Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πορτογαλία: Πολίτες πέτυχαν σήμερα ακύρωση πλειστηριασμού 85 έργων Μιρό για διάσωση τράπεζας

Υπάλληλος του οίκου Christie's μπροστά από τα έργα του Μιρό που δεν... ξεπουλήθηκαν!

Ένα μικρό και μαχητικό κίνημα πολιτών κατάφερε να ακυρώσει σήμερα τον πλειστηριασμό 85 έργων του Μιρό από το πορτογαλικό δημόσιο για τη διάσωση της BNP και μάλιστα στο ποσό των 35 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 80 εκατ. που τα έχει αγοράσει το 2008, την προ κρίσης εποχή.

Ο πλειστηριασμός 85 έργων του Ισπανού ζωγράφου Μιρό που έπρεπε να διεξαχθεί σήμερα το βράδυ στο Λονδίνο ακυρώθηκε εξαιτίας των αντιδράσεων που πυροδότησε στη Λισσαβόνα, αφού τα έργα θα έπρεπε να πωληθούν από το πορτογαλικό δημόσιο για τη... διάσωση της Banco Portugues de Negiocios (BNP).

Το πορτογαλικό δημόσιο έλπιζε να αποκομίσει 35 εκατ. ευρώ από τα 85 έργα του Μιρό που είχε αγοράσει το 2006 η ΒΝΡ, που εθνικοποιήθηκε δύο χρόνια αργότερα για να αποφύγει την πτώχευση, προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα στην Πορτογαλία.

Ο πλειστηριασμός ακυρώθηκε μετά από την κινητοποίηση 9.000 πολιτών που υπέγραψαν διαμέσου του διαδικτύου έκκληση για την ακύρωσή του. Οι πολίτες κατήγγειλαν ότι η ίδια η Christie's είχε εκτιμήσει τα ίδια 85 έργα του Μιρό στα 80 εκατ. ευρώ το 2008, υπερδιπλάσιο ποσό από αυτό στόχευε να εισπράξει από τη σημερινή μεταπώλησή τους. 

Το Μπλόκο της Αριστεράς και το ΚΚ της Πορτογαλίας κατήγγειλαν ως παράνομη την προσπάθεια πώλησης των έργων του Μιρό εκτιμώντας παράλληλα ότι η εκποίηση του πολιτιστικού πλούτου στρέφεται εναντίον του εθνικού συμφέροντος της χώρας.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Χάος

Τώρα δεν υπάρχουν οι δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη για μηδενική ανοχή στην ανομία και πάταξη των «μπαχαλάκηδων». Τώρα δεν υπάρχει πουθενά ο Μ. Βορίδης να μας εξηγήσει «γλυκά» ότι η επιβολή της νομιμότητας χρειάζεται εξαναγκασμό.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις