Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Ισπανία - Αλληλεγγύη: Αύξηση ζήτησης βοήθειας για σίτιση κατά 50% στις μεγάλες πόλεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία - Αλληλεγγύη: Αύξηση ζήτησης βοήθειας για σίτιση κατά 50% στις μεγάλες πόλεις

Του Αργύρη Παναγόπουλου

 Ο εφιάλτης της πείνας και της ένδειας άρχισε να εμφανίζεται κυρίως στις μεγάλες πόλεις του κόσμου για τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα, που πλήττονται περισσότερο από κάθε άλλο από το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας και των μετακινήσεων και το φάντασμα της ανεργίας που ξεπρόβαλλε για όσους απασχολούνται σε ευκαιριακές και επισφαλείς εργασίες.

Η αντιμετωπίσει του κοινωνικού αυτού προβλήματος δεν είναι τόσο εμφανής για τις συντηρητικές κυβερνήσεις και ακόμη χειρότερα από τις δημοτικές αρχές με νεοφιλελεύθερο πρόσημο, με αποτέλεσμα όσοι έχουν ανάγκη να απευθύνονται με τεράστιες δυσκολίες προς τις οργανώσεις των διαφόρων εκκλησιών, κυρίως της Καθολικής Εκκλησίας, που αντιμετωπίζουν όμως και αυτές προβλήματα από τα περιοριστικά μέτρα.

Στην Ισπανία οι αιτήσεις για επισιτιστική βοήθεια από τους δήμους αυξήθηκε κατά 16.000 νοικοκυριά τις τελευταίες ημέρες στις μεγάλες μόνο πόλεις, ενώ 8.000 άλλοι ζήτησαν με μεταφερθεί το δικαίωμα επισίτισης στα παιδιά τους, για να εγγυηθούν τουλάχιστον για αυτά μια πιο σωστή διατροφή.

Η διακοπή της οικονομικής δραστηριότητας έδωσε τη χαριστική βολή στην αδήλωτη εργασία στην Ισπανία με αποτέλεσμα εκατομμύρια άτομα να αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης. Περισσότερα από 3 εκατ. άτομα απασχολούνται σε επισφαλείς εργασίες, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν περίπου 300.000 υποτιθέμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ η παραοικονομία ξεπερνά το 30% του ΑΕΠ της χώρας.

«Μια στις τέσσερεις οικογένειες θα βρεθεί στα όρια της επιβίωσης και θα χρειαστεί βοήθεια. Μιλάμε για κόσμο που πεινάει, που δεν έχει ούτε καν να μοιράσει κάτι, μιλάμε για οικογένειες με παιδιά», προειδοποίησε ο Γκουστάβο Γκαρθία, του Συλλόγου Διευθυντών Κοινωνικών Υπηρεσιών.   

Στη Θαραγκόθα η δημοτική αρχή αύξησε κατά 50% τη βοήθεια σε τρόφιμα και στη Βαρκελώνη κατά 30%. Στη Θαραγκόθα όμως η δεξιά δημοτική αρχή κρατά ανοικτά μόνο 3 από τα 18 κέντρα κοινωνικών υπηρεσιών που είχε ανοίξει η προηγούμενη δημοτική αρχή του Podemos, με αποτέλεσμα πολλοί πολίτες να μην μπορούν να απευθυνθούν για βοήθεια.

Στη Μαδρίτη ο δήμος δέχεται περίπου 500 κλήσεις την ημέρα από άτομα ή οικογένειες που ζητούν απευθείας τρόφιμα ή οικονομική βοήθεια για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης, που πλησιάζουν συνολικά τις 6 χιλιάδες, αλλά φαίνεται ότι θα αυξηθούν σημαντικά τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες. Το 70% αφορά οικογένειες και μόλις το 17% αφορά ηλικιωμένους που δεν μπορούν να προμηθευτούν τρόφιμα.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες που είχε ενισχύσει η προηγούμενη δημοτική αρχή του Podemos έχουν καταφέρει να διανέμουν κάθε ημέρα πάνω από 9.500 γεύματα, ενώ τις επόμενες ημέρες θα δοθούν 2 χιλιάδες προπληρωμένες κάρτες σε οικογένειες για την αγορά πρώτων ειδών.

Ο δήμος της Βαρκελώνης προσφέρει καθημερινά τρόφιμα ή γεύματα σε 4.800 άτομα. Από την έναρξη της πανδημίας ο αριθμός αυξήθηκε κατά τουλάχιστον χίλια άτομα και αυξάνεται διαρκώς και περισσότερο. Ο δήμος της Βαρκελώνης έδωσε 5.100 προπληρωμένες κάρτες για την αγορά τροφίμων στα παιδιά του είχαν δωρεάν σχολικά γεύματα.

Ο δήμος της Βαλένθια μοιράζει καθημερινά περισσότερα από 600 γεύματα σε άστεγους και κόσμου που ζει σε παράγκες. Από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης περισσότερα από 10 χιλιάδες άτομα ζήτησαν στήριξη σε τρόφιμα, ενώ ο δήμος θα προσφέρει 200 ευρώ το μήνα για την αγορά τροφίμων για τα 1.600 παιδιά ευάλωτων οικογενειών που είχαν δωρεάν γεύματα στα σχολικά εστιατόρια.

Στη Σεβίλλη περισσότερες από 3 χιλιάδες οικογένειες και άτομο ζήτησαν βοήθεια σε τρόφιμα από την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ενώ ο δήμος διανέμει ήδη τρόφιμα σε 1.500 νοικοκυριά και καλύπτει τις επισιτιστικές ανάγκες άλλων 1.200 παιδιών. Ο δήμος άνοιξε αυτές τις ημέρες τρία αθλητικά κέντρα, ξενώνες και άλλες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει περίπου 700 άστεγους και άτομα που έχουν ανάγκη. Στις πλέον λαϊκές συνοικίες διανέμονται σε ημερήσια βάση περίπου 1.500 γεύματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL