Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
«Επιτακτική η ανάγκη για ένα δημοσιονομικό και οικονομικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Επιτακτική η ανάγκη για ένα δημοσιονομικό και οικονομικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας»

Την ανάγκη προώθησης από τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης –Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή– ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού και οικονομικού πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, ζητά σύσσωμη η Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου.

 Με κοινή δήλωση που εξέδωσαν ο Πρόεδρος και οι Συντονιστές από τις Πολιτικές Ομάδες που απαρτίζουν την Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, στην οποία θα συζητηθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ευρώπη εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού και των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για την παροχή ρευστότητας μέσα από μια σειρά από μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα μέτρα, όπως η διασφάλιση της ευέλικτης χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ, ο επαναπροσδιορισμός του πλεονάσματος της ΕΕ για το 2019 και η ενεργοποίηση διαθέσιμων χρηματοδοτικών μέσων στον προϋπολογισμό για το 2020.

Όσον αφορά τον μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχεδιασμό, βαρύνουσα σημασία δίνεται στην ανάγκη «οι ηγέτες της ΕΕ να προσεγγίσουν τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό με επίγνωση και λαμβάνοντας γνώση τη νέα πραγματικότητα».

«Η κατάσταση σήμερα έχει ελάχιστα κοινά σημεία με την κατάσταση πριν από 18 μήνες, όταν και υποβλήθηκε η πρόταση για τον Πολυετή Προϋπολογισμό 2021-2027» υπογραμμίζουν, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο οι τρέχουσες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και το προσφυγικό-μεταναστευτικό, να εξελιχθούν σε ακόμα πιο σοβαρές κρίσεις για την ΕΕ.

«Αυτή η κρίση αποκαλύπτει με βάναυσο τρόπο τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας και των οικονομιών μας. Πρέπει όλοι να αντλήσουμε τα σωστά μαθήματα από αυτό και να εξοπλιστούμε με εκείνα τα μέσα, ώστε να ενισχύσουμε την ΕΕ και να αποφύγουμε ξανά στο μέλλον μια τέτοια κατάσταση», σημειώνουν, κλείνοντας στην κοινή τους δήλωση ο Πρόεδρος και οι Συντονιστές από τις Πολιτικές Ομάδες που απαρτίζουν την Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο Δημήτρης Παπαδημούλης -Συντονιστής εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ανέφερε τα εξής:

«Μέχρι τώρα η Κομισιόν μας παρουσίασε ένα ανεπαρκές πακέτο μέτρων. Ήρθε η ώρα για την Σύνοδο Κορυφής και για τους ηγέτες των κρατών-μελώννα σταθούνστο ύψος των περιστάσεων και να υιοθετήσουν ένα γενναίο πακέτο μέτρων, ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ, για τη στήριξη των κρατών, των συστημάτων υγείας, των πολιτών, των εργαζομένων, των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, των μικρο-μεσαίων επιχειρήσεων και του συνόλου της οικονομίας».

Ολόκληρη η κοινή δήλωση του Προέδρου και των Συντονιστών των Πολιτικών Ομάδων στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (μεταφρασμένη στα Ελληνικά):

Οι Ευρωβουλευτές της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) ζητούν μια τολμηρή απάντηση για την αντιμετώπιση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον κορονοϊό

Ο Πρόεδρος και οι Συντονιστές της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν ένα φιλόδοξο δημοσιονομικό και οικονομικό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της έκρηξης της πανδημίας του κορονοϊού, ενόψει της Συνόδου Κορυφής.

Η επιδημία του κορονοϊού αποτελεί μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί πανευρωπαϊκό συντονισμό και λύσεις. Όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, προκειμένου να ξεπεράσουμε αυτή την πρόκληση για τη δημόσια υγεία που προκάλεσε αυτή η κρίση, προστατεύοντας την ίδια στιγμή τις οικονομίες μας.

Αναμένουμε από τους ηγέτες της ΕΕ να υποστηρίξουν με τολμηρά και συντονισμένα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της άνευ προηγουμένου κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Ο προϋπολογισμός της Ένωσης αποτελεί ένα μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κρίσης στη δημόσια υγεία και την οικονομία, και συμπληρωματικά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με εργαλεία και μέσα, όπως ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας, το πρόγραμμα πλαίσιο για την έρευνα, η πολιτική συνοχής ή το πρόγραμμα ᾽᾽InvestEU᾽᾽ – για να κάνουμε αναφορά σε ορισμένα από αυτά-, ο προϋπολογισμός της ΕΕ προσφέρει μια σαφή προστιθέμενη αξία: παρέχει κοινό εξοπλισμό και υποδομές, διοχετεύει επείγουσα υποστήριξη εντός και εκτός της ΕΕ, υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και προστατεύει/προωθεί τις επενδύσεις.

Ως εκ τούτου, καλούμε τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ειδικότερα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να προωθήσουν ένα περιεκτικό και φιλόδοξο δημοσιονομικό και οικονομικό πακέτο μέτρων, παρέχοντας την απαραίτητη ρευστότητα και εστιάζοντας, ειδικότερα στα ακόλουθα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα:

– Να ενεργοποιηθούν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά μέσα στον προϋπολογισμό για το 2020: Υπάρχουν περίπου 4 δις. ευρώ διαθέσιμα στον προϋπολογισμό του 2020 – από μη διατεθέντα ποσά από τα περιθώρια και τα μέτρα ευελιξίας. Ενόψει αυτής της άνευ προηγουμένου πρόκλησης, είναι, πλέον, καιρός να κινητοποιήσουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών των αχρησιμοποίητων ποσών.

– Να επαναπροσδιοριστεί το πλεόνασμα της ΕΕ για το 2019: Περίπου 3 δις. ευρώ δημοσιονομικού πλεονάσματος από το 2019 θα επιστρέψουν σύντονα στα κράτη μέλη. Αυτά τα κεφάλαια πρέπει να ανακατευθυνθούν πλήρως – μέσω του εθνικού ή  του κοινοτικού προϋπολογισμού – για δράσεις που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

– Να διασφαλιστεί η ευέλικτη χρήση των κονδυλίων της ΕΕ: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, ώστε να δοθεί στα κράτη μέλη η μέγιστη ευελιξία όσον αφορά την ανακατεύθυνση πόρων από τα ταμεία συνοχής στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Αναμένουμε από την Επιτροπή να παράσχει κάθε αναγκαία υποστήριξη στα κράτη μέλη, προκειμένου να διασφαλίσει την ευέλικτη και αποτελεσματική εφαρμογή των διαθέσιμων κονδυλίων.

Η Σύνοδος Κορυφής θα είναι, προφανώς, αφιερωμένη στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον κορονοϊό. Σε εύθετο χρόνο, όμως, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα πρέπει να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις για τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό 2021-2027.

Αυτή η κρίση αναδεικνύει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για έναν ισχυρό και φιλόδοξο μελλοντικό προϋπολογισμό της ΕΕ που θα αυξάνει την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε με αλληλεγγύη και ανθεκτικότητα κρίσεις σε ευρωπαϊκή κλίμακα, καθώς και να επενδύουμε στο μέλλον των οικονομιών, των συστημάτων υγείας, και των κοινωνιών μας.

Ζητάμε, λοιπόν, από τους ηγέτες της ΕΕ να προσεγγίσουν τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον νέο Πολυετή Προϋπολογισμό με επίγνωση και λαμβάνοντας γνώση τη νέα πραγματικότητα. Επιπλέον, πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι οι τρέχουσες προκλήσεις – για το κλίμα, την ψηφιοποίηση, την γεωπολιτική θέση της Ευρώπης και τοπροσφυγικό-μεταναστευτικό – θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα πιο σοβαρές, εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού.

Η κατάσταση σήμερα έχει ελάχιστα κοινά σημεία με την κατάσταση πριν από 18 μήνες, όταν και υποβλήθηκε η πρόταση για τον Πολυετή Προϋπολογισμό 2021-2027.

Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνουμε έντονα την έκκλησή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενεργήσει ρεαλιστικά και υπεύθυνα και να επικαιροποιήσει, επειγόντως, την πρότασή της για τον Πολυετή Δημοσιονομικό Προϋπολογισμό, ώστε να ληφθούν υπόψη οι νέες προκλήσεις και οι ανάγκες που προκύπτουν στην μετά τον κορονοϊό εποχή.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι, υπό αυτές τις συνθήκες ενδέχεται να μην είναι δυνατή η έναρξη λειτουργίας των νέων προγραμμάτων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Προϋπολογισμού έως τον Ιανουάριο του 2021.

Ως εκ τούτου, προτρέπουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει άμεσα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την προστασία των δικαιούχων, αποφεύγοντας την παύση των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Σε περιόδους, όπως η σημερινή, κανείς δεν πρέπει να παίζει παιχνίδια με το να μην υπάρχει προϋπολογισμός για τον επόμενο χρόνο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να επεξεργαστεί άμεσα και με υπευθυνότητα τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες και να συμμετάσχει σε μια κοινή και συντονισμένη προσπάθεια με τους άλλους εθνικούς και κοινοτικούς παράγοντες.

Αυτή η κρίση αποκαλύπτει με βάναυσο τρόπο τις αδυναμίες των συστημάτων υγείας και των οικονομιών μας. Πρέπει όλοι να αντλήσουμε τα σωστά μαθήματα από αυτό και να εξοπλιστούμε με εκείνα τα μέσα – πρώτα απ’ όλα τα οικονομικά –, ώστε να ενισχύσουμε την ΕΕ και να αποφύγουμε ξανά στο μέλλον μια τέτοια κατάσταση».

O Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου:
Johan Van Overtveldt

Οι Συντονιστές από τις Πολιτικές Ομάδες:
Δημήτρης Παπαδημούλης (Ευρωομάδα της Αριστεράς)
José Manuel Fernandes (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα)
Eider Gardiazabal Rubial (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες)
Valérie Hayer (Renew Europe)
Rasmus Andresen (Πράσινοι)
Hélène Laporte (Ταυτότητα και Δημοκρατία)
Bogdan Rzońca (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL