Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Τη Δευτέρα στο Εurogroup μια πρώτη συζήτηση και ενημέρωση από την τρόικα / Το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού μαρτυρίου...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τη Δευτέρα στο Εurogroup μια πρώτη συζήτηση και ενημέρωση από την τρόικα / Το χρονοδιάγραμμα του ελληνικού μαρτυρίου...

Βρυξέλλες. Γ. Δαράτος

Πριν από τα τέλη του έτους η Ευρωζώνη θα πάρει τις αποφάσεις για το ύψος του χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα. Παράλληλα, για τη βιωσιμότητα ή όχι του ελληνικού δημόσιου χρέους θα αποφασίσει πριν από το καλοκαίρι του 2014, ενώ πολύ νωρίτερα θα αποφασισθεί η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απομένει από τη δόση των 4 δισ. ευρώ που εγκρίθηκε τον περασμένο Ιούλιο, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα έχει τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα που της έχουν θέσει οι εταίροι της.

Σ' αυτό το, για πρώτη φορά, τόσο ακριβές χρονοδιάγραμμα αναφέρθηκε χθες, στις Βρυξέλλες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην προσεχή σύνοδο του Eurogroup, τη Δεύτερα, στο Λουξεμβούργο, θα πραγματοποιηθεί συζήτηση, κυρίως τεχνικού χαρακτήρα, αφού θα έχει προηγηθεί η ενημέρωση των ΥΠΟΙΚ από την τρόικα. Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μόλις την ειδοποιήσει η κυβέρνηση ότι ολοκλήρωσε την εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων που της έχει ορίσει. Η συζήτηση στο Eurogroup της Δευτέρας δεν θα καταλήξει σε επίσημες διαπιστώσεις, πολύ περισσότερο σε αποφάσεις σχετικά με την οικονομική δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα.

Η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ θα ληφθεί μόνον όταν η Ελλάδα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα που της έχει θέσει η τρόικα με την απόφαση του περασμένου Ιουλίου, δήλωσε κατηγορηματικά ο ίδιος αξιωματούχος. Υπενθυμίζεται πως το υπόλοιπο αυτής της δόσης αποτελείται από 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και άλλα 500 εκατ. ευρώ από κέρδη των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, οι προαπαιτούμενες δράσεις της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης της ΕΛΒΟ, της ΛΑΡΚΟ και των ΕΑΣ, η κινητικότητα και διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, η ψήφιση του νέου κώδικα των δικηγόρων και η αποπληρωμή των καθυστερούμενων οφειλών στις υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείες, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ κ.ά.

Στις τρεις προσεχείς συνόδους του Eurogroup, στις 14 και, πιθανώς, στις 22 Νοεμβρίου, καθώς και στις 9 Δεκεμβρίου, θα κριθεί το θέμα του ύψους του δημοσιονομικού κενού και θα αρχίσει σιγά-σιγά να συζητείται και η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους που θα πάει για οριστική απόφαση την άνοιξη του 2014.

Το ελληνικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία

Ενδιαφέρον εμφανίζουν για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας οι εξελίξεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας στη Γερμανία μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών, αφού το ελληνικό πρόβλημα και η ρύθμισή του συνιστά ένα από τα υπό διαπραγμάτευση θέματα για τον σχηματισμό αυτής κυβέρνησης. Και τούτο, λένε κοινοτικές πηγές, επειδή οι Σοσιαλδημοκράτες, στη σφαιρική αντιμετώπιση των προβλημάτων των χωρών του κοινοτικού Νότου, επιθυμούν να διαφοροποιηθεί η αντιμετώπιση της νέας γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με την απερχόμενη και να εφαρμοσθεί νέο μείγμα πολιτικής, με λιγότερη λιτότητα και περισσότερη ανάπτυξη. Είναι αναγκαίο, είπε ο ίδιος αξιωματούχος, να ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση για την Ελλάδα πριν τελειώσει το 2013, ώστε να προγραμματισθεί η χρηματοδότησή της μέχρι το 2016.

"Δεν έχουμε ακόμη σαφή εικόνα για τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, θα πρέπει να μελετήσουμε τον προϋπολογισμό του 2014, αλλά, κυρίως, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των «στρες τεστ» (τεστ κοπώσεως) των ελληνικών τραπεζών που θα δείξουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες τους και τα οποία θα γνωρίζουμε μέχρι τα τέλη του έτους", εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος.

Τέλος, προέβλεψε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα ξεκινήσει τον προσεχή Απρίλιο, δηλαδή αμέσως μετά την ανακοίνωση από Κομισιόν - Eurostat των δημοσιονομικών επιδόσεων το 2013 των χωρών-μελών και με την προϋπόθεση πάντα πως θα υπάρξει έστω και ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στη χώρα μας φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL