Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Ένοπλη επίθεση στα γραφεία της Liberation / Αμπντελχακίμ Ντελκάρ, ένα αίνιγμα που ανοίγει παλιές συζητήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένοπλη επίθεση στα γραφεία της Liberation / Αμπντελχακίμ Ντελκάρ, ένα αίνιγμα που ανοίγει παλιές συζητήσεις

Τα ξημερώματα Τετάρτης προς Πέμπτη, το DNA του συλληφθέντος υπόπτου για τις επιθέσεις στο κέντρο του Παρισιού, ταυτοποιούνταν με εκείνο του δράστη. Μπορεί λοιπόν να συνελήφθη ο νεαρός άνδρας που έσπειρε τη Δευτέρα τον τρόμο στη γαλλική πρωτεύουσα, τραυματίζοντας έναν φωτογράφο στα γραφεία της εφημερίδας «Λιμπερασιόν», ωστόσο παραμένει ολόκληρο το μυστήριο που καλύπτει τα κίνητρα των ενεργειών του.

Το απόγευμα της Τετάρτης σε ένα υπόγειο γκαράζ, σε προάστιο του Παρισιού (στο Μπουά-Κολόμπ), οι αστυνομικοί συνελάμβαναν ημιαναίσθητο τον Αμπντελχακίμ Ντελκάρ. Ο νεαρός άνδρας, που αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει, πριν από την επίθεση της Δευτέρας, είχε επιτεθεί την Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου, στα γραφεία του ειδησεογραφικού σταθμού BFM, χωρίς την ημέρα εκείνη το περιστατικό να λάβει ιδιαίτερη έκταση.

Ο Ντελκάρ δεν είναι άγνωστος στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές καθώς είχε καταδικαστεί για την ανάμειξή του σε ένα αιματηρό περιστατικό, στο κέντρο του Παρισιού, το φθινόπωρο του 1994, ενώ στις αρχές της δεκαετίας εντοπίζεται να συμμετέχει σε καταλήψεις σπιτιών από άτομα του αναρχικού χώρου, που βρίσκονταν υπό στενή αστυνομική παρακολούθηση. Ο ίδιος, που χαρακτηρίζεται από τις αρχές ως «μυθομανής», παρουσιαζόταν ως... πράκτορας των αλγερινών μυστικών υπηρεσιών. Το 1998 καταδικάστηκε για «σύσταση συμμορίας» σε τέσσερα χρόνια φυλακή, τα οποία εξέτισε σε προσωρινή κράτηση πριν από τη δίκη. Μετά από την απελευθέρωσή του, έζησε στο Λονδίνο, όπου ζει επί 22 χρόνια η αδελφή του και ο αδελφός του. Είναι μια περίοδος για την οποία μόλις τα τελευταία 24ωρα έρχονται στη δημοσιότητα λεπτομέρειες μέσω του βρετανικού Τύπου. Όπως, π.χ., ότι είχε παντρευτεί με μια νεαρή φοιτήτρια, τουρκικής καταγωγής . Καθοριστικής σημασίας για τη σύλληψή του ήταν η μαρτυρία του άνδρα που τον φιλοξενούσε στο διαμέρισμά του και στον οποίο ο ύποπτος τη Δευτέρα το βράδυ είχε εξομολογηθεί ότι έκανε μια «βλακεία».

Τώρα οι αστυνομικοί αναμένουν να βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας του, για να μπορέσουν να τον ανακρίνουν. Προς το παρόν, θα πρέπει να περιοριστούν στην ανάλυση των δύο επιστολών που άφησε πίσω του ο δράστης και παρολίγο αυτόχειρας, προκειμένου να εξηγήσει τις ενέργειές του. Στις επιστολές αυτές ο Αμπντελχακίμ Ντελκάρ αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Μοντ», με συγκεχυμένο τρόπο σε παγκόσμιες συγκρούσεις, στη Λιβύη, στη Συρία, κάνει λόγο για «φασιστική συνωμοσία», ασκεί κριτική στον καπιταλισμό, στη διαχείριση των προαστίων, ενώ κατηγορεί τα ΜΜΕ ότι μετέχουν στη «χειραγώγηση των μαζών». Εκφράζει τις ανησυχίες του για το πώς τον αντιμετωπίζουν οι άλλοι αλλά σε κανένα από τα γράμματά του δεν αναφέρεται στα γεγονότα καθαυτά.

Και μπορεί πάντως οι ανακριτικές αρχές να βρίσκονται στην αρχή του κουβαριού για τα κίνητρα των ενόπλων επιθέσεων καθώς ο Αμπντελχακίμ Ντελκάρ επικαλείται το δικαίωμά του στη σιωπή» σε ό,τι αφορά στα γεγονότα, ωστόσο το Διαδίκτυο έχει «πάρει φωτιά» από ένα σωρό ερμηνείες, συνωμοσιολογικές θεωρίες, αναλύσεις σχετικά με τη λειτουργία των ΜΜΕ. Σε κάποιες επικρίσεις, ταυτίζεται η θεσμική ενημέρωση με εκείνη των ΜΜΕ, προκειμένου να ασκηθεί κριτική στα τελευταία. Και αν αυτή είναι μια λογική αντίδραση που εστιάζει σε υπαρκτά θέματα, εκείνο που κυριολεκτικά καλπάζει είναι τα ρατσιστικά σχόλια και παράλληλα οι επιθέσεις κατά της υπουργού Δικαιοσύνης, Κριστιάν Τομπιρά και της μεταρρύθμισης για την αποσυμφόρηση των φυλακών, την οποία προωθεί - η Τομπιρά άλλωστε είναι τους τελευταίους μήνες στο στόχαστρο Δεξιάς και Ακροδεξιάς, για οτιδήποτε κάνει, από τον γάμο των ομοφύλων ως την κριτική της στο Εθνικό Μέτωπο.

Το σίγουρο είναι ότι πλέον, από τα ξημερώματα της Πέμπτης, ξεκίνησε ένα νέο σήριαλ, με πολλές παραφυάδες, συνωμοσιολογία, πάθη, αμφισβήτηση της επίσημης ενημέρωσης (όπως άλλωστε είχε γίνει και στην περίπτωση του δολοφόνου της Τουλούζης), και με αρκετό μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL