Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C17.4°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.8°C13.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.3°C12.3°C
0 BF 71%
Απαισιοδοξία Ντράγκι για έξοδο από κρίση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απαισιοδοξία Ντράγκι για έξοδο από κρίση

Κάθε φορά που μιλάει ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, προκαλεί στους ακροατές του ένα σκωτσέζικο ντους. Από τη μια πλευρά υπογραμμίζει ότι δεν είναι «υπερβολικά» αισιόδοξος για την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης -συγχίζοντας τους πολιτικούς που σπεύδουν να πανηγυρίσουν την... οσονούπω υπέρβαση της κρίσης-, αλλά από την άλλη ξεκαθαρίζει ότι «η ΕΚΤ έχει πολλά εργαλεία στο οπλοστάσιό της για να επέμβει εάν χρειαστεί».

Το ίδιο συνέβη και χτες στη συνέντευξη που έδωσε στην κορυφαία εφημερίδα της Ελβετίας Neue Zuercher Zeitung: «Γενικά ο κίνδυνος πισωγυρίσματος στην κρίση είναι μεγάλος» είπε. «Θα ήμουν πολύ προσεκτικός ως προς τη διαμόρφωση μιας υπερβολικά αισιόδοξης πρόβλεψης». Ταυτόχρονα ο Ντράγκι εξέφρασε εμμέσως την ανησυχία του για την κακή συνήθεια των τραπεζών να «παρκάρουν» την αυξημένη ρευστότητα από την ΕΚΤ πίσω στην ΕΚΤ. Άφησε, λοιπόν, και πάλι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβάλει η ΕΚΤ «επιτόκια τιμωρίας» σε όσες τράπεζες το κάνουν, ώστε να τις «ενθαρρύνει» να ρίξουν τα λεφτά στην πραγματική οικονομία.

Ο Ντράγκι εμφανίστηκε μεν αισιόδοξος σε σχέση με τη σταθερότητα των τιμών, που είναι και η κύρια αποστολή της ΕΚΤ -«οι κίνδυνοι τόσο του πληθωρισμού όσο και του αποπληθωρισμού είναι περιορισμένοι» είπε- αλλά απαισιόδοξος σε σχέση με την ανάκαμψη της οικονομίας: «Υπάρχουν βέβαια ενθαρρυντικά μηνύματα και πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης, ωστόσο αυτή είναι αδύναμη και πολύ άνισα κατανεμημένη».

Μάλιστα, ο διοικητής της ΕΚΤ κάλεσε τις κυβερνήσεις να συνεχίσουν μεν τη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά με τρόπο πιο... φιλικό προς την ανάπτυξη: «Κοντολογίς, λιγότεροι φόροι, λιγότερες τρέχουσες δαπάνες και περισσότερες επενδύσεις στις υποδομές και την παιδεία» είναι η δική του παραίνεση προς τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.

Επιπλέον ο Ντράγκι ανήγγειλε ότι η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να ρίξει άπλετο φως στις αδυναμίες του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Σχολιάζοντας το επικείμενο «τσεκ απ» των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών, που στο εξής θα ελέγχονται από την ΕΚΤ, ο Ντράγκι υποστήριξε ότι «το φως κάνει περισσότερο καλό στον χρηματοπιστωτικό τομέα απ' ό,τι το σκοτάδι. Μόνο εάν οι αδυναμίες των τραπεζών γίνουν εγκαίρως ορατές μπορούμε να πάρουμε τα μέτρα μας, είτε πρόκειται για ανακεφαλαιοποίηση, είτε για αναδιάρθρωση, είτε για χρεοκοπία».

Αυτή η αναγγελία του Ντράγκι επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη και πάνω από τις ελληνικές τράπεζες. Εάν η απόδοσή τους στα τεστ αντοχής δεν είναι αρκετά καλή, τότε θα απορροφήσουν και τα υπόλοιπα κεφάλαια που είναι προς το παρόν «παρκαρισμένα» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διαλύοντας τις ελπίδες της Αθήνας να τα χρησιμοποιήσει για να κρατήσει χαμηλό το χρηματοδοτικό κενό.

Ισπανία: αύξηση της ανεργίας παρά την ανάκαμψη

Η συγκρατημένη απαισιοδοξία του Ντράγκι βρήκε χθες στήριξη από τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, τα οποία δείχνουν μεν ότι η οικονομίας της χώρας ανέκαμψε το τελευταίο τρίμηνο -όσο δεν είχε ανακάμψει τα τελευταία έξι χρόνια- πλην όμως αυτό δεν είχε κανέναν αντίκτυπο στο μέτωπο της ανεργίας, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται σχεδόν με... ελληνικό ρυθμό.

Το τρίτο τρίμηνο του 2013, λοιπόν, η ανεργία στην τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης έφτασε το 26% και θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη εάν πολλοί μακροχρόνια άνεργοι Ισπανοί αλλά και μετανάστες δεν είχαν εγκαταλείψει τη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των κατοίκων της Ισπανίας το 2012 μειώθηκε πρώτη φορά, καθώς η ύφεση έστειλε πολλούς Ισπανούς στη μετανάστευση και πολλούς μετανάστες στην επόμενη καινούργια τους εργασιακή πατρίδα.

Να σημειωθεί ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 η Ισπανία κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 0,1%, η οποία αναμένεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης Ραχόι να φθάσει το 0,3% στο τέταρτο τρίμηνο. Όμως αυτός ο ρυθμός είναι ανεπαρκής για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Παρόλα αυτά, η ισπανική κυβέρνηση ελπίζει ότι στα τέλη του 2014 η ανεργία θα πέσει στο 25,9%, από το 26,6% που εκτιμάται ότι έχει κλείσει στα τέλη του 2013.

Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL