Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Κόλαφος για Τρόικες εξωτερικού και εσωτερικού το προσχέδιο έκθεσης του ευρωκοινοβουλίου για τις ευθύνες της τρόικας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόλαφος για Τρόικες εξωτερικού και εσωτερικού το προσχέδιο έκθεσης του ευρωκοινοβουλίου για τις ευθύνες της τρόικας

Εμφατικά τονίζουν στην προκαταρτική τους έκθεση, οι δυο ευρωβουλευτές που εξετάζουν τις ευθύνες της Τρόϊκας στις χώρες με μνημόνια (Ελλάδα, Κύπρος, Πορτογαλία, Ιρλανδία) την παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτά απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές συνθήκες και το έλλειμμα δημοκρατίας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

ο Αυστριακός ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκου Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) 'Οτμαρ Κάρας και ο Γάλλος Σοσιαλιστής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ, οι οποίοι αποτελούν την προκαταρκτική εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με τις ευθύνες της Τρόικας στις υπό "διάσωση" χώρες, βρίσκονται στη φάση της σύνταξης της έκθεσης για τα πεπραγμένα της τρόικας στην ΕΕ.

Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Agence Europe, οι δυο ευρωβουλευτές έχουν "περιορισμένες φιλοδοξίες", δεδομένου ότι πολλοί παράγοντες είτε έχουν αρνηθεί να προσέλθουν στις ακροάσεις ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της ευρωβουλής είτε δεν έχουν ακόμη δώσει τις απαντήσεις τους στις ερωτήσεις που τους έχουν υποβληθεί.

«Η λειτουργία της τρόικας βασίζεται στη συνεργασία των κυβερνήσεων, αλλά όχι στο κοινοτικό δίκαιο. Στο μέλλον, η διαφάνεια, ο έλεγχος του ΕΚ και η δημοκρατική νομιμότητα πρέπει να είναι εγγυημένες. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν, η τρόικα να εναρμονιστεί με το κοινοτικό δίκαιο, εξέλιξη για την οποία απαιτείται αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Για τον λόγο αυτό ζητώ αναθεώρησή τους το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο 'Οτμαρ Κάρας σχετικά.

Παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα PIIGS

Οι δύο εισηγητές υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις που σχετίζονται με την ενίσχυση της ΟΝΕ θα πρέπει να λαμβάνονται βάσει της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την κοινοτική πρακτική θα διαιρέσουν και θα αποδυναμώσουν την Ένωση συμπεριλαμβανομένης της ζώνης του ευρώ, αναφέρουν και υπενθυμίζουν ότι και ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ΕΜΣ) θα πρέπει να λογοδοτεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος του.

Στο προσχέδιο εκφράζεται λύπη για την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις των μνημονίων και των προγραμμάτων λιτότητας, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη να αξιολογηθεί αν είχαν ενημερωθεί (επαρκώς) τα εθνικά κοινοβούλια και ποιος είναι ο πιθανός αντίκτυπος των ως εδώ πεπραγμένων στα δικαιώματα των πολιτών. Οι δυο ευρωβουλευτές αποδοκιμάζουν τις εκτενείς παρεμβάσεις στα συστήματα υγείας των χωρών με μνημόνια  και το γεγονός οτι τα "διαρθρωτικά" προγράμματα που εφαρμόζονται δεν δεσμεύονται από τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Κάνουν δε, ειδική μνεία στην έκρηξη της ανεργίας στην Ελλάδα και την αποτυχία των μνημονίων να μειώσουν το χρέος ή να οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

Μέχρι στιγμής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατόρθωσε να φέρει εκπροσώπους του ΔΝΤ σε ακρόαση μόνο μία φορά, τον Ιούλιο του 2013, σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου. Οι κανονισμοί του ΔΝΤ ορίζουν ότι οι εκπρόσωποί του θα πρέπει να γνωρίζουν εκ των προτέρων τι πρόκειται να περιμένουν σε περίπτωση ακρόασης και ότι τέτοιες συναντήσεις πρέπει να πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

Διαβάστε ολόκληρο το προσχέδιο της έκθεσης της εξεταστικής επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL