Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Πορτογαλία «Plan B»: Ψαλίδι σε συντάξεις και ξεπούλημα εθνικού πλούτου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πορτογαλία «Plan B»: Ψαλίδι σε συντάξεις και ξεπούλημα εθνικού πλούτου

Το «Plan B» του Πάσος Κοέλιο, μετά την απόρριψη του Συνταγματικού Δικαστηρίου τμήματος του προηγούμενου πακέτου των περικοπών αξίας 388 εκατ. ευρώ, προβλέπει ένα νέο τσουνάμι… περικοπών.

Στη Πορτογαλία το 60% των συνταξιούχων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται τουλάχιστον κατά 47 ευρώ για όσους παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ. Οι συνταξιούχοι μάλιστα του δημοσίου θα έχουν μια δεύτερη μείωση της σύνταξής τους το 2014, συμπεριλαμβανομένων και των συνταξιούχων των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων. Οι περικοπές στις συντάξεις θα κυμαίνονται από 3,5% έως 40% για τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 7.126 ευρώ!

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του Πάσος Κοέλιο προχώρησε στην πώληση της δημόσιας ασφαλιστικής Caixa de Seguros στο κινέζικο επενδυτικό κεφάλαιο ρίσκου Fosun για 1 δισ. ευρώ, προσφέροντας στην κυβέρνηση του Πεκίνου το εν τρίτο της πορτογαλικής ασφαλιστικής αγοράς. Οι κινέζικες κρατικές εταιρείες έχουν εξαγοράσει το 50% των εταιρειών που ιδιωτικοποίησε ο Πάσος Κοέλιο, ξεκινώντας από την ηλεκτρική EDP στην China Three Gorges για 2,69 δισ. ευρώ, που ευθύνεται για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στον κόσμο με την κατασκευή του φράγματος των Τριών Φαραγγιών, την εταιρεία ηλεκτρικών δικτύων REN στην κινέζικη StateGrid για 3,87 εκατ. ευρώ και τώρα την Caxa Seguros. Toν Φεβρουάριο του 2013 η μνημονιακή κυβέρνηση έδωσε την εταιρεία διαχείρισης των αεροδρομίων ΑΝΑ στη γαλλική Vinci για 3 δισ. ευρώ, και τον Μάρτιο του ιδίου έτους τις υπηρεσίες υγείας της CGD στην ΗΡΡ, οδηγώντας στην ιδιωτικοποίηση έξι νοσοκομείων και μιας κλινικής. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τα 467 εκατ. ευρώ από την πρόσφατη πώληση των ταχυδρομείων της χώρας CTT θα χρησιμοποιηθούν για την απόσβεση του χρέους.

Τους επόμενους μήνες θα βγουν στο σφυρί η αεροπορική ΤΑΡ, τμήματα της εταιρείας ύδρευσης ADP και η εταιρεία σιδηροδρομικών μεταφορών CP Carga.

Για τον Πάσος Κοέλιο η επιτυχία των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» των αγορών στην εθνική οικονομία. Το Μπλόκο της Αριστεράς, το ΚΚ της Πορτογαλίας και το συνδικάτο της CGTP καταγγέλλουν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την παράδοση στρατηγικών οικονομικών τομέων της χώρας σε ξένους επενδυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL