Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Ο Πάπας ευλόγησε τον Λούλα στο Βατικανό – Το τέλος του καθολικισμού, βλέπει ο Μπολσονάρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Πάπας ευλόγησε τον Λούλα στο Βατικανό – Το τέλος του καθολικισμού, βλέπει ο Μπολσονάρου

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Πάπας Φραγκίσκος άνοιξε την πόρτα της κατοικίας του στο Βατικανό για να δεχθεί και να ευλογήσει τον Λούλα, τον πρώην τρόφιμο των φυλακών στον οποίο είχε απευθύνει και μια επιστολή αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Στο πρώτο του ταξίδι στην Ευρώπη ο πρώην τρόφιμος των φυλακών της Βραζιλίας επισκέφθηκε τον Πάπα για να συζητήσουν πως θα γίνει δικαιότερος αυτός ο κόσμος. Ασφαλώς ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαίρ Μπολσονάρου και τα μέσα ενημέρωσης που τον στηρίζουν κατήγγειλαν το σκάνδαλο, προβλέποντας μάλιστα το τέλος του καθολικισμού, τρέμοντας στην ιδέα ότι ο πρώην συνδικαλιστής ηγέτης και επί δύο θητείες πρόεδρος της χώρας θα σαρώσει το νεοφιλελεύθερο, ρατσιστικό και φασιστοειδές τσουνάμι που πλήττει τη Βραζιλία και θα στηρίξει την ελπίδα για νέες μεγάλες ανατροπές στη Νότιο και Κεντρική Αμερική στο πλευρό της Αργεντινής και του Μεξικού. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντες ήταν αυτός που κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στον Ιταλοαργεντινό Πάπα στη Ρώμη στις 31 Ιανουαρίου άνοιξε τις πόρτες της Άγιας Έδρας για τον πρώην συνδικαλιστή ηγέτη και επί δύο θητείες πρόεδρο της Βραζιλίας Ινιάσιο Λούλα Ντα Σίλβα. Ο Λούλα ευχαρίστησε το Πάπα για την επιστολή στήριξή του την περίοδο της φυλάκισής του για 580 ημέρες.

Η συνάντηση του Λούλα με τον Πάπα στην κατοικία του τελευταίου στο Σπίτι της Αγίας Μάρτας  στο Βατικανό κράτησε περίπου μια ώρα, επιβεβαιώνοντας το γεγονός ότι τα ηνία των τριών πιο… μακροχρόνιων συναντήσεων με τον Πάπα έχουν μόνο τρία άτομα, τρεις ηγέτες της μεγάλης πολιτικής και κοινωνικής προοδευτικής Αριστεράς που δίνουν τη μάχη τους κατά των ανισοτήτων, ο πρόεδρος της Αργεντινής Φερνάντες, ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός Τσίπρας και από σήμερα ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα.

Το Βατικανό ως γνωστό αποφεύγει να εκδώσει ανακοινώσεις Τύπου για τις ιδιωτικές συναντήσεις του Πάπα. Από το Λούλα όμως μάθαμε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν «για έναν μια δίκαιο και αδελφικό κόσμο», τις «μεγάλες ανισότητες στον πλανήτη» και «τις πολιτικές για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος».

«Όλος ο κόσμος ξέρει ότι στον κόσμο μας διευρύνονται διαρκώς και περισσότερο οι ανισότητες και ότι τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών κλέβουν πολλές από τις κατακτήσεις του 20ου αιώνα», τόνισε ο Λούλα στους δημοσιογράφους μετά την «πολύ εποικοδομητική» συνάντησή του με τον Πάπα, εκθειάζοντας μάλιστα την πρωτοβουλία του να συγκαλέσει το Μάρτιο στην Ασίζη μια διεθνή συνάντηση για να προωθήσει «νέους κανόνες για την παγκόσμια οικονομία», σε συνεργασία με τον Τζότζεφ Στίγκλιτς και άλλους διεθνείς οικονομολόγους. «Η συνάντηση στην Ασίζη πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα στα πολιτικά κόμματα όλου του κόσμου», συνέχισε ο Λούλα, υποστηρίζοντας ότι «ένα από τα βασικά όντα που οδεύουν προς εξαφάνιση είναι ο άνθρωπος και ειδικά οι φτωχοί. Εάν όλα τα ανθρώπινα όντα είχαν τα κότσια του Πάπα θα μπορούσαν να βρεθούν πιο εύκολα λύσεις», συμπλήρωσε ο Λούλα αναφερόμενος στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού από τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και την υποβάθμιση των φτωχοποιημένων στρωμάτων στα επίπεδα της σκλαβοποίησης.

Ο Πάπας και ο Λούλα φαίνεται ότι δεν αναφερθήκανε καθόλου στην εσωτερική κατάσταση της Βραζιλίας και στον Μπολσονάρου, με τον οποίο και οι δύο έχουν ανοικτά πολλά θέματα. Αντίθετα ο Μπολσονάρου εξαπέλυσε μια σκληρή επίθεση εναντίον του Πάπα για την Αποστολική Διάσκεψη για τον Αμαζόνιο, καταγγέλλοντας ότι «ο Πάπας μιλάει για τον Αμαζόνιο λες και είναι δικός του».

Ο Λούλα μετά τον Πάπα είχε μια πολύ ένθερμη συνάντηση με τους γραμματείες των τριών μεγαλύτερων ιταλικών συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, της CGIL, της CISL και της UIL/ «Δεν μπορούσα να επισκεφθώ την Ιταλία χωρίς να συναντήσω με τα μεγάλα συνδικάτα που για χρόνια με στήριξαν και βοήθησαν τις συνδικαλιστικές μου δραστηριότητες. Ο αγώνας συνεχίζεται», τόνισε ο Λούλα. Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας  συναντήθηκε με ηγετικά στελέχη των κεντροαριστερών κομμάτων, από τον Τζινγκαρέτι του Δημοκρατικού Κόμματος, και τον Μάσιμο Ντ’Αλέμα και τον υπουργό Υγείας Σπεράντσα του «Άρθρου1», τον υπουργό Οικονομικών Γκουαλτιέρι, που είχε επισκεφθεί το Λούλα στη φυλακή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL