Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ανησυχία για επεκτατισμό της εκτελεστικής εξουσίας στην Ουγγαρία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ανησυχία για επεκτατισμό της εκτελεστικής εξουσίας στην Ουγγαρία

«Εκ μέρους της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, θέλω να εκφράσω την ανησυχία μας για την προσπάθεια να ψηφιστεί στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας η επέκταση της ‘κατάστασης κινδύνου’ και των σχετικών μεταρρυθμίσεων του Ποινικού Κώδικα της χώρας.

Κατανοούμε ότι τα κράτη μέλη έχουν ευθύνη να πάρουν μέτρα προστασίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά τα μέτρα αυτά θα πρέπει να διασφαλίζουν πάντοτε την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών αξιών, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χουάν Φερντάντο Λόπεθ Αγκιλάρ (Σοσιαλιστές, Ισπανία).

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει τη συμβατότητα της προτεινόμενης νομοθεσίας με τις αξίες του Άρθρου 2 της Συνθήκης για την ΕΕ και να υπενθυμίσει στα κράτη μέλη την υποχρέωσή τους να σέβονται και να προστατεύουν τις κοινές αυτές αξίες».

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Ουγγαρίας υπέβαλε σχέδιο νόμου τη Δευτέρα 23 Μαρτίου το οποίο αποσκοπεί να της δώσει την εξουσία να κυβερνήσει μέσω διαταγμάτων.

Αν και το νομοθετικό σώμα της χώρας δεν ενέκρινε την πρόταση, ο κυβερνητικός συνασπισμός Fidesz-KDNP αναμένεται να μπορέσει να αποσπάσει έγκριση για τη νέα νομοθεσία, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία δύο τρίτων που κατέχει στο κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL