Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Για κλίμα κατά της ελληνικής προεδρίας ανησυχεί η Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για κλίμα κατά της ελληνικής προεδρίας ανησυχεί η Αθήνα

Αιφνιδιασμένη από τους πυροβολισμούς έξω από τη γερμανική πρεσβευτική κατοικία είναι η κυβέρνηση, με το ΥΠΕΞ να σπεύδει να καθησυχάσει τους Γερμανούς ομολόγους, αλλά και τις Βρυξέλλες. Άμεση ήταν η επιχείρηση σύνδεσης της επίθεσης με σαμποτάζ στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε., που ξεκινά επίσημα στις 8 Ιανουαρίου, ενώ παρασκηνιακά παρέχονται διαβεβαιώσεις για αυξημένη ασφάλεια εν όψει της προεδρίας. Χαμηλοί είναι οι τόνοι από γερμανικής πλευράς, καθώς ούτε το Βερολίνο επιθυμεί να δώσει έκταση σε αρνητικές για τη Γερμανία ειδήσεις από την Ελλάδα.

Νωρίς χθες το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, καταδίκασε την επίθεση και διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι οι δράστες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Αργότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, σχολίασε: "Το μόνο για το οποίο δεν νοιάζονται οι τρομοκράτες, είναι η Ελλάδα".

Ο γ.γ. της Προεδρίας της Δημοκρατίας, πρέσβης Κωνσταντίνος Γεωργίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό πρέσβη Βόλφγκανγκ Ντολτ, κατόπιν εντολής του Κάρολου Παπούλια, εξέφρασε την "καταδίκη του ελληνικού λαού για την τρομοκρατική επίθεση" και "τα αισθήματα φιλίας και συμπαράστασης του ελληνικού λαού προς τη χώρα του".

Με τον Γερμανό πρέσβη επικοινώνησε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος εξέφρασε την απόλυτη καταδίκη του για το συμβάν. Αργότερα χθες, στην κατοικία του πρέσβη βρέθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας. Όπως ανέφερε στον πρέσβη ο ΥΠΕΞ, η τρομοκρατική ενέργεια "είχε ως μόνο και προφανή στόχο την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε. Η άμεση κινητοποίηση της ελληνικής αστυνομίας, η οποία δίνει συντονισμένα και αποτελεσματικά τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, θα φέρει τους δράστες σύντομα ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης".

Τέλος, ο Ευ. Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Γουόλτερ Σταϊνμάγερ, με τον δεύτερο να εκφράζει την ικανοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης για την άμεση κινητοποίηση των ελληνικών αρχών, με σκοπό τη διαλεύκανση του περιστατικού, καθώς και για τη σθεναρή στάση της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL