Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τζούλιο Μαρκόν (Il Manifesto): Πίτσες και βόμβες πάνε κρουαζιέρα

30.000 κιλά μακαρόνια και 3 ελικόπτερα μάχης, μοτσαρέλες και γλυκά πανετόνια Χριστουγέννων, 18.000 κιλά ντομάτες και 5 καταδιωκτικά αναχαίτισης, μια παρέα από ερυθροσταυρίτισες, 12.000 λίτρα κρασιού και τα κανονάκια της φρεγάτας τύπου Φρέεμ. Με αυτό το φορτίο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι,

Του Τζιούλιο Μαρκόν*

30.000 κιλά μακαρόνια και 3 ελικόπτερα μάχης, μοτσαρέλες και γλυκά πανετόνια Χριστουγέννων, 18.000 κιλά ντομάτες και 5 καταδιωκτικά αναχαίτισης, μια παρέα από ερυθροσταυρίτισες, 12.000 λίτρα κρασιού και τα κανονάκια της φρεγάτας τύπου Φρέεμ. Με αυτό το φορτίο, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται πύραυλοι, τορπίλες και εξοπλισμοί για το ευρωπαϊκό μαχητικό Eurofighter, σαλπάρουν από την Τσιβιτάβεκια Βόρεια από τη Ρώμη το αεροπλανοφόρο Καβούρ και η φρεγάτα Μπεργκαμίνι για μια μεγάλη 5μηνη κρουαζιέρα.

Κατά τη διάρκεια αυτού του μεγάλου ταξιδιού τα πλοία μας θα αράξουν σε καμιά εικοσαριά λιμάνια της Αφρικής και της Αραβικής χερσονήσου, μερικά δημοκρατικά, άλλα δυστυχώς γνωστά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλα ακόμη που αντιμετωπίζουν τη βία και τους πολέμους. Σε μια αποστολή που το Πολεμικό Ναυτικό χαρακτήρισε ως "συγκεκριμένη αντιπροσώπευση" του "συστήματος χώρα σε κίνηση": στην ουσία τα πολεμικά πλοία θα αποτελέσουν ένα τεράστιο εκθεσιακό χώρο των άριστων προϊόντων του "Made in Italy", των πολεμικών αεροσκαφών, των κανονιών, των πυραύλων και των συστημάτων ραντάρ.

Πρόκειται για έναν πολύ καταστροφικό "εκθεσιακό χώρο", μιας και το αεροπλανοφόρο Καβούρ κόστισε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται για εμπορικούς σκοπούς παρά να κάνει πόλεμο, ενώ αυτό το 5μηνο ταξιδάκι θα κοστίσει 20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 13 θα καλυφθούν από ιδιώτες χορηγούς.

Όλη αυτή είναι μια επιχείρηση μάρκετινγκ που, εκτός από κάποια ανθρωπιστική πινελιά που εγγυούνται οι ερυθροσταυρίτισες και η Επιχείριση Χαμόγελο, θα στηρίξει την πολεμική βιομηχανία μας και κυρίως την εταιρεία Finmeccanica, για να πουλήσει οπλικά συστήματα σε χώρες που θα έπρεπε να βρίσκονται στη μαύρη λίστα της διεθνούς κοινότητας. Αποτελεί ένα τεράστιο παραμύθι ότι το αεροπλανοφόρο Καβούρ θα χρησιμοποιηθεί σε αυτή την κρουαζιέρα κατά 70% για ανθρωπιστικές δραστηριότητες, όπως εκτιμά ο ναύαρχος ντε Τζιόρτζι.

Σε μια επερώτηση την προηγούμενη Δευτέρα μερικοί βουλευτές της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας ζήτησαν να μάθουν εάν ανήκει στα καθήκοντα των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων να προσφέρονται, δαπανώντας δημόσιο χρήμα, σαν λογιστική βάση της επιχειρηματικότητας των ιδιωτικών εταιρειών και εάν είναι νόμιμο να το κάνουν παραβιάζοντας τον νόμο 185/90 που απαγορεύει την πώληση ιταλικών όπλων σε χώρες που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα ή που ενδιαφέρονται για να κάνουν πόλεμο. Μοιάζει με βίτσιο.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Αμύνης Μάουρο εμφανίστηκε σαν πωλητής σε ένα διαφημιστικό μήνυμα της Lockheed για να διαφημίσει τα μαχητικά - βομβαρδιστικά F35 και σήμερα πάντα ο υπουργός Αμύνης δίνει την άδεια στο Πολεμικό Ναυτικό να κάνει το ίδιο με άλλα οπλικά συστήματα. Το Πολεμικό Ναυτικό με τον ναύαρχό του τον ντε Τζιόρτζι υποστηρίζει τη σημασία αυτής της αποστολής και το δικαίωμα να "εξάγουμε όπλα", γιατί αυτό αποτελεί έναν "νεωτεριστικό τρόπο να εξασκούμε εξωτερική πολιτική". Ο ίδιος ο ναύαρχος, σε μια συνέντευξή του με απροσδόκητα ιδιαίτερα επιθετικούς τόνους, ίσως γιατί ήταν ζωντανή, επιβεβαίωνε ότι η στρατιωτικοοποίηση (σικ) αποτελεί τη βάση της εθνικής μας ασφάλειας.

Το γεγονός ότι το να πουλάς όπλα αποτελεί "νεωτεριστικό τρόπο να εξασκούμε εξωτερική πολιτική" και πως η στρατιωτικοποίηση αποτελεί τη βάση της εθνικής μας ασφάλειας μαρτυρούν αρκετά καλά την πολιτιστική και θεσμική ευαισθησία της στρατιωτικής μας ηγεσίας. Τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε έτσι κι αλλιώς από έναν υπουργό Αμύνης που λέει ότι "για να αγαπάς την ειρήνη θα πρέπει να εξοπλίζεις στρατιωτικά την ειρήνη"; Παρόλα αυτά η Ιταλία θα άξιζε κάτι καλύτερο: να μην πετάξει με το νόμο στης Σταθερότητας πάνω από 2 δισ. ευρώ για τα πολεμικά πλοία Φρέεμ και να χρησιμοποιήσει αντίθετα αυτά τα χρήματα για θέσεις εργασίας. Να μην δαπανήσει 23,6 δισ. ευρώ το 2014 για την άμυνα, αλλά να δώσει το 20% των στρατιωτικών δαπανών στα σχολεία και το κοινωνικό κράτος. Να μην αγοράσει τα F35 το 2014 και να αγοράσει με τα ίδια χρήματα καμιά εικοσαριά Canadair για να να σβήνει τις καλοκαιρινές πυρκαγιές.

Αυτός είναι ο "σωστός δρόμος" που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα και όχι αυτή της κρουαζιέρας του αεροπλανοφόρου Καβούρ, που θα κάνει ευτυχισμένες μόνο μερικές πολεμικές βιομηχανίες, λίγους εμπόρους και όλους αυτούς που θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα για να κάνουν τους επόμενους πολέμους.

 

O Τζούλιο Μαρκόν είναι βουλευτής της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην καθημερινή εφημερίδα Il Manifesto στις 13.11. 2013.

Μετάφραση - απόδοση: Αργ. Παναγόπουλος

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο