Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Ολλανδία αλλάζει στάση στη συζήτηση για τη βοήθεια λόγω κορωνοϊού

«Η Ολλανδία είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερα από ό,τι της αναλογεί σε "νέο χρήμα" για να βοηθήσει», στις πληγείσες χώρες του Νότου. Ωστόσο, αρνήθηκε και πάλι τον κοινό δανεισμό, ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα παραδέχθηκε λάθη σε δηλώσεις σχετικά με την οικονομική βοήθεια για χώρες της ευρωζώνης λόγω της κρίσης του κορονοϊού, σε συνέντευξή τoυ στον ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTL.

Ορισμένες παρατηρήσεις έδειξαν "πολύ λίγη συμπάθεια" για τις ιδιαίτερα πληγείσες νότιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε, απαντώντας στην κριτική κατά του  πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε και του ιδίου την περασμένη εβδομάδα στο επίμαχο θέμα της αυξημένης οικονομικής βοήθειας. 

Υπεραμύνθηκε εντούτοις της χώρας του: «Μπορεί, εκτός της Ολλανδίας, και η Γερμανία όπως και ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ να απορρίπτουν τα αποκαλούμενα ομόλογα κορονοϊού, δηλαδή τον κοινό δανεισμό των χωρών του ευρώ, ωστόσο οι Ιταλοί και οι Ισπανοί πολιτικοί επέκριναν ιδίως την Ολλανδία για την άρνησή της να προσφέρουν στις χώρες τους ως εναλλακτική  λύση δάνεια χωρίς προϋποθέσεις στο πλαίσιο του μηχανισμού διάσωσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ)».

Τόνισε όμως στην συνέντευξή του στο RTL ότι «η Ολλανδία είναι έτοιμη να παράσχει περισσότερα από ό,τι της αναλογεί σε "νέο χρήμα" για να βοηθήσει», στις πληγείσες χώρες του Νότου. Ωστόσο, αρνήθηκε και πάλι τον κοινό δανεισμό. «Ευρωομόλογα ή ομόλογα κορονοϊού ή όπως αλλιώς αυτά λέγονται είναι (...) λύση σε ένα πρόβλημα το οποίο ακόμα δεν υπάρχει», δήλωσε. 

Η Ιταλία δεν επιθυμεί να υποβάλει αίτηση στον ΕΜΣ, στον οποίο διατίθεται ένα τριψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων για δάνεια σε πληττόμενα  κράτη του ευρώ. Η ενίσχυση αυτή συνδέεται με όρους για μεταρρυθμίσεις. Η ιταλική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κρίση του κορονοϊού δεν είναι λάθος μιας αποτυχημένης εθνικής πολιτικής, γι΄ αυτό και τα δάνεια πρέπει να δοθούν χωρίς όρους. Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα επιδιώξει να βρει μια λύση στις 9 Απριλίου. 

 

Πηγή: αμπε

 

Κόντε προς Γερμανούς: Δεν γράφουμε εγχειρίδιο οικονομίας, αλλά μια σελίδα βιβλίου Ιστορίας

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις