Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Μ.Λ.ΜακΝτόναλντ: «Μάλλον θα είμαι η επόμενη πρωθυπουργός» – Σιν Φέιν στο 24,53% - Αισιοδοξία από ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ.Λ.ΜακΝτόναλντ: «Μάλλον θα είμαι η επόμενη πρωθυπουργός» – Σιν Φέιν στο 24,53% - Αισιοδοξία από ΣΥΡΙΖΑ

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Μάλλον θα είμαι η επόμενη πρωθυπουργός. Αυτές ήταν οι εκλογές της αλλαγής. Το Σιν Φέιν κατάφερε να πείσει τον κόσμο, πολύ, πάρα πολύ κόσμο, ότι είμαστε η εναλλακτική λύση, το όχημα για να κατακτήσουμε την αλλαγή. Αυτή η ψήφος υπέρ του Σιν Φέιν είναι για να μπει το Σιν Φέιν στην κυβέρνηση, για να αποτελέσει το Σιν Φέιν τη διαφορά, για να δοκιμαστεί το Σιν Φέιν, για να κάνει το Σιν Φέιν αυτά που λέει.

Είμαστε διατεθειμένοι να μιλήσουμε με όποιον ενδιαφέρεται να παρουσιάσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της κατοικίας, να αναλάβει την κρίση στην Υγεία και να στηρίξει της οικογένειες και τους εργαζόμενους. Θέλω μια κυβέρνηση για το λαό.

Το ιδανικό θα ήταν να μην είναι τα Φίνε Γκάελ και το Φιάνα Φέιλ. Άρχισα να καλώ τα άλλα κόμματα για να εξετάσω τις δυνατότητες που υπάρχουν τις επόμενες ημέρες. Δεν αποδέχομαι τον αποκλεισμό ή τις συζητήσεις για τον αποκλεισμό του κόμματός μας, ενός κόμματος που αντιπροσωπεύει σχεδόν το εν τέταρτο του εκλογικού σώματος. Αυτό θα ήταν αντιδημοκρατικό», τόνισε ικανοποιημένη η Μέρι Λου Μακ Ντόναλντ, η 50χρονη ηγέτης του Σιν Φέιν, που διαδέχθηκε το ιστορικό στέλεχος του κόμματος Τζέρι Άνταμς, που πανηγύριζε μαζί της το εκπληκτικό εκλογικό αποτέλεσμα. Το ΣΙν Φέιν είχε κατεβάσει μόνο 42 υποψηφίους, από τους 80 που θα χρειαζόταν για να αποκτήσει τον έλεγχο της μισής βουλής των 160 εδρών.

Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες έως και μήνες, δεδομένου ότι αυτές για την κυβέρνηση του Λίο Βαράντκαρ συνεχίστηκαν επί δύο μήνες μετά τις εκλογές του 2016.

Τα αποτελέσματα των εκλογών

Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων σε 25 από τις 39 περιφέρειας για 122 από τις 160 έδρες της βουλής, που αφορούν το 62,9% των εκλογικού σώματος το Σιν Φέιν εκτινάχθηκε στο 24,53% από το 13,85% και εξέλεξε 37 βουλευτές, από τους 23 που είχε το 2016, ενώ το γεγονός ότι δεν κατέβηκε σε πολλές περιφέρεις διευκόλυνε περισσότερο την εκλογή βουλευτών του κεντροδεξιού Φιάνα Φέιλ, δεδομένου ότι η Ιρλανδία έχει ένα από τα πλέον πολύπλοκα εκλογικά συστήματα.

To δεξιό Φίνε Γκάελ κατέρρευσε στο 20,86% από το 25,52%, εκλέγοντας 23 από τους 50 βουλευτές του, ενώ το κεντροδεξιό Φίανα Φέιλ υποχώρησε στο 22,18% από το 24,35% και εξέλεξε 27 από τους 44 βουλευτές του. Η άνοδος των Πρασίνων (GP) στο 7,12% από το 2,72% κα με 10 από 2 βουλευτές, αντισταθμίστηκε εν μέρη από την πτώση του Εργατικού Κόμματος (LAB), που εξέλεξε 3 από τους 7 βουλευτές του, ενώ η Αλληλεγγύη – Άνθρωποι πριν τα Κέρδη (SPBP) εξέλεξαν 4 από τους 6 βουλευτές τους.

Η οικονομική κρίση, τα εργασιακά, η σπέκουλα στα ακίνητα και οι νέοι

H βαθιά Ιρλανδία της οικονομικής κρίσης, της σπέκουλας στην αγορά ακινήτων, των περικοπών στην Υγεία και την Παιδεία και της νέας πολιτικοποιημένης νεολαίας έδωσε τη δικής της απάντηση στον δικομματισμό που οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο και τις πολιτικές της σκληρής λιτότητας μετατρέποντας το αριστερό Σιν Φέιν στην ελπίδα για την αλλαγή στην οικονομική και κοινωνική πολιτική και μάλιστα με την προοπτική ενός δημοψηφίσματος για την πολυπόθητη ενοποίηση της Ιρλανδίας στην σκιά του Brexit, που κατακερματίζει τους παραδοσιακούς δεσμούς και της ισορροπίες στο εσωτερικό των προτεσταντών της Βορείου Ιρλανδίας και διευκολύνει τους δημοκρατικούς και καθολικούς Ιρλανδούς σε μια νέα προσέγγιση για μια Ιρλανδία χωρίς σύνορα και πιθανώς ενωμένη μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Σιν Φέιν έλαβε το 31,5% της ψήφου των νέων μεταξύ 18 και 24 ετών, ενώ το Φίνε Γκάελ πήρε μόλις το 15,5%.

Η Ιρλανδία που είχε γεμίσει τις αγγλοσαξονικές χώρες με μετανάστες και είχε μετατραπεί σε παγκόσμιο μοντέλο των επενδύσεων με άξονα τις νέες τεχνολογίες και τους χαμηλούς συντελεστές φορολογίας στις μεγάλες πολυεθνικές είχε δώσει τη θέση της στην οργισμένη Ιρλανδία της κρίσης και της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, που θυσίασε το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της για να σωθούν οι τράπεζες.

Η ανάπτυξη έτρεξε με ρυθμούς 6%, η ανεργία κατέρρευσε στο 5% και οι επενδύσεις άρχισαν να ξαναφθάνουν στην Ιρλανδία. Ο συντηρητικός και ομοφυλόφιλος πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, γιός μεταναστών από την Ινδία, προσπάθησε να εκσυγχρονίσει την καθολική και συντηρητική Ιρλανδία, στηρίζοντας τα δημοψηφίσματα για τις εκτρώσεις, το διαζύγιο και τους γάμους μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου και τάχθηκε ενεργά κατά του Brexit και υπέρ της ΕΕ.

Οι Ιρλανδοί όμως ψήφισαν με άξονα την Υγεία, την Παιδεία και την κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Το εκλογικό αποτέλεσμα αποτέλεσε για τους Financial Times  ένα «σεισμό στο δικομματικό σύστημα» της Ιρλανδίας, ενώ το χρηματιστήριο του Δουβλίνου υποχωρούσε 1,3% με την Bank of Ireland να σημειώνει πτώση 5% και την AIB πτώση 3%.

Διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης

Η νίκη του Σιν Φέιν μετέτρεψε τους πρώην «τρομοκράτες» του IRA σε απαραίτητο συνομιλητή για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, καταρρίπτοντας τα προηγούμενα βέτο που ξεστόμιζαν με μεγάλη ευκολία οι δύο πρώην κυβερνητικοί εταίροι, αλλά και οι ηγέτες άλλων μικρότερων κομμάτων. Ήδη στο Φιάνα Φέιλ άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα ηγετικά του στελέχη, αλλά και νεοεκλεγέντες βουλευτές, που ζητούν την έναρξη συνομιλιών με το Σιν Φέιν.  

Ο δεξιός απερχόμενος και νεαρότερος πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Βαραντκάρ υπογράμμισε ότι η συνεργασία με το Σιν Φέιν δεν είναι μια «πρακτική επιλογή» και προέβλεψε ότι «δεν θα είναι εύκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης».

Ο Βαράντκαρ του Φίνε Γκάελ, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, δήλωσε ότι εάν δεν μπορέσει να επανεκλεγεί πρωθυπουργός θα αναλάβει το ρόλο του αρχηγού της αντιπολίτευσης στην επόμενη κυβέρνηση, αφήνοντας ανοικτό το σχηματισμό μιας κυβέρνησης με τη στήριξη του Σιν Φέιν και του Φιάνα Φέιλ, που ανήκει στους Ευρωπαίους Φιλελεύθερους.  Ο ηγέτης του Φιάνα Φέιλ Μάικλ Μάρτιν δεν απέκλεισε μια κυβέρνηση συνασπισμού με το Σιν Φέιν.

«Είμαι ένα δημοκρατικό άτομο και σέβομαι την ετυμηγορία του λαού… παρά τη σημαντική ασυμβατότητα» με το Σιν Φέιν, υπογράμμισε ο Μάρτιν. Τόσο ο Βαράντκαρ, όσο και ο Μάρτιν δεν εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο της καταμέτρησης, ενώ εκτός βουλής έμειναν η υπουργός Μεταφορών, Τουρισμού και Αθλητισμού, η υπουργός Παιδιού, η υπουργός Κοινωνικής Προστασίας, η υπουργός Ανώτατης Παιδείας, η πρώην ηγέτης των Εργατικών Τζόαν Μπάρντον, το ανερχόμενο άστρο του κόμματος «Αλληλεγγύης και Άνθρωποι Πριν από το Κέρδος» Ρουθ Κόπιντζερ και η εκπρόσωπος του Φιάνα Φέιλ για το Brexit Λάιζα Τσάμπερς.

Τα αποτελέσματα των ιρλανδικών εκλογών αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για τον Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, γιατί το Σιν Φέιν έχει σπάσει από το 2017 το μονοπώλιο της εξουσίας των μοναρχικών ενωτικών του DUP της Βορείου Ιρλανδίας και του Φιάνα Φέιλ της Βορείου Ιρλανδίας, χτυπώντας στην πράξη την πόρτα της Downing Street 10 για ένα δημοψήφισμα για την επανένωση της Ιρλανδίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το Σιν Φέιν αποτελεί μια διαρκή… ενωτική απειλή για το Λονδίνο, αφού στη Γαελική γλώσσα το νησιού «εμείς οι ίδιοι».

Αισιοδοξία στο ΣΥΡΙΖΑ για τη νίκη του Σιν Φέιν

Η νίκη του Σιν Φέιν ενίσχυσε την αισιοδοξία στο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης σοσιαλιστών και Αριστεράς στην Ισπανίας και τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Πορτογαλίας με τη στήριξη των δύο κομμάτων της Αριστεράς.

Δ. Παπαδημούλης: Η νίκη του Σιν Φέιν μήνυμα κατά του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας

«Η μεγάλη νίκη για το Σιν Φέιν αποτελεί θετικό μήνυμα κατά του νεοφιλελευθερισμού και της μονόπλευρης λιτότητας για όλη την Ευρώπη», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και  ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης. Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε: «Μεγάλη νίκη για το @sinnfeinireland! Οι πρώτες δηλώσεις της Προέδρου του @MaryLouMcDonald, ανοίγουν δρόμους διαλόγου για την διαμόρφωση μιας ευρύτερης προοδευτικής κυβερνητικής συνεργασίας. Θετικό μήνυμα κατά του νεοφιλελευθερισμού και της μονόπλευρης λιτότητας για όλη την Ευρώπη!».

Α. Χαρίτσης: Ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη η μεγάλη νίκη του Σιν Φέιν

«Μετά από έναν ολόκληρο αιώνα, η Αριστερά της Ιρλανδίας σπάει τον άλλοτε κραταιό δικομματισμό και ανοίγει τον δρόμο για τη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, στον αντίποδα της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης, στο σχόλιό του για την εκλογική νίκη του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία. «Η μεγάλη νίκη του Σιν Φέιν στην Ιρλανδία, στέλνει ηχηρό μήνυμα σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ρ. Σβίγκου: Οι Ιρλανδοί γύρισαν την πλάτη τους σε νεοφιλελευθερισμό και λιτότητα

«Ιστορικό αποτέλεσμα για το Σιν Φέιν. Οι πολίτες της Ιρλανδίας γύρισαν την πλάτη τους στη λιτότητα και το νεοφιλελευθερισμό, στηρίζοντας μια αριστερή και Προοδευτική ατζέντα. Η επόμενη περίοδος είναι κρίσιμη για την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Είμαστε μαζί σας!», σημείωσε η επικεφαλής του Τομέα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.  

Τομέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ: Ιστορική νίκη για την Ευρωπαϊκή Αριστερά

«Μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, ήρθε η ώρα της Ιρλανδίας να πει ένα μεγάλο «όχι» στον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα», σημειώνει ο τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ

«Η πρώτη θέση του Σιν Φέιν, αποτελεί μια ιστορική νίκη, όχι μόνο για την Ιρλανδία, αλλά και για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Αριστερά, και για κάθε προοδευτικό πολίτη», υπογράμμισε ο τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας ότι «μετά την Ισπανία και την Πορτογαλία, ήρθε η ώρα της Ιρλανδίας να πει ένα μεγάλο «όχι» στον νεοφιλελευθερισμό και τη λιτότητα».

«Οι πολίτες εμπιστεύονται όσους δίνουν μάχες ενάντια στις πολιτικές λιτότητας, όσους προασπίζονται τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα, όπως αυτό στη στέγαση, όσους αγωνίζονται για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο.

Για πρώτη φορά στην Ιρλανδία, διερράγη ο δικομματισμός, και ηττήθηκαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των Φιάνα Φέιλ και του Φίνε Γκάελ, που εναλλάσσονταν στην εξουσία, από την εποχή της ίδρυσης του ανεξάρτητου ιρλανδικού κράτους. Για πρώτη φορά, υπάρχει προοπτική για μια κυβέρνηση συνεργασίας των αριστερών, προοδευτικών και οικολογικών κομμάτων στη χώρα, δίνοντας ελπίδα στη μεγάλη πλειοψηφία του ιρλανδικού λαού. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει την μεγάλη νίκη του αδερφού κόμματος, Σιν Φέιν, στις ιρλανδικές εκλογές, και εύχεται οι προσπάθειες για συγκρότηση μιας προοδευτικής διακυβέρνησης, να ευοδωθούν», σημείωσε ο Τομέας Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL