Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Σύνοδος Κορυφής / Σύνοδος Κορυφής: Τον Ιούλιο οι αποφάσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σύνοδος Κορυφής / Σύνοδος Κορυφής: Τον Ιούλιο οι αποφάσεις

Με το βλέμμα στραμμένο στην πρώτη σύνοδο κορυφής με φυσική παρουσία μετά την πανδημία που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο ξεκινούν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. για το ταμείο ανάκαμψης και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Στην τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών της Παρασκευής δεν υπήρξε καμία έκπληξη, αφού, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι περισσότερες χώρες διατήρησαν τις «κόκκινες γραμμές» τους.

Ως προς την ατμόσφαιρα που επικράτησε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η στάση της Γερμανίας, η οποία φάνηκε αποφασισμένη να μην δώσει περιθώρια διαιώνισης των διαπραγματεύσεων πέρα από τον Ιούλιο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «φόρεσε» για ακόμα μία φορά το αυστηρό της ύφος και προειδοποίησε τους ομολόγους της ότι η Ε.Ε. βρίσκεται μπροστά στη «σοβαρότερη κρίση της Ιστορίας της» και επομένως είναι αναγκαίο να υπάρξει «γρήγορη» λύση. Η στάση αυτή προοιωνίζει μια εξέλιξη ισχυρών πιέσεων για έναν συμβιβασμό προς τις χώρες κυρίως που προβάλλουν ενστάσεις ως προς την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα μπορούσαμε να φανταστούμε ακόμα και ένα «make it or break it» (ή θα τα καταφέρουμε, ή θα αποτύχουμε εντελώς) σενάριο για την επόμενη σύνοδο κορυφής, αντίστοιχο των εποχών της ελληνικής κρίσης, που θα συνοδευτεί με το απαραίτητο ξενύχτι.

Στην προσέγγιση αυτή φαίνεται ότι βοηθάει πολύ η στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της ίδιας της επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα τους επόμενους μήνες. Όπως φέρεται να είπε στους ηγέτες της Ε.Ε., η ύφεση που θα ακολουθήσει θα πλήξει σημαντικά την αγορά εργασίας στην Ευρώπη και θα εκτοξεύσει την ανεργία σε νούμερα που θα θυμίζουν τα δύσκολα χρόνια της οικονομικής κρίσης (10%), ενώ θα χτυπήσει ιδιαίτερα τους νέους.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία αποκτά και η σύνδεση του «πακέτου» για την ανάκαμψη με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Όπως άλλωστε επισήμανε την Παρασκευή η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, «όλοι θα επωφεληθούν» από αυτό το πακέτο, αφού ο βασικός στόχος του είναι «μια πιο δυνατή Ε.Ε.». Η ίδια εξήγησε ότι η κρίση αυτή χτύπησε ιδιαίτερα τις πιο αδύναμες οικονομίες, που δεν μπόρεσαν να αντέξουν το «σοκ», αναδεικνύοντας την «ευαλωτότητά» τους. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, πέρα από τα κεφάλαια που θα πάνε σε τομείς όπως η δημόσια Υγεία, θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να γίνουν πιο «ανθεκτικές» οι οικονομίες αυτές.

Με άλλα λόγια, προκειμένου να πειστούν και οι πιο «σκληροί» της Ε.Ε., ότι τα λεφτά θα πάνε «για καλό σκοπό» αλλά κι αυτοί που θεωρούνται «ριγμένοι», όπως οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αναμένεται να γίνει ακόμα πιο σαφές τις επόμενες μέρες ότι το ταμείο ανάκαμψης δεν θα δίνει «λευκές επιταγές».

Ένα άλλο ενδιαφέρον ζήτημα είναι αυτό των «εκπτώσεων» στους λεγόμενους «καθαρούς συνεισφέροντες» όσον αφορά τον πολυετή προϋπολογισμό. Οι εν λόγω εκπτώσεις είχαν θεσπιστεί μετά από αίτημα της Βρετανίας επί Θάτσερ προκειμένου να παίρνει πίσω κάποια από τα χρήματα που συνεισφέρει στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και τις είχαν υιοθετήσει σε έναν βαθμό στον προηγούμενο προϋπολογισμό και άλλες χώρες (Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία κ.ά.). Για την περίοδο 2021-2027 η Επιτροπή είχε προτείνει την αναθεώρηση του μηχανισμού αυτού μετά το Brexit, ωστόσο οι χώρες αυτές αντιδρούσαν και αναμένεται να γίνει μία από τις βασικές διεκδικήσεις τους στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις και ίσως το «κλειδί» για μια έγκαιρη συμφωνία.

Το «επείγον» της υπόθεσης πάντως δεν φαίνεται να το συμμερίζονται όλοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης. «Το περιεχόμενο είναι η κατευθυντήρια αρχή» είπε, υποστηρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει μεγάλη ζημιά εάν οι αρχηγοί κρατών δεν καταλήξουν σε συμφωνία στα μέσα Ιουλίου.

Σε κάθε περίπτωση, από τώρα και στο εξής τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σ. Μισέλ, ο οποίος μάλιστα σκοπεύει να καταθέσει τις δικές του «συγκεκριμένες προτάσεις» για έναν συμβιβασμό πριν από την επόμενη σύνοδο. Στο κάδρο, βέβαια, αυτό θα είναι και η Άν. Μέρκελ, καθώς η Γερμανία αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL