Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες μεταξύ λιτότητας και αλληλεγγύης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πράσινοι και Σοσιαλδημοκράτες μεταξύ λιτότητας και αλληλεγγύης

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι Πράσινοι και οι Σοσιαλδημοκράτες που κυβερνούν ή συγκυβερνούν στην Αυστρία, τη Σουηδία και τη Δανία συνεχίζουν να αποτελούν ένα μεγάλο πρόβλημα για τη διαμόρφωση μιας κοινωνικής και αλληλέγγυας Ευρώπης, ενόψει της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ταμείο Ανασυγκρότησης και την έξοδο από την κρίση. Η στάση των Πράσινων στην Αυστρία και τη Σουηδία και των Σοσιαλδημοκρατών στη Σουηδία και τη Δανία αποτελεί θέμα τριβής στα αντίστοιχα κόμματα των ευρωπαϊκών οικογενειών τους.

Ο Πράσινος αντικαγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Κόγκλερ αποφύγει να έρθει σε σύγκρουση με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, παρόλο που το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα έχει ταχθεί κατά της «αντιπρότασης» της Αυστρίας, Ολλανδίας, Σουηδίας και Δανίας και της «πρότασης» Μέρκελ και Μακρόν. Η υψηλή δημοτικότητα του Κουρτς και οι πιέσεις που δέχονται οι Πράσινοι από την πιο αριστερή πολιτική της Πάμελα Ρέντι – Βάγκνερ, που έχει αναλάβει την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Αυστρίας, φαίνεται ότι αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τους Πράσινους να οδηγήσουν σε μια κυβερνητική κρίση την εποχή της πανδημίας.    

Οι Πράσινοι κράτησαν απλώς τις απαραίτητες αποστάσεις από την «αντιπρόταση» του Αυστριακού καγκελάριου και εστιάζουν το ενδιαφέρουν τους στην οικολογική ατζέντα της κυβέρνησης.

«Το σύντομο ανεπίσημο έγγραφο που κυκλοφόρησε μετά από βιντεοδιάσκεψη των τεσσάρων αρχηγών κυβερνήσεων δεν αποτελεί συμφωνημένη επίσημη θέση της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης και του συνασπισμού», υποστηρίζουν οι Αυστριακοί Πράσινοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι «θα διασφαλίσουμε ότι η Αυστρία θα είναι πιο υποστηρικτική και εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις».

«Η αυστριακή οικονομία είναι στενά δεμένη με τις γειτονικές χώρες του Νότου και της Ανατολής. Όποιος βοηθάει την Ιταλία βοηθάει την Αυστρία. Εάν δεν υπάρξουν επενδύσεις στη Βόρια Ιταλία θα έχουμε και αύξηση της ανεργία και στην Καρινθία και το Τιρόλο», προειδοποίησε ο Μίκαελ Ρέιμον, ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Εθνικού Συμβουλίου των Πράσινων στη Βιέννη.

Για τον Ρέιμον η πρόταση των Μέρκελ και Μακρόν θα πρέπει να διευρυνθεί εστιάζοντας την προσοχή της περισσότερο στην οικολογία και την κοινωνία. «Αποτελεί ένα μεγάλο βήμα μπροστά, αλλά δεν το κάνει σε ότι αφορά την οικολογία και την κοινωνία», τόνισε ο Ρέιμπον καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και την αυστριακή, να μην μπλοκάρουν την πρόταση που θα παρουσιάζει αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Χρειαζόμαστε θάρρος και αλληλεγγύη», εκτιμά ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκής Πολιτικής των Πρασίνων της Αυστρίας. Ο Πράσινος αντικαγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Κόγκλερ έχει αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος.

Σουηδία: Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι υπέρ του.. κράτους δικαίου

Οι Σουηδοί Πράσινοι άσκησαν κριτική στην πολιτική του συγκυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος για το θέμα το Ταμείου Ανασυγκρότησης. Οι Πράσινοι έχουν αναλάβει με την Ισαμπέλα Λόβιν την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλά δεν φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή πολιτική αλληλεγγύης να αποτελεί το μείζον θέμα της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση.

Στην πράξη τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού προσπαθούν να εμφανιστούν ως οι θεματοφύλακες του κράτους δικαίου στην Ευρώπη, εστιάζοντας την αντίθεσή τους στο πρόταση Μέρκελ και Μακρόν γιατί δεν θέτει προϋποθέσεις στη στήριξη χωρών που παραβιάζουν βασικούς κανόνες του στην πρώην Ανατολική Ευρώπη.

Η ουσία όμως είναι ότι ο σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός Κίελ Στέφαν Λεβέν έχει μετατραπεί μαζί με τον Κουρτς και την πρωθυπουργό της Δανίας σε έναν από τους μεγαλύτερους επικριτές οποιαδήποτε μορφής αλληλεγγύης στην Ευρώπη χωρίς τη μορφή δανείων και συγκεκριμένων περιοριστικών μέτρων στην άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής, αυτό που αποκαλούμε κοινώς λιτότητα. Την κυβέρνηση του Λεβέν στηρίζει στη βουλή μια ετερόκλητη συμμαχία από το Κόμμα του Κέντρου, το Κόμμα της Αριστεράς και τους Φιλελεύθερους.

Την ίδια πολιτική ασκεί από την άλλη πλευρά της Βαλτικής και η σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν, που στηρίζεται από έναν ετερόκλητο συνασπισμό με τη βοήθεια της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, της Κοινότητας των Ινουίτ και της Λίστας για την Ενότητα.

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι η Αυστρία, η Σουηδία και η Δανία αποτελούν τα «γεράκια» της «αντιπρότασης» εναντίον της ανεπαρκούς πρότασης του γαλλογερμανικού άξονα, ενώ το παλιό «γεράκι», ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, συνεχίζει να προτείνει μια σκληρή στάση απέναντι στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου χωρίς να εκτίθεται πέραν του δεόντως. Η Μέρκελ πάντως είχε ενημερώσει τον Ρούτε πριν την ανακοινώσει την πρωτοβουλία της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Η τακτική του δεξιού Ρούτε προσβλέπει να μην έρθει σε σύγκρουση με τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Δανίας και φαίνεται να έχει αφήσει στον Κουρτς την πρωτοβουλία των κινήσεων.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL