Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Ε. Ράμα: Εθνικιστικοί τόνοι εναντίον κορωνοϊού, προδοτών και αόρατου εχθρού - Χωρίς μάσκα - Με μπουφάν της Γιουβέντους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ε. Ράμα: Εθνικιστικοί τόνοι εναντίον κορωνοϊού, προδοτών και αόρατου εχθρού - Χωρίς μάσκα - Με μπουφάν της Γιουβέντους

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Ο Θεός των Αλβανών είναι μεγάλος», για να πιάνει τόσο τους χριστιανούς όσο και τους μουσουλμάνους πολίτες,  οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν «εγκλήματα πολέμου», «βρισκόμαστε σε πόλεμο», «υπάρχει ένας αόρατος εχθρός», «θα παρατάξουμε όλο το στρατό εναντίον των ανεύθυνων προδοτών», επαναλαμβάνει τις τελευταίες ημέρες ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμι, κυρίως από τα κοινωνικά δίκτυα, απειλώντας όσους κυκλοφορούν στους δρόμους να τους αντιμετωπίσει με τις αντλίες της αστυνομίας και τα χημικά.

Ο Ράμα εμφανίστηκε χθες σε λαϊκή αγορά, χωρίς κανένα μέτρο προστασία και με το μπουφάν της Γιουβέντους, για να επιπλήξει τους γηραιότερους και όσους κυκλοφορούσαν χωρίς λόγο στους δρόμους.   

Ο Ράμα έλαβε μέτρα αμέσως μετά την εμφάνιση των δύο πρώτων κρουσμάτων από τον κορωνοϊό στην Αλβανία, ενώ από το Facebook από το πρωί έως το βράδυ αλλάξει τα μέτρα κατά βούληση, χωρίς να καταλαβαίνει κανείς εάν αυτά τα μέτρα είχαν ήδη δημοσιευτεί ως διατάγματα. Τα διαρκεί πάντως μηνύματα του Ράμα έφεραν το αποτέλεσμά τους στις μεγάλες πόλεις, όπου ο πληθυσμός κλείστηκε στα σπίτιά τους.

Για να κερδίσει την κοινή γνώμη μάλιστα τόνισε ότι «μπορείτε να με βρίζεται όσο θέλετε, αλλά σεβαστείτε τους κανόνες». Στην Αλβανία μπορεί κανείς να κυκλοφορεί από τις 05.00 έως τις 13.00 για να προμηθευτεί τρόφιμα και φάρμακα, ή να πάει στην εργασία του. Τις υπόλοιπες ώρες οι δρόμοι ανήκουν στα σώματα ασφαλείας, το στρατό και το προσωπικό Υγείας.

Η επίσκεψη στα Τίρανα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ντάβιντ Σασόλι στις 3 Φεβρουαρίου και η προοπτική της έναρξης της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ φαίνεται ότι πάγωσε προς το παρόν τα σχέδια του Ράμο για τον πλήρη έλεγχο της κοινής γνώμης με μια σκληρή λογοκρισία ακόμη και στις λίγες κριτικές φωνές στο διαδίκτυο. Ο Ράμα έχει αποκαλέσει επανειλημμένα τα μέσα ενημέρωσης «σπουπιδοντενεκέδες», γεγονός που οδήγησε πολλές εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς να περιορίσουν στο ελάχιστο την κριτική τους στην κυβέρνηση. Ορισμένοι δημοσιογράφοι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν εργασία στο γειτονικό Κόσοβο, εκπομπές αναγκάστηκαν να διακόψουν την αναμετάδοσή τους και ορισμένες άλλες βρέθηκαν απευθείας στο στόχαστρο του Ράμα. Για τον Αλβανό πρωθυπουργό η μεταρρύθμιση στα μέσα ενημέρωσης στοχεύει στον έλεγχο των Fake News και την παραπληροφόρηση και σέβεται τους διεθνείς κανόνες.

Σύμφωνα με το νέο νόμο ένα μέσο ενημέρωσης μπορεί να δεχθεί πρόστιμο από 900 έως 18.000 δολάρια εάν δεν παρουσιάζει τις ειδήσεις «με πραγματικό, αμερόληπτο και αντικειμενικό τρόπο», γεγονός που το κρίνει ειδική κυβερνητική επιτροπή.

Η αντιπολίτευση έχει αποχωρήσει από το προηγούμενο έτος από το κοινοβούλιο, ενώ η μάχη κατά της διαφθοράς και ιδίως στο δικαστικό σώμα έχει οδηγήσει στην ανάληψη της διεύθυνσης του σώματος αποκλειστικά από το περιβάλλον του Ράμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL