της Ρωσίας

Σχολιάζοντας τη στάση του Πούτιν (με κριτικό όμως τόνο), ο αρχισυντάκτης της "Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα" Κονσταντίν Ρεμτσούκοφ, σε εκπομπή του στον ραδιοφωνικό σταθμό "Ηχώ της Μόσχας", τόνισε πως με τη στάση του στην Κριμαία ο Ρώσος πρόεδρος απέκτησε ουσιαστικά ένα διαπραγματευτικό χαρτί που πρόκειται να χρησιμοποιήσει στο μέλλον αναλόγως της έκβασης της κρίσης. Ο ίδιος επεσήμανε τον ρόλο - κλειδί της Γερμανίας για την "επιτυχία" των όποιων οικονομικών κυρώσεων επιβληθούν στη Ρωσία, αλλά και την ύπαρξη κοινής προσέγγισης μεταξύ Ρωσίας - Κίνας, γεγονός που θα παίξει εξίσου σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της κρίσης. Ο Ρώσος αναλυτής εκτίμησε πως ο Πούτιν θα θέσει μελλοντικά ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης κι άλλες περιοχές της Ουκρανίας με ρωσόφωνους πληθυσμούς.

Η κοινή γνώμη σε Ρωσία - Ουκρανία

Την ίδια ώρα, οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν διχασμένη τη ρωσική κοινή γνώμη σε ό,τι αφορά το ποια πλευρά φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την κρίση στην Ουκρανία. Δημοσκόπηση του Ρωσικού Κέντρου Μελέτης Κοινής Γνώμης (www.wciom.ru) σε δείγμα 1.600 πολιτών σε όλη σχεδόν τη ρωσική επικράτεια -με το στατιστικό λάθος να μην ξεπερνάει το +/-3,4%- καταλήγει στα εξής αποτελέσματα:

Στην ερώτηση "σε ποια πλευρά στην Ουκρανία εκφράζετε τη συμπάθειά σας", το 50% των ερωτηθέντων δεν τάσσεται με καμία, το 33% με τον Γιανουκόβιτς, ενώ μόλις το 8% υποστηρίζει τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης. Ενδιαφέρον επίσης έχει και το ερώτημα "πώς βλέπετε το μέλλον του κινήματος διαμαρτυρίας στην Ουκρανία", όπου η πλειοψηφία με 40% υποστηρίζει ότι οι ταραχές θα εξελιχθούν σε εμφύλιο πόλεμο ο οποίος θα απειλήσει με τη σειρά του τη χώρα με διάσπαση. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η παραπάνω έρευνα πραγματοποιήθηκε πριν από τα τελευταία γεγονότα στην Κριμαία.

Δημοσκόπηση πραγματοποίησε και το δημοσκοπικό κέντρο "Λεβάδα" της Ουκρανίας σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (www.levada.ru και www.kiis.com.ua) με θέμα τις σχέσεις των κατοίκων Ρωσίας-Ουκρανίας μετά τα τελευταία γεγονότα στο Κίεβο. Στη Ρωσία, η έρευνα διεξήχθη το τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου σε δείγμα περίπου 1.600 πολιτών, ενώ στην Ουκρανία από τις 8 έως 18 του ίδιου μήνα με δείγμα περίπου 2.000 πολιτών.

Στο ερώτημα "Ποιος κατά τη γνώμη σας φέρει την κύρια ευθύνη για την κλιμάκωση της διαμάχης στην Ουκρανία", το 49% των κατοίκων Ουκρανίας κατονομάζει τον Γιανουκόβιτς, ενώ με υψηλό ποσοστό της τάξης του 34% χρεώνονται και οι χειρισμοί των δυνάμεων της αντιπολίτευσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε σύγκριση με τη Ρωσία, για τους Ουκρανούς μεγαλύτερες ευθύνες για την κρίση φέρουν οι δυτικές χώρες (ποσοστά 7% και 18% ). Για τους Ρώσους, αντίστοιχα, ευθύνες φέρει ο Γιανουκόβιτς, ενώ με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά χρεώνονται τόσο η αντιπολίτευση όσο και οι χειρισμοί των δυτικών δυνάμεων (τα πλήρη στοιχεία της έρευνας: http://www.levada.ru/03-03-2014/otnoshenie-zhitelei-ukrainy-i-rossii-k-sobytiyam-v-ukraine).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL