Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
"Χάρτα της Λαμπεντούζα" για μια Μεσόγειο που ενώνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Χάρτα της Λαμπεντούζα" για μια Μεσόγειο που ενώνει

Δεκάδες ιταλικοί σύλλογοι, δίκτυα, οργανώσεις, κινήματα, συνδικάτα, νομικοί, ομάδες κοσμικών και θρησκευόμενων, αλλά και από διάφορες χώρες της Ευρώπης και της Βορείου Αφρικής, θα συνυπογράψουν σήμερα τη "Χάρτα της Λαμπεντούζα" στο νησί του οποίου η θάλασσα έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο υγρό νεκροταφείο της Μεσογείου.

"Ξεκινήσαμε να γράφουμε τη 'Χάρτα στη Λαμπεντούζα', γιατί φανταζόμαστε ότι υπάρχουν άλλα δικαιώματα και σε μια άλλη Μεσόγειο για τους μετανάστες", υπογράμμισαν οι διοργανωτές της Melting Post Europa, που στοχεύουν σε μια νέα πολιτική για την υποδοχή και την ένταξη των μεταναστών, με την κατάργηση του εγκλήματος της παράνομης εισόδου στην Ιταλία, το οριστικό κλείσιμο των Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών (CIE), που "αποτελούν μια πραγματική εθνική ντροπή" για την Ένωση Κοινωνικών Συνεταιρισμών Legacoopsociali, και την αναδιάρθρωση των Κέντρων Προσφύγων και Αιτούντων Ασύλου (Cara) με την κατάργηση των μεγάλων κέντρων και τη φιλοξενία σε αυτά για μικρές περιόδους.

Η ουσιαστική σύνταξη της "Χάρτας" ξεκίνησε την Παρασκευή με το άνοιγμα της τριήμερης συζήτησης και αντιμετωπίζει μια σειρά σημαντικών προβλημάτων για τη μεταναστευτική πολιτική, προβλέποντας, μεταξύ άλλων, τις ελευθερίες της μεταναστευτικής ροής, της επιλογής, αλλά και της αντίστασης. Για τους διοργανωτές ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη θα συνεχιστεί μέχρι να βρουν "χώρο" στον κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις φυλής και θρησκείας.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στους διοργανωτές της "Χάρτας" η παρέμβαση της δημάρχου της Λαμπεντούζα Τζιούζι Νικολίνι και πολιτών που ανέδειξαν το δράμα ενός νησιού που έχει καταδικαστεί από την ιταλική κυβέρνηση και την ευρωπαϊκή πολιτική να ζει μια διαρκή φρίκη, χωρίς να μπορεί να αντιδράσει ουσιαστικά για να αλλάξει τις τύχες των ανθρώπων του.

Η "Χάρτα της Λαμπεντούζα" εγκρίθηκε το βράδυ του Σαββάτου από τη συνέλευση συλλόγων, κινημάτων, δικτύων και οργανώσεων, ενώ σήμερα Κυριακή θα συζητηθεί η ατζέντα των κοινών κινητοποιήσεων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και τα δίκτυα διαμέσου των οποίων θα ξεκινήσουν οι επόμενες εκστρατείες και πρωτοβουλίες.

Η "Χάρτα της Λαμπεντούζα" αποτελεί ένα είδος συνταγματικής συμφωνίας ανάμεσα σε αυτούς που πιστεύουν στη δυνατότητα επαναθεμελίωσης μιας νέας Ευρώπης, όπου η ελευθερία και τα δικαιώματα των πολιτών της θα στηρίζονται στην αρχή ότι κανένα ανθρώπινο ον δεν θα μπορεί να υπομένει τη βία και την αυθαίρετη κράτηση, ούτε θα διακινδυνεύει τη ζωή του για να μεταναστεύσει.

Η Λαμπεντούζα μετατράπηκε για ένα τριήμερο στην πολιτική πρωτεύουσα της Ευρώπης, απορρίπτοντας τον ρόλο του προμαχώνα του "Οχυρού Ευρώπη", που αρνείται να σεβαστεί και να προσφέρει τα ίδια δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους. "Για τη Λαμπεντούζα, κάθε άνθρωπος θα είναι ευπρόσδεκτος. Για εμάς οι ναυαγοί που φθάνουν στο νησί μας είναι πρώτα απ' όλα άνθρωποι. Δεν μας ενδιαφέρει εάν έχουν κάποιο χαρτί μαζί τους", τόνισε η δήμαρχος Νικολίνι, απαιτώντας μια νέα νομοθεσία, που να αντικαθιστά τον ρατσιστικό νόμο Φίνι και Μπόσι και τη λογική της αντιμετώπισης της μετανάστευσης σαν ένα πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από τη δράση της αστυνομίας.

"Η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα που ενώνει και όχι μια θάλασσα θανάτου", συμπλήρωσε η Νικολίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL