Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Δυτική Μεσόγειος: Το 58% από τις σαρδέλες και το 60% από τις αντζούγιες με μικροπλαστικά στα εντόσθια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυτική Μεσόγειος: Το 58% από τις σαρδέλες και το 60% από τις αντζούγιες με μικροπλαστικά στα εντόσθια

Του Αργύρη Παναγόπουλου

To 58% από τις σαρδέλες και το 60% από τις αντζούγιες της Δυτικής Μεσογείου περιέχουν στα εντόσθια τους μικροπλαστικά, σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα που διεξήγαγαν τα ισπανικά ερευνητικά κέντρα Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC),  Instituto Español de Oceanografía (IEO) και Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) και το γαλλικό ερευνητικό ίδρυμα Institut Français de Recherche pour l'Exploitation de la Mer (IFREMER), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Marine Pollution Bulletin.

Σύμφωνα με την έρευνα οι περισσότερες σαρδέλες με μικροπλαστικά στα εντόσθιά τους καταγράφηκαν στον Κόλπο του Αλικάντε, ενώ σε ότι αφορά της αντζιούγιες στον Κόλπο της Λεόν και το Δέλτα του ποταμού Έβρου.

Τα ερευνητικά κέντρα προειδοποίησαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τους κινδύνους από τα μικροπλαστικά στη διατροφική αλυσίδα όλων των θαλάσσιων οργανισμών, αλλά και του ανθρώπου από τη στιγμή που συμπεριλαμβάνονται στις διατροφικές του συνήθειες.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι τα ψάρια με τα περισσότερα μικροπλαστικά στα εντόσθιά τους έχουν και περισσότερα παράσιτα και άλλους μικροοργανισμούς στα πεπτικό σύστημά τους.

Τα μικροπλαστικά είναι μικρότερα από 5 χιλιοστά και δεν είναι ορατά με γυμνό οφθαλμό, αλλά αποτελούν μεγάλο κίνδυνο κυρίως για όλα τα μικρά ψάρια με αποτέλεσμα να περάσουν στην διατροφική αλυσίδα του ανθρώπου.

Η έρευνα αφορούσε τις σαρδέλες και τις αντζούγιες, γιατί αποτελούν το 39% της συνολικής αλιείας στο βορειοανατολικό τμήμα της Μεσογείου, που καλύπτει στην ουσία τις ακτές της Ισπανίας και της Γαλλίας. Τα ερευνητικά κέντρα προειδοποίησαν επίσης ότι από τις σαρδέλες και τις αντζούγιες τα μικροπλαστικά περνούν στους τόννους, τα κητοειδή και τα θαλασσοπούλια, που τρέφονται σε μεγάλο βαθμό με σαρδέλες και αντζούγιες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL