Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Ισπανία / Ισπανία: Τσουνάμι ανατιμήσεων και φοροεπιδρομών από τον Ραχόι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία / Ισπανία: Τσουνάμι ανατιμήσεων και φοροεπιδρομών από τον Ραχόι

Εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη το βράδυ έξω από το δημαρχείο της Βαρκελώνης για να διαμαρτυρηθούν για τη νέα αύξηση των εισιτηρίων, που φθάνει στο 30% από το 2010.

Ήταν η πρώτη διαμαρτυρία μετά το τσουνάμι ανατιμήσεων, φοροεπιδρομών και πτώσης των αποδοχών των εργαζομένων από τις αρχές του έτους.

Τουλάχιστον 3 εκατομμύρια δημοσίων υπαλλήλων θα δουν τις αποδοχές τους να «παγώνουν» για τέταρτο διαδοχικό έτος, ενώ τα 10 εκατομμύρια των συνταξιούχων θα δουν τις συντάξεις τους να αυξάνονται μόλις κατά 0,25%, που δεν τους επιτρέπει ούτε να αγοράσουν έναν... καφέ!

Τα 2,2 εκατομμύρια άνεργοι μακράς διαρκείας, που έχουν ξεπεράσει τουλάχιστον τα δύο χρόνια ανεργίας, θα λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα των 426 ευρώ τον μήνα, ενώ ο αριθμός τους αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Την ίδια στιγμή τα συνολικά επιδόματα ανεργίας κατά μέσο όρο θα μειωθούν κατά 1,4% στα 877 ευρώ τον μήνα το 2014.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν κατά 2,3% για 16 εκατομμύρια καταναλωτές από τις αρχές του έτους, καταγράφοντας την τέταρτη άνοδο σε λιγότερο από ένα έτος. Για όσους έχουν δεύτερη κατοικία η αύξηση του ηλεκτρικού φθάνει στο 5%.

Τα διόδια σημείωσαν άνοδο 1,85%, τα εισιτήρια των υπεραστικών τρένων σημείωσαν άνοδο κατά 1,9% κατά μέσον όρο, ενώ των τρένων μεγάλων ταχυτήτων και μακρών αποστάσεων... απελευθερώθηκαν!

Το κόστος των αστικών συγκοινωνιών εκτινάχθηκαν στα ύψη, με το εισιτήριο των δέκα διαδρομών στη Βαρκελώνη να καταγράφει ρεκόρ ανόδου 5,1%, οι ταρίφες των ταξί σημείωσαν άνοδο 2,9% στη Βαρκελώνη και 2,82% στη Μαδρίτη, ενώ ακόμη και η ενοικίαση ποδηλάτων σημείωσε άνοδο 1,9% στη Βαρκελώνη και 4% στη Βαλένθια! Όσο για τα τέλη κυκλοφορίας η Μαδρίτη θα κρατά τα ηνία για το 2014, αφού η τοπική κυβέρνησή της αποφάσισε την άνοδό τους κατά 2%.

Οι φόροι αεροδρομίου θα σημειώσουν άνοδο «μόλις» 0,9% το 2014.

Η φορολογία των εισοδημάτων θα σημειώσει άνοδο που κυμαίνεται από το 0,7% έως το 7%. Το προηγούμενο "success story" του Ραχόι προέβλεπε την κατάργηση της έκτακτης φορολογίας το... προηγούμενο έτος, αλλά τώρα θα εφαρμοστεί έως και το εκλογικό έτος 2015, όπου θα... καταργηθεί για προφανείς ψηφοθηρικούς λόγους.

Για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις τα χαράτσια δίνουν και παίρνουν και στην Ισπανία, αφού το 2014 ο «έκτακτος» φόρος για τα ακίνητα θα αυξηθεί έως και κατά 10%, αλλά το ύψος του θα εξαρτηθεί από τους δημάρχους, που καλούνται να εισπράξουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια. Πώς θα μετρηθεί αυτή η... δυσαρέσκεια; Με ένα απλό συγκριτικό τρόπο: το 2013 οι δήμοι εισέπραξαν ποσοστά φόρων που έφθασαν τα 55,3 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος καλούνται να εισπράξουν... 538,6 εκατ. ευρώ, σχεδόν δεκαπλάσιο ποσοστό.

Η φοροεπιδρομή όμως δεν έχει αρχή και τέλος, αφού η κεντρική και οι τοπικές κυβερνήσεις εφευρίσκουν δεκάδες κόλπα αφαίμαξης των πολιτών. Έτσι στην Καταλονία όποιος θέλει να ανανεώσει την κάρτα ασθενείας θα πληρώνει 7 ευρώ, στη Βαλένθια η στάθμευση θα εκτιναχθεί σε νέα ύψη, με την αύξηση να φθάνει στο 83% στο κέντρο της πόλης, ενώ άνοδο θα σημειώσει και ο φόρος για το... νερό.

Επιμέλεια: Αργύρης Παναγόπουλος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL