Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Στη Μεσόγειο χωρίς διασφαλίσεις / Εν πλω στα διεθνή ύδατα η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Μεσόγειο χωρίς διασφαλίσεις / Εν πλω στα διεθνή ύδατα η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων

Εν πλω και όχι στην ξηρά -όπως ήλπιζε η κυβέρνηση και οι Κρητικοί- φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί η διαδικασία υδρόλυσης για την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. Προς καθησυχασμό, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace Hellas, Οceanica και WWF έλαβαν απευθείας ενημέρωση απο τον Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) στη Χάγη για τις εξελίξεις.

Το ΥΠΕΞ δηλώνει ότι συνεχίζει να προσπαθεί ώστε η διαδικασία να μην γίνει στη Μεσόγειο, αλλά τα περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Ο Ευ. Βενιζέλος, συμφώνησε με την Ιταλίδα ομόλογο του, Έμμα Μπονίνο, να αποστείλουν κοινή επιστολή στον διευθυντή του OPCW καθώς και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ε.Ε., από την οποία ζήτησε να ενεργήσει στο όνομα του Συμβουλίου ώστε να μην υπάρξει καμία αμφιβολία, από πλευράς ΟΗΕ και OPCW, για την ασφάλεια και προστασία του μεσογειακού περιβάλλοντος κατά τη διαδικασία μεταφοράς και καταστροφής των χημικών όπλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εργοστάσια που βρίσκονται στη Γερμανία και έχουν την τεχνική δυνατότητα να προχωρήσουν στη διαδικασία της υδρόλυσης αρνήθηκαν και έτσι η διαδικασία -φαίνεται πως- θα γίνει εν πλω και σε περίπτωση ατυχήματος θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Η καταστροφή των συριακών χημικών όπλων θα πραγματοποιηθεί επί του πλοίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «MV Cape Ray» σε διεθνή χωρικά ύδατα στη Μεσόγειο. Εκεί, θα μεταφορτωθούν οι χημικοί παράγοντες από το ολλανδικό πλοίο που παρέλαβε το πρώτο φορτίο στις αρχές Ιανουαρίου στη Λαττάκεια. Η μεταφόρτωση θα γίνει στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της Ιταλίας, το Τζόια Τάουρο, στην Καλαβρία. Το ίζημα μετά θα μεταφερθεί είτε στη Γερμανία είτε στην Αγγλία για την ολοκλήρωση της καταστροφής.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL