Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μπάρμπαρα Σπινέλι: Όπως η Θάτσερ, έτσι και η Μέρκελ μπορεί να απομονωθεί

H ανοικοδόμηση της Ευρώπης περνά μέσα από τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και τις ανατροπές που αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει με άξονα την υποψηφιότητα του Αλέξη Τρίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ανάληψης της πρωτοβουλίας να ηγηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ...

ΜΕΡΟΣ Β'

H ανοικοδόμηση της Ευρώπης περνά μέσα από τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών και τις ανατροπές που αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει με άξονα την υποψηφιότητα του Αλέξη Τρίπρα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ανάληψης της πρωτοβουλίας να ηγηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενός πλατιού ψηφοδελτίου στη μεγαλύτερη χώρα του πολύπαθου ευρωπαϊκού Νότου, την Ιταλία, είχε υπογραμμίσει στην «Αυγή» της Κυριακής η Μπάρμπαρα Σπινέλι, η κόρη του «πατέρα» της ενωμένης Ευρώπης Αλτιέρο Σπινέλι.

Στο δεύτερος μέρος της συνέντευξής της που δημοσιεύουμε σήμερα, η γνωστή Ιταλίδα δημοσιογράφος και συγγραφέας, που υπήρξε από τους ιδρυτές της Ρεπούμπλικα και εργάστηκε για χρόνια στην Κορριέρε ντελα Σέρα και την Στάμπα, προσδιορίζει τις προκλήσεις του εγχειρήματος, αναφερόμενη και στην προσωπική της εμπειρία για την ελληνική κρίση από τις σχέσεις της με τον Τομάζο Παντόα Σιόπα, τον πρώην οικονομικό σύμβουλο του Γιώργου Παπανδρέου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

* Στην Ιταλία υπάρχει η προοπτική σύγκλισης δυνάμεων για μια ανοικοδόμηση της Ευρώπης;

Είναι δύσκολο το εγχείρημα γιατί υπάρχει η τάση ακινησίας μπροστά σε αυτό τον "μεγάλο συνασπισμό" [του Λέτα]. Η κατάσταση στην Ιταλία είναι ρευστή. Θα έβλεπα περισσότερο τη συμμαχία μιας σειράς χωρών που υποφέρουν πιο πολύ από την κρίση. Θα έβλεπα τη συμμαχία των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αντιμετωπιστούν ενωμένα τα κράτη που επιβάλλουν τη λιτότητα. Αυτό θα ήταν δυνατό, γιατί θα μπορούσε να θέσει σε μειοψηφία τη γραμμή της Μέρκελ. Κάποτε μειοψήφησε η γραμμή Θάτσερ, όταν αποφασίστηκαν οι βάσεις για τη δημιουργία του ευρώ. Τώρα μπορεί να βρεθεί σε μειοψηφία η γραμμή Μέρκελ.

* Η αντιπαράθεση με την Ευρώπη της λιτότητας και της βαρβαρότητας απαιτεί μεγαλύτερες συγκλίσεις κοινωνικών δυνάμεων από αυτές που εξέφρασαν μέχρι σήμερα τα κόμματα της παραδοσιακής και ριζοσπαστικής Αριστεράς...

Ασφαλώς. Το είδαμε αυτές τις ημέρες από τις αντιδράσεις και τις διαδηλώσεις ορισμένων ομάδων στην Ιταλία. Το είδαμε προηγούμενα στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Η αντιπαράθεση με την Ευρώπη της λιτότητας ξεφεύγει από τα περιθώρια της παλιάς ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών έχασε την ελπίδα του για την Ευρώπη. Αυτούς τους πολίτες δεν πρέπει να τους εγκαταλείψουμε στο δίλημμα μέσα ή έξω από την Ευρώπη. Πρέπει να τους θέσουμε επιτακτικά το δίλημμα της πραγματικής πρόκλησης και σύγκρουσης: ποια Ευρώπη θέλουμε να οικοδομήσουμε;

* Πριν από λίγες ημέρες είχατε μια πολεμική με τον ιδρυτή της Ρεπούμπλικα σχετικά με την πολιτική κληρονομία του πατέρα σας και τη χρήση της. Τι άποψη θα είχαν οι "πατέρες" της Ευρώπης βλέποντας να αυξάνονται οι ανισότητες, η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός σε μια ήπειρο που φαντάστηκαν όχι μόνο χωρίς πολέμους, αλλά και ως μια αλληλέγγυα κοινωνία; Από τον αντιφασισμό μέχρι ενωμένη Ευρώπη υπήρξε η αντίληψη για μια πιο δίκαιη Ευρώπη.

Η Ευρώπη γεννήθηκε μετά τον πόλεμο, για να τελειώσουμε με τους πολέμους και για να αγωνιστούμε όλοι μαζί εναντίον της φτώχειας. Η αντίληψη των "ιδρυτών" της Ευρώπης, που στην Ιταλία ήταν ο Αλτιέρο Σπινέλι και ο Ερνέστο Ρόσι, υποστήριζε ότι η φτώχεια που ακολούθησε στην Ιταλία και τη Δημοκρατία της Βεϊμάρης μας οδήγησαν στον φασισμό και τον ναζισμό. Δεν πρόκειται μόνο για την επιλογή της ειρήνης έναντι του πολέμου, αλλά και του κοινωνικού κράτους έναντι της φτώχειας. Το κοινωνικό κράτος αποτελεί μια προστασία εναντίον των πολέμων. Χρειαζόμαστε κοινωνική δικαιοσύνη. Μπορεί να υπάρχουν περίοδοι οικονομικών κρίσεων. Αλλά θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί και όχι οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Πρέπει να αλλάξουμε και την αντίληψή μας για την ανάπτυξη.

* Ζήσατε μαζί με τον Τομάζο Παντόα Σιόπα, που υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Μήπως εκείνη την περίοδο αποκτήσατε μια προσωπική εικόνα για την ελληνική κρίση, ζώντας από πιο κοντά τις καταστάσεις που ταλανίζουν σήμερα την Ελλάδα και όχι μόνο;

Η Ευρώπη και τα κράτη της απέτυχαν παταγωδώς στην πολιτική τους για την Ελλάδα. Με κάποια έννοια έκαναν ένα πείραμα με την Ελλάδα. Τη μεταχειρίστηκαν σαν πειραματόζωο. Προσπάθησαν να δουν εάν λειτουργούσε η συνταγή που πρότειναν επιβάλλοντας στους Έλληνες ένα βαρύ τίμημα. Πολλές φορές προσπάθησαν να επιβάλουν ακόμη σκληρότερη πολιτική, για να κάνουν πίσω. Καθυστέρησαν να δώσουν χρήματα και μετά υπαναχωρούσαν. Έπαιξαν με την κρίση. Αυτό αποτελεί το μεγάλο σκάνδαλο.

Ο Παντόα Σιόπα υποστήριζε ότι πρέπει να δείξουμε μεγάλη προσοχή για να διατηρήσουμε τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Για τοΝ λόγο αυτό υποστήριζε ότι όταν οι ασθενέστερες χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα και δεν μπορούν να αναπτυχθούν, θα έπρεπε να αναλάβουν όλοι την ευθύνη για επενδυτικά προγράμματα, αυξάνοντας τους πόρους στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υιοθετώντας την αντίληψη ενός "σχεδίου Μάρσαλ". Ο Παπανδρέου το πρότεινε, όταν όμως δεν ήταν πια πρωθυπουργός. Πρότεινε κάτι που είχαν συζητήσει επί μακρού με τον Παντόα Σιόπα. Όπως οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία, και ο Παπανδρέου δεν έκανε την πρόταση για ένα "σχέδιο Μάρσαλ" όταν έπρεπε.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πανηγυρίζουν και αυτοσυγχαίρονται

Είναι πολύ ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους εκεί στη Νέα Δημοκρατία. Θεωρούν προφανώς ότι, βάζοντας τους μπουκωΜΜΕνους της λίστας Πέτσα να ασχολούνται νυχθημερόν με τον Καλογρίτσα και να ανακαλύπτουν σχέδια εκτροπής και φίμωσης του Τύπου, διαχειρίζονται επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις