Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.4°C20.1°C
4 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.5°C
3 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.0°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.9°C18.9°C
2 BF 45%
Συνταγματική η απαγόρευση των θρησκευτικών συναθροίσεων στη Γερμανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνταγματική η απαγόρευση των θρησκευτικών συναθροίσεων στη Γερμανία

Οι δικαστές θεωρούν μεν μια εξαιρετικά σοβαρή παρέμβαση στην ελευθερία της πίστης την απαγόρευσή τους, εν τούτοις η προστασία της ζωής θεωρείται ότι αποτελεί υπέρτερο αγαθό και επιπροσθέτως πρόκειται για μέτρο προσωρινό. Εάν ήρετο η απαγόρευση των (θρησκευτικών) συγκεντρώσεων –κάτι που ισχύει και για τις λειτουργίες του Πάσχα– θα επαπειλείτο η μετάδοση του ιού σε μεγάλο αριθμό πολιτών με κίνδυνο να νοσήσουν και να πεθάνουν. 

Την απόφαση προκάλεσε προσφυγή θρησκευόμενου πολίτη από το κρατίδιο της Έσσης, ο οποίος ήθελε έστω και την τελευταία στιγμή να ακυρωθεί προσωρινά η γενική απαγόρευση όλων των θρησκευτικών συναθροίσεων σε εκκλησίες, τζαμιά και συναγωγές από την τοπική κυβέρνηση, ώστε να  επιτραπούν οι λειτουργίες του Πάσχα.

Ωστόσο, το Συνταγματικό δικαστήριο διευκρίνισε ότι η απόφασή του ισχύει μέχρι τις 19 Απριλίου, οπότε λήγει και εν λόγω απαγόρευση της τοπικής κυβέρνησης.  Σε περίπτωση παράτασής της θα πρέπει να υποβληθεί σε νέο αυστηρό έλεγχο η αναλογικότητά της  (με τις συνθήκες που θα επικρατούν). Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης ισχύει και για τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες.

Πηγή: Deutschlandfunk, Sueddeutsche Zeitung

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL