Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αντρέα Καμιλέρι: Ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο θα ήταν με τον Τσίπρα για ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντρέα Καμιλέρι: Ο επιθεωρητής Μονταλμπάνο θα ήταν με τον Τσίπρα για ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη

«Η Ευρώπη υπήρξε το βασίλειο της φαντασίας, της δημιουργίας. Το βασίλειο της τέχνης. Εάν υπήρχε έστω και ελάχιστος από αυτόν τον οίστρο και στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής πολιτικής, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε κάποιες οικονομικές αρχές. Πρέπει να στηριχθούμε σε κάποια ιδανικά και αξίες, σε έναν πολιτισμό», δηλώνει στην «Αυγή" ο Αντρέα Καμιλέρι. Ο διάσημος Ιταλός συγγραφέας στηρίζει την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα ως επικεφαλής ψηφοδελτίου στην Ιταλία.

«Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα αποτελεί το θερμόμετρο των ευρωπαϊκών λαθών... Ο τρόπος που μεταχειρίστηκε η Ευρώπη την Ελλάδα είναι σαν να μεταχειρίζεσαι άσχημα τις ίδιες τις ρίζες σου" αναφέρει ο Αντρέα Καμιλέρι στη συνέντευξή του στην "Αυγή". Η Ευρώπη είναι η κουλτούρα και ο πολιτισμός της, τονίζει, και όχι τα λογιστικά βιβλία αυτών που την οδήγησαν σε νέο πόλεμο με εκατομμύρια θύματα στη Νότιο Ευρώπη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

* Πως βλέπετε την πολιτική κατάσταση στη σημερινή Ιταλία;

Μου φαίνεται ότι η Ιταλία ζει σήμερα ένα αδιέξοδο και το πολιτικό σύστημα έχει μπλοκαριστεί. Πρέπει να πούμε ότι μπορούν να γίνουν ελάχιστα πράγματα. Οι εκλογές οδήγησαν τρία κόμματα να έχουν πάρει περίπου το ίδιο εκλογικό αποτέλεσμα. Είναι δύσκολο να φτιαχτεί μια πραγματικά παγιωμένη πλειοψηφία. Σήμερα υπάρχει μια πλειοψηφία που έχει σχηματιστεί από κατάλοιπα, από τους διαφωνούντες του Λαού της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να συνεχίζει να υπάρχει, αλλά χωρίς να μπορεί να κυβερνήσει και να κάνει σημαντικά πράγματα.

* Ο Λέτα συνεχίζει να εφαρμόζει μια πολιτική λιτότητας.

Η λιτότητα και η καταστροφή της κοινωνίας μας πρέπει να σταματήσουν στην Ιταλία και όχι μόνο. Το πρόβλημα της λιτότητας είναι πρόβλημα που αφορά και την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό ορισμένοι από εμάς επιχειρούμε να δημιουργήσουμε μια υπερεθνική και διεθνική λίστα για τις ευρωπαϊκές εκλογές. Από τη μια πλευρά, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε σίγουρα την αντιευρωπαϊκή παλινδρόμηση που φαίνεται ότι θα υπάρξει στις ευρωεκλογές. Πιστεύω ότι θα έχουμε ένα ισχυρό αντιευρωπαϊκό μήνυμα, που θα πρέπει να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο. Από την άλλη πλευρά κατά τη διάρκεια αυτής της τραγικής και μακρόχρονης κρίσης η ευρωπαϊκή μηχανή συνέχισε να δουλεύει, μόνο που έκανε να πληρώσουν τεράστιο κόστος, κόστος που δεν μπορούμε ούτε να το φανταστούμε, δεκάδες εκατομμύρια πολίτες της. Είναι αναγκαία μια ριζική αναθεώρηση όλων των ευρωπαϊκών συμφωνιών, αυτής της ίδιας της ευρωπαϊκής μηχανής. Μια αναθεώρηση που να μην στηρίζεται για μια ακόμη φορά στα λογιστικά βιβλία. Οι λογιστές καταστρέφουν την Ευρώπη. Πρέπει να τους σταματήσουμε. Γιατί τα λογιστικά βιβλία μιλούν μόνο για ένα απάνθρωπο δούναι και λαβείν. Δεν υπάρχουν άλλα κεφάλαια. Δεν υπάρχει η κοινωνία.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στην αξία του ευρώ. Η Ευρώπη πρέπει να έχει άλλα ιδανικά για να είναι ενωμένη. Άλλα ιδανικά που να τα συμμερίζεται η τεράστια πλειοψηφία των πολιτών της. Διαφορετικά με αυτόν τον τρόπο δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει. Στον επόμενο πόλεμο, γιατί αυτή η κρίση αποτέλεσε πόλεμο, δεν θα αφήσει στον δρόμο μόνο την Ελλάδα ή τις άλλες χώρες που πλήττονται θανάσιμα από τη σημερινή κρίση. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δώσουμε ενωμένοι μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτή την κρίση υποστηρίζοντας τον Αλέξη Τσίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Για να πούμε ότι θέλουμε μια άλλη Ευρώπη που να ανήκει στους λαούς της και να φροντίζει για να συμφέροντά τους.

* Κάποτε στην Ιταλία υπήρχε η μεγαλύτερη Αριστερά στη Δύση, ενώ σήμερα πασχίζει να βρει ένα βηματισμό. Για πολλούς από εμάς η Ιταλία ήταν παντού γνωστή για τις προοδευτικές αντιλήψεις και ιδέες της…

Η ιταλική Αριστερά ήταν ισχυρή όταν υπήρχε το παλιό Κομμουνιστικό Κόμμα. Μετά ήρθε η Κεντροαριστερά, που δεν κατάφερε να διατηρήσει τίποτα από τις μεγάλες αξίες που είχε αυτή η Αριστερά. Δημιουργήθηκε η Κομμουνιστική Επανίδρυση, αλλά περιορίστηκε σε μια μικρή συναίνεση. Βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση γιατί παρακολουθήσαμε μια περίοδο εσωτερικής διαμάχης στο εσωτερικό των μικρών αυτών κομμάτων της Αριστεράς. Μας λείπει κάποιος ή κάποιοι που να ξέρουν να χαράξουν έναν κοινό παρανομαστή ανάμεσα σε αυτά τα κατακερματισμένα κόμματα, τον λαό της Αριστεράς και της ανυπακοής, για να ενοποιηθούν αυτές οι δυνάμεις της Αριστεράς και να έχουμε ισχυρή Αριστερά. Για αυτό επιμένω στην ανάγκη αυτής της λίστας για τις ευρωεκλογές, γιατί μπορεί να μας οδηγήσει σε κάτι καλό. Αυτά τα κόμματα, όπως είναι σήμερα, δεν μετράνε τίποτα στην κοινωνία. Δεν έχουν ούτε τα ποσοστά για να μπουν στο Κοινοβούλιο. Πρέπει να αναζωογονήσουμε την ελπίδα των ανθρώπων της Αριστεράς και των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας στην προοπτική της αλλαγής της καθημερινότητας τους. Το παράδειγμα της ελληνικής Αριστεράς είναι πολύ σημαντικό.

* Είστε άνθρωπος της κουλτούρας, διανοούμενος. Τι σας έσπρωξε να πάρετε μια τόσο ξεκάθαρη θέση εναντίον της κρίσης και να συμμετέχετε σε μια προσπάθεια ανασύνταξης της Αριστεράς;

Πάντα έπαιρνα θέση. Η κουλτούρα πάνω απ' όλα είναι μια στάση ζωής για να παίρνουμε θέση. Ιδιαίτερα μπροστά σε μια κρίση σαν αυτή που καταστρέφει την κοινωνία και τις αξίες της. Μια κουλτούρα που στέκεται στο περιθώριο για να κοιτάει τις εξελίξεις είναι στείρα κουλτούρα. Εγώ είμαι άνθρωπος που γράφει ρομάντζα, διηγήματα, ιστορίες. Είμαι όμως και Ιταλός πολίτης και Ευρωπαίος πολίτης. Πρέπει να συμμετέχω υποχρεωτικά σε ό,τι συμβαίνει στη χώρα μου, την Ιταλία και την Ευρώπη.

* Είστε Σικελός από το Πόρτο Εμπέντοκλε του Αγκριτζέντο και την κοιλάδα των ελληνικών ναών. Βιώσατε στην καθημερινότητα σας ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της Μεγάλης Ελλάδας. Ποια είναι όμως η ιδέα που έχετε για την Ελλάδα;

Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα αποτελεί το θερμόμετρο των ευρωπαϊκών λαθών. Αρχικά προσπάθησαν να δημιουργήσουν μια κοινή ένωση με άξονα τις κοινές ιουδαϊκές και χριστιανικές ρίζες μας. Αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αυτό που έχουμε από κοινού είναι η κουλτούρα μας. Μια κουλτούρα που γεννήθηκε ειδικά στην Ελλάδα και με την οποία ακόμη κερδοσκοπούμε και την εκμεταλλευόμαστε για να ζούμε. Ο τρόπος που μεταχειρίστηκε η Ευρώπη την Ελλάδα είναι σαν να μεταχειρίζεσαι άσχημα τις ίδιες τις ρίζες σου. Είναι σαν να μην κατάλαβες τίποτα εδώ και χιλιάδες χρόνια. Απέδειξαν ότι δεν κατάλαβαν τίποτα για το τι είναι στην πράξη και στην πραγματικότητα η Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι ο Παρθενώνας. Η Ευρώπη είναι οι ναοί του Αγκριτζέντο. Η Ευρώπη είναι η κουλτούρα και ο πολιτισμός της. Το λίκνο της κουλτούρας και του πολιτισμού του κόσμου.

Με αυτή την έννοια, η Ευρώπη ακόμη και σήμερα μπορεί να αποτελέσει μηχανή για να τρέξει σε αγώνες και όχι μια κουρασμένη μηχανή που να σέρνει απλώς ένα βάρος, όπως την καταντήσανε σήμερα. Με τις ευρωεκλογές πρέπει να καλλιεργήσουμε την ελπίδα της αλλαγής. Η Ευρώπη των λογιστικών βιβλίων σκοτώνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία και οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο τους.

Η Ευρώπη υπήρξε το βασίλειο της φαντασίας, της δημιουργίας. Το βασίλειο της τέχνης. Εάν υπήρχε έστω και ελάχιστος από αυτόν τον οίστρο και στο εσωτερικό της ευρωπαϊκής πολιτικής, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Δεν μπορούμε να στηριχθούμε σε κάποιες οικονομικές αρχές. Πρέπει να στηριχθούμε σε κάποια ιδανικά και αξίες, σε έναν πολιτισμό. Σήμερα κάποιοι νομίζουν ότι όλ' αυτά είναι άχρηστα. Αντίθετα, αποτελούν βασικό στοιχείο για οποιαδήποτε ιδέα για την Ευρώπη. Πρέπει να ανοίξουμε τον δρόμο για μια Ευρώπη πιο κοντά σε εμάς. Μια Ευρώπη που να έχει μεγαλύτερη συνείδηση για τα προβλήματα που την έχουν ζώσει.

Πρέπει να έρθει η μέρα που θα ζητήσουν συγγνώμη από την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκαν. Γιατί είναι σαν να κακομεταχειρίστηκαν την ίδια τους τη μάνα και να την πέταξαν στον δρόμο. Η Ελλάδα αποτελεί το λίκνο του πολιτισμού, που εγώ αναγνωρίζω τον εαυτό μου. Εκεί βρίσκονται τα θεμέλια της Ευρώπης. Όλα τα υπόλοιπα περιττεύουν.

* Μερικές φορές η Ευρώπη είχε και αυτοκαταστροφικές τάσεις...

Αυτές προσπαθούμε να αποφύγουμε. Η σημερινή Ευρώπη βγήκε από τα ερείπια ενός πολέμου που κερδίσαμε πληρώνοντας βαρύ τίμημα για να είμαστε ελεύθεροι, για να ζούμε σε δημοκρατικές κοινωνίες με συστήματα κοινωνικής προστασίας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επιστροφή στην εποχή της ανασφάλειας και της κατάργησης των δικαιωμάτων. Τον Μάιο θα πρέπει να επιλέξουμε το μέλλον, την ανοικοδόμηση της Ευρώπης σε δίκαιες, αλληλέγγυες και δημοκρατικές βάσεις. Για τον λόγο αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μας μια ενωτική προσπάθεια με τον Αλέξη Τσίπρα.

* Γιατί υποστηρίζετε τη δημιουργία μιας διεθνικής λίστας στην Ιταλία που να έχει επικεφαλής έναν Έλληνα;

Μου φαίνεται κάτι το εξαίσιο, το θαυμαστό. Μου φαίνεται σαν να αρχίζουμε να υλοποιούμε την ενωμένη Ευρώπη. Πρέπει να βγούμε από τα στενά εθνικά σύνορα και όρια. Εάν η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν ανθρώπους που έχουν κοινά ιδανικά, είναι εντελώς άχρηστο να συνεχίζουμε να μιλάμε για την Ελλάδα και την Ιταλία. Ας μιλήσουμε για την Ευρώπη και αυτά τα κοινά μας ιδανικά, που αντιπροσωπεύουν μια πραγματική δύναμη αλλαγών. Μετά από τόσο χρόνια σε αυτόν τον κόσμο, δεν έχουμε καταλάβει ότι δεν μας χωρίζουν τα σύνορα και οι γλώσσες, αλλά μας ενώνει ένας κοινός πολιτισμός;

* Στην Ελλάδα το έργο σας είναι πάρα πολύ γνωστό και έχετε πάρα πολλούς θαυμαστές. Πολλοί όμως θα διερωτηθούν τι θα έκανε σε αυτή την περίπτωση ο αστυνόμος Μονταλμπάνο.

Μα τον Μονταλμπάνο τον κατηγορούσαν για κομμουνιστή, γιατί ήταν έντιμος και δίκαιος! Ήταν ένας αστυνόμος που ξεχώριζε από τους άλλους για την ποιότητα του χαρακτήρα του. Ακόμη και όταν ήταν αναγκασμένος να στείλει δυνάμεις καταστολής εναντίον των εργατών, άφηνε να πάνε οι καραμπινιέρι και όχι η αστυνομία. Ο Μονταλμπάνο δεν θα χτυπούσε ποτέ την κοινωνία. Έβγαινε από τη στενή αντίληψη που θα είχαμε για έναν επιθεωρητή της αστυνομίας, Πάνω από όλα ήταν πολίτης. Γι' αυτό πιστεύω ότι θα τον είχαμε σήμερα στο πλευρό μας.

Ποιος είναι ο Αντρέα Καμιλέρι

Ο Ιταλός συγγραφέας και σκηνοθέτης γεννήθηκε στο Πόρτο Εμπέντοκλε της Σικελίας το 1925. Ξεκίνησε ως σκηνοθέτης στο θέατρο το 1942, ενώ λίγο αργότερα έγινε μέλος του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Από το 1945 άρχισε να δημοσιεύει διηγήματα και ποιήματα κερδίζοντας βραβεία. Το 1958 παρουσιάζει πρώτος έργο του Μπέκετ στο θέατρο και αργότερα στην τηλεόραση, όπως και των Ιονέσκο, Αντάμοβ, Έλιοτ και άλλων.

Το 1954 πέρασε τον διαγωνισμό στην ιταλική ραδιοτηλεόραση RAI, αλλά η πρόσληψη καθυστέρησε μερικά... χρόνια. Ήταν κομμουνιστής.

Έχει διδάξει στο γνωστό Πειραματικό Κινηματογραφικό Κέντρο Ρώμης και την Εθνική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης «Σίλβιο ντ' Αμίκο». Τη δεκαετία του '60 σκηνοθέτησε τα πιο επιτυχημένα ιταλικά σίριαλ.

Το 1980 αρχίζει την έκδοση των διηγημάτων στη φανταστική πόλη της Σικελίας Βιγκάτα και περιγράφει τη ζωή ανάμεσα στα τέλη του 800 και τις αρχές του 900, που του χάρισαν το πρώτο λογοτεχνικό βραβείο. Το 1994 εμφανίζεται η πρώτη από τις 31 περιπέτειες του αστυνόμου Μονταλμπάνο, πυροδοτώντας την έκρηξη του «φαινομένου Καμιλέρι». Η επιτυχία της τηλεοπτικής σειράς με πρωταγωνιστή τον Λούκα Ζινγκαρέτι μετατρέπει τον ηθοποιό και τον συγγραφέα σε είδωλα ενός τεράστιου κοινού. Η συγγραφή διηγημάτων θα συνεχιστεί ακατάπαυστα, με αποτέλεσμα να έχουν πωληθεί τουλάχιστον 10 εκατομμύρια αντίτυπα των βιβλίων του.

Ο Αντρέα Καμιλέρι παρέμεινε πάντα στην Αριστερά και αποτέλεσε ένα από τα ηθικά και πνευματικά σύμβολα στη μάχη εναντίον του μπερλουσκονισμού. Τον Ιούνιο του 2013 σε μια τηλεοπτική του παρουσίαση δεν έχασε την ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον της κυβέρνησης Λέτα και της επανεκλογής του Ναπολιτάνο στην προεδρία της Δημοκρατίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL