Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
O δεξιός Ιρλανδός Π. Ντόνοχιου πρόεδρος του Eurogroup με τις ψήφους της Β. Ευρώπης, Κύπρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O δεξιός Ιρλανδός Π. Ντόνοχιου πρόεδρος του Eurogroup με τις ψήφους της Β. Ευρώπης, Κύπρου

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η δεξιά και νεοφιλελεύθερη Ευρώπη κατάφερε να κερδίσει μια σημαντική μάχη κατακτώντας την προεδρία του Eurogroup με την εκλογή του υπουργού Οικονομικών της Ιρλανδίας Πασκάλ Ντόνοχιου ως διαδόχου του σοσιαλιστή υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο.

Η σοσιαλίστρια υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Νάντια Καλβίνιο έδωσε μια σκληρή μάχη έναντι του δεξιού Ντόνοχιου και του φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια.

Στην πρώτη ψηφοφορία η Καλβίνιο κατάφερε να αποσπάσει 9 ψήφους, ενώ οι άλλοι δύο αντίπαλοί της απέσπασαν από 5 ψήφους ο καθένας. Το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου αποσύρθηκε από τη δεύτερη ψηφοφορία οδήγησε τις ψήφους των φιλελεύθερων κυβερνήσεων και αυτών που αντιδρούν στην πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης να στοιχηθούν μαζί με τον υποψήφιο της ευρωπαϊκής δεξιάς.

Υπέρ της υποψηφιότητας της Καλβίνιο είχαν εκφραστεί τις τελευταίες ημέρες 7 χώρες, όλες οι προοδευτικές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις της ευρωζώνης, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, η Φιλανδία και δύο κυβερνήσεις με δεξιούς επικεφαλής, της Γερμανίας, που στηρίζεται όμως από τους σοσιαλδημοκράτες, και της Ελλάδας.  Η Μέρκελ είχε δηλώσει ανοικτά τη στήριξη στην Καλβίνιο από τα τέλη Ιουνίου, όταν μάλιστα τόνισε στην Suddeutsche Zeitung ότι θα ήθελε να δει μια γυναίκα επικεφαλής στο Eurogroup, μετά την εκλογή γυναικών στη θέση των επικεφαλής πρώτα της ΕΚΤ και αργότερα της Κομισιόν. Η Ολλανδία και η Αυστρία αποτέλεσαν τους δύο φανατικούς εχθρούς της υποψηφιότητας της Καλβίνιο.

Οι υπόλοιπες δεξιές κυβερνήσεις της Αυστρίας, της Κύπρου, της Σλοβενίας, της Σλοβακίας, της Λιθουανίας και της Λετονίας στήριξαν τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών Πασκάλ Ντόνοχιου, ενώ οι φιλελεύθερες κυβερνήσεις προώθησαν την υποψηφιότητα του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου Πιέρ Γκραμένια, που δέχθηκε τις ψήφους του Βελγίου, της Εσθονίας και της Ολλανδίας. 

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι η Κύπρος και η Μάλτα στοιχήθηκαν με τις σκληροπυρηνικές χώρες του δεξιού Βορρά εναντίον της υποψήφιας που στήριζε όλη η Νότια Ευρώπη, ενώ ακόμη περισσότερο η ψηφοφορία έδειξε ότι υπάρχουν και ρήγματα μέσα στην ομάδα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών, αφού ο υπουργός Οικονομικών της Μάλτας Έντουαρντ Σκιλκούνα ψήφισε το δεξιό υποψήφιο. Ενδεικτικά είναι και τα σχόλια των ισπανικών μέσων ενημέρωσης: «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης προτίμησαν έναν άνδρα, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, του Βορρά και μιας χώρας που είναι φορολογικά φίλη των πολυεθνικών, όπως και μερικές χώρες που τον στήριξαν: η Ολλανδία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, για παράδειγμα», όπως σημείωσε το eldiario.es

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL