Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ισπανία: 8.138 θύματα μόνο στους οίκους ευγηρίας

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τουλάχιστον 8.138 θανάτους στους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας, εκ των οποίων πάνω από το 50% στη Μαδρίτη.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τουλάχιστον 8.138 θανάτους στους οίκους ευγηρίας της Ισπανίας, εκ των οποίων πάνω από το 50% στη Μαδρίτη, που πληρώνει το μεγαλύτερο φόρο. Ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος παρόλο που έχουν συμπεριληφθεί στα θύματα τόσο αυτά που έκαναν το τεστ για τον ιό όσο και αυτά που εμφάνισαν κλινικά συμπτώματα του ιού χωρίς να έχουν κάνει τεστ.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει αποφύγει να ανακοινώσει ξεχωριστά στοιχεία για τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας, προφανώς για να μην δημιουργήσει πανικό, αλλά έχει διατάξει από την προηγούμενη εβδομάδα τη Διεύθυνση Εκτάκτων Αναγκών του Στρατού να ελέγξει σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές τους οίκους ευγηρίας για την ασφάλεια των ατόμων που φιλοξενούνται και εργάζονται σε αυτούς και να προχωρήσει σε απολυμάνσεις των υποδομών.. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισπανικών Περιφερειών το 2019 υπήρχαν στην Ισπανία 372.985 άτομα που ζούσαν σε 5.417 οίκους ευγηρίας ή κέντρα της τρίτης ηλικίας. Η θνησιμότητα στην Ισπανία έχει αυξηθεί κατά 40% από τις 17 Μαρτίου του 2019, αλλά αυτή η αύξηση φθάνει στο 96% σε ότι αφορά τα άτομα άνω των 65 ετών, σύμφωνα με την έρευνα στα δημοτολόγια των δήμων που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Πανεπιστημίου της Μαδρίτης. Περίπου το 50% των ηλικιωμένων φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας που έχουν πάνω από 100 ηλικιωμένους, γεγονός που ενισχύει τους κινδύνους διασπορά του ιού.

Οι Περιφέρειες έχουν ξεκινήσει να κάνουν τεστ σε όλους τους οίκους ευγηρίας, ενώ η Διεύθυνση Εκτάκτων Αναγκών του Στρατού έχει αναλάβει την απολύμανση των οίκων ευγηρίας.

Στους οίκους ευγηρίας της Μαδρίτης έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό 4.260 άτομα, στη Καστίλη και Λεόν 1.286 άτομα και στην Καταλωνία 1.123 άτομα.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις