Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Λευκορωσία: Δεύτερος νεκρός στις διαδηλώσεις - Στις 6.000 οι συλλήψεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λευκορωσία: Δεύτερος νεκρός στις διαδηλώσεις - Στις 6.000 οι συλλήψεις

Τον θάνατο ενός ακόμη διαδηλωτή (του δεύτερου) κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο ανακοίνωσαν οι αρχές της Λευκορωσίας χθες, Τετάρτη.

Από την Κυριακή, η αστυνομία κάνει χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης και πλαστικών σφαιρών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον 250 ανθρώπων.

Η Επιτροπή Έρευνας ανακοίνωσε ότι ο 25χρονος πέθανε σε νοσοκομείο στην Γόμιλ, μετά τη σύλληψή του την Κυριακή κατά τη διάρκεια «διαδήλωσης χωρίς άδεια» των αρχών. Όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία, δεν διευκρινίζεται η ακριβής ημερομηνία θανάτου. «Η υγεία του επιδεινώθηκε ξαφνικά ενώ τελούσε υπό κράτηση».

Μέχρι χθες, από τα επεισόδια έχει χάσει τη ζωή του άλλος άλλος ένας διαδηλωτής στο Μινσκ.

Στο κέντρο της πρωτεύουσας, Μίνσκ, οι σταθμοί του Μετρό παρέμειναν κλειστοί χθες βράδυ, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε σχεδόν άδειες μεγάλες οδικές αρτηρίες.

Κοντά στον σταθμό Ουρουτσέ, στο βορειοανατολικό τμήμα του Μινσκ, διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα, με την αστυνομία να κάνει χρήση βίας.

Νωρίτερα χθες δεκάδες γυναίκες ντυμένες στα λευκά σχημάτισαν επίσης ανθρώπινες αλυσίδες σε πολλά σημεία της πρωτεύουσας καταγγέλοντας την αστυνομική βία και καταστολή εναντίον των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας για την επανεκλογή Λουκασένκο.

Τις προηγούμενες τρεις ημέρες, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη περίπου 6.000 ανθρώπων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Liberty, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, η μοναδική Λευκορωσίδα που έχει τιμηθεί με βραβείο Νόμπελ (σ.σ. Λογοτεχνίας, το 2015), κατηγόρησε τον πρόεδρο Λουκασένκο ότι οδηγεί τη χώρα «στην άβυσσο» και τον προέτρεψε να εγκαταλείψει την εξουσία.

Βίντεο που καταγράφουν ξυλοδαρμούς διαδηλωτών έχουν μεταδοθεί από μέσα ενημέρωσης κι έχουν μεταφορτωθεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο η πρόσβαση στο Διαδίκτυο έχει πολλά προβλήματα.

Ο πρόεδρος Λουκασένκο χαρακτηρίζει τους διαδηλωτές «άνεργους με ποινικό μητρώο».

Ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο πολύ έντονων επικρίσεων από πολλά γειτονικά κράτη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, που καταγγέλλουν την καταστολή και απειλούν με μέτρα και νέες οικονομικές κυρώσεις. Η κυριότερη αντίπαλος του Λουκασένκο, η 37χρονη Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, που υποστήριξε ότι αυτή ήταν η νικήτρια των εκλογών της Κυριακής στην άλλοτε σοβιετική δημοκρατία, διέφυγε στη Λιθουανία, καθώς σύμφωνα με υποστηρικτές της δέχθηκε απειλές από τις αρχές. Ο σύζυγός της, όπως κι άλλος ένας επίδοξος αντίπαλος του προέδρου, οδηγήθηκαν στις φυλακές κατά την προεκλογική περίοδο.

Ο Βαλέρι Τσεπκάλα, άλλος ένας δυνητικός υποψήφιος που διέφυγε στη Ρωσία όταν ειδοποιήθηκε πως επρόκειτο να συλληφθεί, παρότρυνε την ΕΕ να αναγνωρίσει την Τιχανόφσκαγια ως τη νόμιμη πρόεδρο της Λευκορωσίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL