Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C22.0°C
4 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.2°C18.6°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.0°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.5°C21.9°C
3 BF 35%
Ιταλία / Ιταλία: Πολιτικές ίντριγκες με φόντο τις κάλπες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία / Ιταλία: Πολιτικές ίντριγκες με φόντο τις κάλπες

Η κυβέρνηση Λέτα χρησιμοποιεί κάθε είδους πολιτικές ακροβασίες για να αντιμετωπίσει το δίδυμο Ρέντσι - Μπερλουσκόνι που στοχεύουν σε άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και σε προσφυγή στις κάλπες. Ο Μπερλουσκόνι τις θέλει αμέσως, ενώ ο Ρέντσι φαίνεται προς στιγμήν περισσότερο υπομονετικός, δίνοντας φαινομενικά περιθώρια ενός χρόνου ακόμη και σε μια ανασχηματισμένη κυβέρνηση Λέτα, για να μην συγκρουστεί με τον απόλυτο "μονάρχη" της σταθερότητας, τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας Ναπολιτάνο.

Ο Λέτα παραδέχθηκε ότι «ο Ρέντσι δεν παίζει καθαρά και προσπαθεί να με φθείρει... Εάν ο Ρέντσι δεν θέλει να συνεχίσει τη δουλειά της η κυβέρνηση, θα πρέπει να το πει φανερά». Για να περάσει, στη συνέχεια, στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας τη διατήρηση του «σταυρού» στον νέο εκλογικό νόμο, να μπορούν να επιλέγουν τους βουλευτές οι πολίτες και όχι οι κομματικές ιεραρχίες. Ζητώντας παράλληλα νόμο για τη σύγκρουση συμφερόντων, δηλαδή νόμο εναντίον του Μπερλουσκόνι που δεν μπόρεσε να κάνει ο Πρόντι και ο ντ' Αλέμα. Πώς όμως ο Ρέντσι θα ψηφίσει νόμο που θα πλήξει άμεσα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα του βασικού συνομιλητή, που μπορεί να του προσφέρει έναν εκλογικό νόμο ο οποίος θα του διασφαλίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση σε περίπτωση νίκης του;

Τελεσίγραφο...

Ακόμη χειρότερα για τον Ρέντσι και τον Μπερλουσκόνι, ο Λέτα ζητάει την υπογραφή της συμφωνίας για τον κυβερνητικό συνασπισμό από τον Ρέντσι και τους άλλους ηγέτες της «πλατιάς συμμαχίας» το αργότερο έως τις 9 Φεβρουαρίου, ενώ την επόμενη Τετάρτη θα συναντήσει στις Βρυξέλλες τον Μπαρόζο για να παρουσιάσει το ιταλικό κυβερνητικό πρόγραμμα, το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων, που προβλέπει μεταξύ άλλων το άμεσο ξεπούλημα του 40% των Ιταλικών Ταχυδρομείων, και τους βασικούς άξονες της ιταλικής προεδρίας που θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.

«Ο εκλογικός νόμος που κάνουν αυτοί οι δύο είναι για να σταματήσει εμάς που αποτελούμε την τρελή μεταβλητή», προειδοποίησε ο Μπέπε Γκρίλο θέτοντας ένα ουσιαστικό πρόβλημα: «Φανταστείτε στον δεύτερο γύρο των εκλογών ανάμεσα σε εμάς και το Δημοκρατικό Κόμμα, πού θα κατευθύνει τις ψήφους του ο Μπερλουσκονι με τις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες του. Το ξέρουμε ότι δεν έχουμε πιθανότητες να πάμε στην κυβέρνηση».

Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει τον Γκρίλο να προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές. «Δεν έχουμε ιδέες ούτε της Δεξιάς ούτε της Αριστεράς. Εμείς δεν κάνουμε συμφωνίες με αυτούς, γιατί εκλεχθήκαμε για να τους στείλουμε σπίτι τους. Η πολιτική των συνασπισμών ανήκει στην προϊστορία... Εμείς προς το παρόν θα πάμε στην Ευρώπη μόνοι μας, μετά θα δούμε εάν υπάρχει καμία γερμανική ή φινλανδική ομάδα που να συμμερίζεται το πρόγραμμά μας».

Δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές

Μιλώντας στον Σύλλογο Ξένων Ανταποκριτών στη Ρώμη ο Γκρίλο υπογράμμισε ότι «εμείς δεν είμαστε αντιευρωπαϊστές. Με περιγράψατε σαν ρατσιστή, Αυτές τις στιγμές της κρίσης θα έπρεπε να με ευχαριστείτε γιατί αποτελέσαμε μια τάπα στις Χρυσές Αυγές και τον ρατσισμό... Θα πρέπει να κάνουμε όπως ο Κορέα [στον Ισημερινό], που είπε ότι το χρέος που υπογράψαμε δεν το πληρώνουμε γιατί είναι ανήθικο. Η Βραζιλία του είπε 'δεν σε αφήνω μόνο'. Το ίδιο είπαν η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, η Βολιβία».

Το θέμα της Ευρώπης και οι ευρωεκλογές αποτελούν ένα από το δύο θέματα αιχμής του 2ου Συνεδρίου της Αριστεράς - Οικολογίας - Ελευθερίας του Βέντολα, που θα ολοκληρωθεί σήμερα. Το άλλο είναι οι σχέσεις της με το Δημοκρατικό Κόμμα. Η βάση του κόμματος φαίνεται να αγκαλιάζει την ιδέα στήριξης της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την προοπτική της συμμετοχής σε ένα «ψηφοδέλτιο Τσίπρα» στην Ιταλία, ενώ ο Βέντολα και το περιβάλλον του θέλουν πλήρη ελευθερία κινήσεων για τους ευρωβουλευτές που πιθανόν θα εκλέξουν. Για να αποφευχθεί ένας κάθετος διαχωρισμός στο εσωτερικό του κόμματος, κάποιοι έφθασαν να προτείνουν την εξωτερική στήριξη του πιθανού «ψηφοδελτίου Τσίπρα», με την Αριστερά - Οικολογία - Ελευθερία να απέχει των ευρωεκλογών!

Η ένσταση του Βέντολα απέναντι στο «ψηφοδέλτιο Τσίπρα» είναι αρκετά κατανοητή, γιατί την ίδια στιγμή προσπαθεί να καταλήξει σε νέα συμφωνία με τον Ρέντσι για τη δημιουργία μιας κεντροαριστερής κυβέρνησης και να διασφαλίσει την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή με τις πλάτες του Δημοκρατικού Κόμματος, αφού θα είναι σχεδόν αδύνατον να περάσει το όριο του 5%, που προβλέπει η συμφωνία Ρέντσι - Μπερλουσκόνι για τον νέο εκλογικό νόμο.

«Στην Ιταλία δεν αυξάνεται μόνο η ανεργία, αλλά και η φτώχεια», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Άντορ, με το ποσοστό της ανεργίας να καταρρίπτει διαδοχικά ρεκόρ ανόδου και το 12% των εργαζομένων να μην μπορεί να ζήσει με τον μισθό που παίρνει. Τόσο ο Άντορ όσο και οι κυβερνολάγνοι Ιταλοί πολιτικοί δεν φαίνεται όμως να έχουν απαντήσεις σε προβλήματα τέτοιου είδους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL