Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Έρχεται η εποχή των drones
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται η εποχή των drones

Ακόμη πιο διαδεδομένη θα είναι στο μέλλον η χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) για στρατιωτικούς ή άλλους σκοπούς εξαιτίας της μείωσης του μεγέθους και του κόστους τους, συμπεραίνει η τελευταία έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (IISS) που δημοσιεύθηκε χθες.

Η έκθεση επισημαίνει ότι τα συγκεκριμένα συστήματα γίνονται ολοένα και μικρότερα σε μέγεθος, με αποτέλεσμα πολλές εταιρείες, αλλά ακόμη και ιδιώτες, να μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτά. Μέχρι τώρα η χρήση των drones ήταν κυρίως στρατιωτική, ωστόσο το IISS υποστηρίζει ότι μελλοντικά τα μη επανδρωμένα αεροπλάνα θα χρησιμοποιούνται επίσης για χαρτογραφήσεις, επιτήρηση αγωγών, σιδηροδρομικών γραμμών ή ακόμη και στη γεωργία.

Η διάδοσή τους συνοδεύεται από πολυάριθμα δεοντολογικά και νομικά ερωτήματα: το αν μια επίθεση μη επανδρωμένου αεροπλάνου μπορεί να ενταχθεί στο πλαίσιο της νόμιμης άμυνας ή το αν μπορεί να θεωρηθεί αναλογική απάντηση σε επίθεση ενός ατόμου, αποτελούν ζητήματα που βρίσκονται στο κέντρο συζητήσεων, αναφέρει το IISS.

Ένα άλλο ζήτημα αφορά την ενδεχόμενη χρησιμοποίηση εντελώς ρομποτικών και αυτόνομων μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης. "Η προοπτική να δούμε μια θανατηφόρα δράση η οποία να έχει αποφασισθεί από μια μηχανή θα παραμείνει το όριο που οι νομοθέτες και η κοινή γνώμη είναι απρόθυμοι να υπερβούν", αναφέρεται στην έκθεση.

Στην ετήσια έκθεσή του για το 2014, το IISS επιβεβαιώνει εξάλλου την αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών στην Ασία και τη μείωσή τους στην Ευρώπη. Σε αποπληθωρισμένες τιμές, οι αμυντικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 11,6% από το 2010 ώς το 2013 στην ασιατική ήπειρο, κυρίως χάρη στις δαπάνες της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας. Στην Ευρώπη κατά την ίδια περίοδο μειώθηκαν κατά 2,5%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL