Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ρώμη: 7.000 «Σαρδέλες» ζήτησαν την κατάργηση των διαταγμάτων Σαλβίνι – Τροποποίηση, θέλει η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρώμη: 7.000 «Σαρδέλες» ζήτησαν την κατάργηση των διαταγμάτων Σαλβίνι – Τροποποίηση, θέλει η κυβέρνηση

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Επτά χιλιάδες «Σαρδέλες» συγκεντρώθηκαν την Κυριακή στη Ρώμη για να ζητήσουν την άμεση κατάργηση και όχι την τροποποίηση των διαταγμάτων για την ασφάλεια του Σαλβίνι, την ρατσιστική και φασιστοειδή νομοθεσία που είχε ψηφιστεί και με τη στήριξη του Κινήματος Πέντε Αστέρων.

H κυβέρνηση Κόντε προσανατολίζεται στην τροποποίηση των διαταγμάτων, γεγονός που τροφοδοτεί την ανησυχία των δημοκρατικών και προοδευτικών πολιτών που γέμισαν τις πλατείες κυρίως της Κεντρικής Ιταλίας και απέτρεψαν την άλωση της «κόκκινης» Εμίλια Ρομάνια από τις ορδές του Σαλβίνι.

Οι «Σαρδέλες» τα έβαλαν μάλιστα  με τον υπουργό Εξωτερικών Ντι Μάιο καταγγέλλοντας ότι συνεχίζει να δημοσιεύει selfie, ενώ στην Αίγυπτο έχει συλληφθεί και βασανίζεται από την αστυνομία ο Πάτρικ Ζάκι, o Αιγύπτιος φοιτητής που κάνει μεταπτυχιακά στη Μπολόνια. Στο πλευρό του Ζάκι τάχθηκαν και οι γονείς του Τζούλιο Ρετζένι, που δολοφονήθηκε από την αιγυπτιακή αστυνομία το 2016 γιατί είχε επαφές με συνδικαλιστές.

Ενδεικτική της αντιπαράθεσης μέσα στο εσωτερικό του κινήματος της «Σαρδέλας» ήταν η απουσία ιδρυτικών στελεχών του κινήματος της από τη συγκέντρωση στη Ρώμη, δεδομένου ότι μέχρι πρόσφατα υποστήριζαν και αυτά την τροποποίηση – μεταρρύθμιση των διαταγμάτων. Το κίνημα πάντως δήλωσε στη Ρώμη ότι θα ζητήσει συνάντηση με τον Κόντε για να του ζητήσει την κατάργηση των δύο διαταγμάτων του Σαλβίνι. 

«Δεν ξέρω εάν οι αποκαλούμενες «Σαρδέλες» θέλουν να αποδυναμώσουν το κράτους που καταπολεμά τη Μαφία, την Καμόρα και την Ντράνγκετα», τόνισε προκλητικά ο Σαλβίνι, υπονοώντας ότι η κατάργηση των διαταγμάτων θα προσφέρει κέρδη στους διακινητές και το οργανωμένο έγκλημα και ότι οι «Σαρδέλες» υποβοηθούν εμμέσως το οργανωμένο έγκλημα.

Οι «τροποποιήσεις» της Λαμοργκέζε

Η υπουργός Εσωτερικών Λαμοργκέζε αναμένεται να καταθέσει σήμερα τις προτάσεις της για την «αποδόμηση» των διαταγμάτων του Σαλβίνι προσφέροντας κάποιες αλλαγές στα θέμα της ιθαγένειας και το δικαιώματος των αιτούντων ασύλου  να εγγράφονται στους δημοτικούς καταλόγους, που θα τους ανοίξει εκ νέου τις πόρτες στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων.

Η Λαμοργκέζε στοχεύει στην κατάργηση της διάταξης της κατάσχεσης των σκαφών των ΜΚΟ, αλλά μόνο όταν παραβιάσουν για πρώτη φορά τις οδηγίες που λαμβάνουν από τα λιμεναρχεία, να μειώσει τα τεράστια πρόστιμα που προβλέπουν τα διατάγματα Σαλβίνι και να διευρύνει τις προϋποθέσεις για την παραχώρηση αδειών παραμονής στους ξένους υπηκόους.

Τα διατάγματα Σαλβίνι προβλέπουν πρόστιμο έως 1 εκατ. ευρώ, την κατάσχεση των σκαφών των ΜΚΟ κα τη σύλληψη του καπετάνιου που θα παραβιάσει τα ιταλικά χωρικά ύδατα, ενώ η Λαμοργκέζε προτείνει πρόστιμο από 10 έως 50.000 ευρώ και κατάσχεση του σκάφους και σύλληψη του κυβερνήτη μόνο εάν επαναληφθεί η παραβίαση εισόδου στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Η πρόταση της Λαμοργκέζε προβλέπει την επαναφορά της άδειας παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους, που κατάργησε ο Σαλβίνι, αλλά προβλέπει μόνο ειδική προστασία σε περιπτώσεις ψυχικών προβλημάτων, εμπόριο λευκής σαρκός, ατομικών αδυναμιών και επανένωσης οικογένειας.  

Αψιμαχίες Ρέντσι με Κόντε

Από το Πακιστάν ο Ματέο Ρέντσι έστειλε μια προειδοποίηση με πολλαπλούς αποδέκτες στην Ιταλία, τόσο σε αυτούς που σχεδιάζουν να αποπέμψουν από την κυβέρνηση τις υπουργούς της Ζωντανής Ιταλίας του όσο και αυτούς που γράφουν σε λευκό χαρτί μπερδεμένα σενάρια για οικουμενικές συνεργασίες ή τουλάχιστον  κάποια κακέκτυπά τους.

«Εάν πέσει η δεύτερη κυβέρνηση Κόντε δεν θα έχουμε εκλογές, αλλά το σχηματισμό μιας νέα κυβέρνησης», τόνισε ο Ρέντσι, καθιστώντας σαφές ότι η προσφυγή στις κάλπες θα σημαίνει να παραδοθεί η Ιταλία στο Σαλβίνι και τη Μελόνι, δεδομένου ότι στις δημοσκοπήσεις κερδίζουν την απόλυτη πλειοψηφία των δύο σωμάτων της βουλής τόσο με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο όσο και με αυτόν που σκέφτεται να ψηφίσει η νέα πλειοψηφία Κ5Α και ΔΚ.

«Η νέα κυβέρνηση» κατά τον Ρέντσι δεν θα πρέπει να έχει ως πρωθυπουργό τον Κόντε, αλλά τον ίδιο, αφού προ ημερών αυτοπροτάθηκε ως νέος σωτήρας της Ιταλίας. Από τη στιγμή που ο Ρέντσι απέκλεισε τη στήριξη μιας τρίτης κυβέρνησης Κόντε και κυρίως το ΔΚ ξεκίνησαν νέα σχέδια επί χάρτου εξετάζοντας τον τρόπο που θα… κλέψουν δέκα γερουσιαστές από το κόμμα του Ρέντσι, για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της σημερινής κυβέρνησης στο κοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL