Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.3°C
4 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.6°C16.1°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C27.0°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.1°C29.8°C
4 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
3 BF 84%
Ιρλανδία: Το Σιν Φέιν πρώτο σε ψήφους – H EE να στηρίξει την ενοποίηση της Ιρλανδίας, λέει η ΜακΝτόναλντ – Θα φτιάξω γέφυρα από τη Βρετανία, απαντά ο Τζόνσον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιρλανδία: Το Σιν Φέιν πρώτο σε ψήφους – H EE να στηρίξει την ενοποίηση της Ιρλανδίας, λέει η ΜακΝτόναλντ – Θα φτιάξω γέφυρα από τη Βρετανία, απαντά ο Τζόνσον

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Tο Σιν Φέιν κέρδισε τις εκλογές στις κάλπες, αλλά με βάση τον εκλογικό νόμο και το γεγονός ότι είχε κατεβάσει μόνο 42 υποψηφίους για τις 120 έδρες της βουλής το οδήγησε να εκλέξει με το 24,53% μόνο 37 βουλευτές, σε σχέση με τους 38 βουλευτές που εξέλεξε το κεντροδεξιό Φιάνα Φέιλ που πήρε το 22,18% και εκμεταλλεύτηκε στο μεγαλύτερο βαθμό από οποιοδήποτε άλλο κόμμα την απουσία υποψηφίων του Σιν Φέιν από πολλές εκλογικές περιφέρειες. Το δεξιό Φίνε Γκάελ με 20,86% εξέλεξε μόλις τους 35 από τους 50 βουλευτές του, ενώ οι Πράσινοι με 7,13% εξέλεξαν 12, οι Εργατικοί 6 με 4,38%, οι Σοσιαλδημοκράτες 6 με 2,9%, και η Αλληλεγγύη – Άνθρωποι πριν από τα Κέρδη 5 με 2,63%, ενώ εκλέχθηκαν και 21 ανεξάρτητοι βουλευτές φθάνοντας συνολικά στο 15,39%.

Τα τελικά εκλογικά αποτελέσματα

Το Σιν Φέιν είχε κατεβάσει μόλις 42 υποψηφίους για τη βουλή των 120 εδρών,

διευκολύνοντας στην πράξη την εκλογή περισσότερων βουλευτών για το Φιάνα Φέιλ.

Ποσοστά (2016)

Έδρες (2016)

Σιν Φέιν - SF

24,53% (13,85)

37 (23)

Φιάνα Φέιλ - FF

22,18% (24,35)

38 (44)

Φίνε Γκάελ - FG

20,86% (25,52%)

35 (50)

Ανεξάρτητοι - IO

15,39% (20,01)

21 (23)

Πράσινοι - GP

7,13% (2,72%)

12 (2)

Σοσιαλδημοκράτες - SD

2,9% (3,01%)

6 (3)

Αλληλεγγύη – Άνθρωποι πριν τα Κέρδη - SPBP

2,63% (3,95%)

5 (6)

Εργατικοί LAB

4,38% (6,61%)

3 (7)

Μαν Ντόναλντ: Η ΕΕ να υποστηρίζει την ενοποίηση της Ιρλανδίας

Η Μακ Ντόναλτ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει το σχέδιό του Σιν Φέιν και των άλλων «ενωτικών» κομμάτων για την επανένωση της Ιρλανδίας, γεγονός που δείχνει ότι το Σιν Φέιν διεκδικεί έναν ουσιαστικό ρόλο στην εσωτερική πολιτική της χώρας και να αποτελέσει έναν σοβαρό συνομιλητή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετά το Brexit εποχή στην Ιρλανδία

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει θέση για τη Ιρλανδία, όπως το έκανε υποστηρίζοντας την γερμανική ενοποίηση. Με τον ίδιο τρόπο που έχει μία θέση για την Κύπρο και μία θετική προσέγγιση για την επανένωση αυτής της χώρας. Ο χωρισμός της Ιρλανδίας και η διαίρεση υπήρξαν καταστροφή και ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι η επανένωση, η συμφιλίωση και οι καλές σχέσεις με τους κοντινότερους γείτονές μας», τόνισε η Μακ Ντόναλντ στην εκπομπή Newsnight του BBC.

Αναζήτηση κυβερνητικών συμμαχιών

Η ηγέτης του Σιν Φέιν Μέρι Λου Μακ Ντόναλντ ξεκίνησε ήδη τις επαφές με τα μικρότερα προοδευτικά και κεντροαριστερά κόμματα και βγήκαν και αυτά με το κεφάλι ψηλά από τις εκλογές, με άξονα τους Πράσινους, τους Σοσιαλδημοκράτες και το Εργατικό Κόμμα, και διερευνά τη δυνατότητα μιας προοδευτικής κυβέρνησης με τη στήριξη ορισμένων από τους 21 ανεξάρτητους ή τους βουλευτές των μικρότερων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του 1 βουλευτή του Aontu, που αποσχίστηκε πέρσι από το Σιν Φέιν εκφράζοντας συντηρητικές θέσεις κατά των εκτρώσεων και περισσότερο ευρωσκεπτικιστικές αντιλήψεις, με αποτέλεσμα να πάρει περίπου το 1,9% κυρίως στις αγροτικές περιοχές της χώρας που κατέβηκε.

«Είναι ξεκάθαρο ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει κάποιο πολιτικό κόμμα που να έχει το μονοπώλιο της εκπροσώπησης του λαού της Ιρλανδίας», τόνισε ο δεξιός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχοου του καταβαραθρωμένου στις κάλπες Φίνε Γκέιλ, αλλά η διαπίστωση αυτή εκφράζει το ακριβές αποτύπωμα των εκλογικών αποτελεσμάτων. Ο δρόμος για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης είναι δύσκολος, γιατί το Σιν Φέιν και το Φίνε Γκέιλ αποκλείουν οποιονδήποτε «μεγάλο συνασπισμό» ή οικουμενικές λύσεις, ενώ στο Φιάνα Φέιλ άρχισαν οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις για μια πιθανή συνεργασία

Η αλήθεια είναι ότι κανείς στην Ιρλανδία δεν μπορεί να σκεφτεί αυτή τη στιγμή να αποκλείσει την Αριστερά και τα αιτήματά της για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη από τον σχεδιασμό της επόμενης; Κυβέρνησης. Η δεξιά κυβέρνηση του Λίο Βαράνταρ αύξηση το όριο συνταξιοδότησης από το 66 στα 67 χρόνια για το 2021 και στα 68 για το 2028, ενώ το Σιν Φέιν υποστηρίζει την επιστροφή του στα προηγούμενα επίπεδα, στο 65 έτος. Την ίδια στιγμή οι άστεγες οικογένειες αυξήθηκαν κατά 280% από το 2014 έως σήμερα και μόνο το Σιν Φέιν έχει μια ξεκάθαρη και δυναμική θέση για την αντιμετώπιση της σπέκουλας στην αγορά ακινήτων.  

Οι κεντροδεξιές δυνάμεις ερμήνευσαν τα αποτελέσματα ως μια διάθεση των Ιρλανδών για τη συνέχιση μιας μετριοπαθούς πολιτικής, υποβαθμίζοντας τον «επαναστατικό» χαρακτήρα της ψήφους προς το Σιν Φέιν, όπως πολύ σωστά είχε υπογραμμίσει η Μακ Ντόναλντ.

Ο φόβος νέων εκλογών

Η προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών στο αμέσως επόμενο διάστημα τρομάζει τόσο τα δύο κεντροδεξιά κόμματα όσο και τα μικρότερα προοδευτικά και κεντροαριστερά κόμματα, γιατί ότι εάν πραγματοποιηθούν επαναληπτικές εκλογές το Σιν Φέιν θα κατεβάσει υποψηφίους σε όλες τις περιφέρειες και θα  πάρει και ένα τμήμα των ψηφοφόρων των κεντροαριστερών κομμάτων με τη λογική της χρήσιμης ψήφου για να φύγει η δεξιά, δεδομένου ότι από τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις είχε φανεί ξεκάθαρα ότι το Σιν Φέιν αποτελούσε ήδη τη δεύτερη επιλογή για τους ψηφοφόρους των Πρασίνων, του Αλληλεγγύη – Άνθρωποι πριν από τα Κέρδη και των Σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι ψηφοφόροι των Εργατικών φαίνονται περισσότερο εχθρικοί στο Σιν Φέιν.   

Ο επίδοξος γεφυροποιός και κατασκευαστής Μπόρις Τζόνσον

Η μεγάλη νίκη του Σιν Φέιν στις εκλογές φαίνεται ότι θα αυξήσει τις πιέσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ενοποίηση της Ιρλανδίας, πριν από τη διορία των 5 ετών που θέτει το Σιν Φέιν στο πρόγραμμά του, αυξάνοντας τις πιέσεις προς τον Μπόρις Τζόνσον, που αντιμετωπίζει πλέον ανοικτά το αίτημα δύο δημοψηφισμάτων όχι μόνο στα δύο τμήματα της Ιρλανδίας, δεδομένου ότι το Σιν Φέιν βρίσκεται και στην κυβέρνηση του Μπέλφαστ με τους μοναρχικούς που φοβούνται τις επιπτώσεις του Brexit στην τοπική οικονομία, αλλά και τους Σκωτσέζους εθνικιστές που θέλουν ένα δεύτερο δημοψήφισμα για να εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο και να γίνουν το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Σκωτία θα επιστρέψει στην ΕΕ ως ανεξάρτητο κράτος μετά το δημοψήφισμα», προειδοποίησε σήμερα η πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον, ενώ ο απρόβλεπτος και ευρηματικός Μπόρις Τζόνσον μετατράπηκε σε πραγματικό γεφυροποιό δίνοντας τη δική του απάντηση μπροστά στην ιστορική και θριαμβευτική νίκη του Σιν Φέιν επαναφέροντας την ιδέα της κατασκευής μιας γέφυρας 33,5 χιλιομέτρων που θα ενώσει την Ιρλανδία με τη Βρετανία διευκολύνοντας τις μεταφορές οχημάτων και τρένων, εκτιμώντας ότι με το δόλωμα της υπόσχεσης της κατασκευής μιας γέφυρας αξίας 15 με 20 δισ. στερλινών θα αποτρέψει τον κατακερματισμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πάθος του Τζόνσον για την κατασκευή γεφυρών δεν είναι καινούργιο και φαίνεται ότι χρονολογείται από την εποχή που ήταν δήμαρχος του Λονδίνου και υποστήριζε την κατασκευή άχρηστων και πολυδάπανων γεφυρών στον Τάμεση.

Συλλήψεις στη Βόρειο Ιρλανδία

H αστυνομία της Βόρειας Ιρλανδίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε στο Λοντοντέρι με βάση τον αντιτρομοκρατικό νόμο τέσσερις άνδρες ηλικίας 20, 27, 29 και 52 ετών στο πλαίσιο της έρευνας για την δολοφονία της δημοσιογράφου Λάιρα ΜακΚί τον Απρίλιο του 2019, που προκάλεσε κύμα οργής και στα δύο τμήματα της Ιρλανδίας. Την ευθύνη είχαν αναλάβει οι ένοπλοι ιρλανδοί εθνικιστές του «Νέου IRA», που αποτελούν μια από τις μικρές οργανώνεις που αντιτίθενται στην ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998. Η ΜακΚί, η οποία το 2006 είχε ανακηρυχθεί από το Sky News "Νεαρή Δημοσιογράφος της Χρονιάς", έγραφε ένα βιβλίο με θέμα την εξαφάνιση νέων ανθρώπων στη διάρκεια της εποχής της βίας στη Βόρειο Ιρλανδία, ενώ ως ομοφυλόφιλη είχε αγωνιστεί για τα δικαιώματα της κοινότητας των ομοφυλόφιλων στην συντηρητική κοινωνία της Βορείου Ιρλανδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL