Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Ισπανία: Ντεμπούτο της βουλής με αντιμοναρχικούς και ακροδεξιούς τόνους – Την Τρίτη για ψήφιση τα πρώτα κοινωνικά μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Ντεμπούτο της βουλής με αντιμοναρχικούς και ακροδεξιούς τόνους – Την Τρίτη για ψήφιση τα πρώτα κοινωνικά μέτρα

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η νέα ισπανική βουλή ξεκίνησε τη θητεία της με τους εταίρους της κυβέρνησης του Σάντσεθ να φιλοδοξούν να ψηφίσουν την Τρίτη τα πρώτα κοινωνικά μέτρα που θα σηματοδοτήσουν τη στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων, ενώ η συντηρητική ομιλία του βασιλιά Φελίπε Στ’ αντισταθμίστηκε από τους προοδευτικούς τόνους της ομιλίας της προέδρου της Βουλής Μπατέτ και τα άδεια έδρανα των εθνικιστών βουλευτών της Καταλωνίας, της Χώρας των Βάσκων και της Γαλικίας που υποστήριξαν σε κοινή συνέντευξή Τύπου ότι «εμείς δεν έχουμε βασιλιά». Ήταν η μεγαλύτερη απουσία βουλευτών και γερουσιαστών στην μεταδικτατορική ιστορία της χώρας. Οι υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείες της κυβέρνησης που ανήκουν στην Αριστερά, με επικεφαλής τους Πάμπλο Ιγκλέσιας και Αλμπέρτο Γκαρθόν χειροκρότησαν τυπικά την ομιλία του αρχηγού του κράτους, ενώ όλοι οι βουλευτές του Unidas Podemos παρέμειναν… ακίνητοι.  

Η σοσιαλίστρια πρόεδρος της βουλής Μπατέτ αναφέρθηκε στην ομιλία της για τις εγγυήσεις του δημοκρατικού συντάγματος, αλλά και την ανάγκη αναθεώρησής του, «για να εμπλουτιστεί με τη νέα συναίνεση του καιρού μας», καθιστώντας σαφές ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια κυβέρνηση που βγαίνει από τα πλαίσια του παλιού δικομματισμού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ανάγκη του διαλόγου υπονοώντας ένα νέο δημοκρατικό πλαίσιο και την έναρξη του διαλόγου με την Καταλωνία και τον «ουδέτερο ρόλο» που πρέπει να έχει η μοναρχία. «που να ξεπερνά τον ανταγωνισμό ανάμεσα στα κόμματα».

Για άλλη μια φορά ο αρχηγός του ισπανικού κράτους προχώρησε σε μια συντηρητική και «εγωκεντρική» ανάλυση της κατάστασης, προσδίδοντας στη μοναρχία έναν καθαρά αναχρονιστικό ρόλο, εάν υποθέσουμε ότι θα μπορούσε να έχει μια διαφορετική εικόνα, ενώ απέφυγε να αναφερθεί στις μεγάλες προκλήσεις της ισπανικής κοινωνίας και γενικότερα των καιρών μας, τη σεξιστική βία και τις δολοφονίες των γυναικών και την κλιματική κρίση. Για τον Φελίπε Στ’ στην Ισπανία υπάρχει μια «νέα πραγματικότητα», το Unidas Podemos και οι Πολίτες, που για πρώτη φορά οδήγησαν στον σχηματισμό μιας κυβέρνησης χωρίς απόλυτη πλειοψηφία.

Την Τρίτη ψηφίζονται τα πρώτα μέτρα

Η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ δεν έβλεπε την ώρα να τελειώσει η τελετή της έναρξης των συνεδριάσεων της βουλής για να αρχίσει να φέρνει στη βουλή τα πρώτα κοινωνικά μέτρα για τη στήριξη των θυμάτων της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και να καταθέσει «τον πιο κοινωνικό προϋπολογισμό στην ιστορία της χώρας». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη βουλή θα κατατεθούν την Τρίτη και θα ψηφιστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η αύξηση των συντάξεων και των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και  τα πρώτα φορολογικά μέτρα, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει με τις ίδιες διαδικασίες η ψήφιση της αύξησης του κατώτατου μισθού.  

Οι βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, των Πολιτών και του φασιστικού Vox φώναζαν από την πλευρά τους: «Ζήτω ο βασιλιάς, ζήτω η Ισπανία και ζήτω το Σύνταγμα», καθιστώντας σαφές ότι έχουν το μονοπώλιο της μοναρχίας, ενώ ορισμένοι βουλευτές του Vox προσπάθησαν να καταλάβουν ορισμένα έδρανα των σοσιαλιστών. Οι ηγέτες των τριών δεξιών και ακροδεξιών κομμάτων έκαναν παρεμφερείς μισαλλόδοξες και διχαστικές δηλώσεις θεωρώντας ότι έχουν απέναντί του μια κυβέρνηση που στηρίζει τους «τρομοκράτες της ΕΤΑ» και τους «αποσχιστές», ενώ αναφέρθηκαν με αποκαλυπτικούς τόνους στο καταλανικό και τις σχέσεις του Unidas Podemos και του Θαπατέρο με τη «δικτατορία» της Βενεζουέλας, δηλώντας απόλυτη πίστη στον Χουάν Γκουαϊδό.

Οι εθνικιστές: «Δεν ψηφίσαμε κανένα βασιλιά»

Οι Καταλανοί βουλευτές της Δημοκρατικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς ERC. του δεξιού JxCat και οι τροτσκιστές του CUP , οι Βάσκοι του δεξιού PNV και του αριστερού EH Bildu και οι προοδευτικοί εθνικιστές της Γαλικίας του BNG προχώρησαν περίπου μια ώρα πριν από την άφιξη του μονάρχη σε μια κοινή συνέντευξη Τύπου με τους εκπροσώπους τους να δηλώνουν: «Εμείς δεν ψηφίσαμε κανένα βασιλιά».  «Δεν έχει τη νομιμοποίηση των λαών μας και δεν του αναγνωρίζουμε καμία πολιτική λειτουργίας», συμπλήρωσαν οι εκπρόσωποι των εθνικιστικών κομμάτων, που έχουν περίπου 50 βουλευτές, τους περισσότερους από τη μεταπολίτευση.

Ο Σάντσεθ ενισχύει τη θέση του στην ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος

Ο Πέδρο Σάντσεθ αποφάσισε να διευρύνει την Ομοσπονδιακή Εκτελεστική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, την αντίστοιχη Πολιτική Γραμματεία, με τέσσερις υπουργούς, για να ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του ενόψει της διοργάνωσης του 40ου συνέδριου του κόμματος, που συμπλήρωσε φέτος 140 χρόνια πολιτικής και κοινωνικής παρουσίας.

Το Unidas Podemos ευθυγραμμίζεται για στενή συνεργασία με τους σοσιαλιστές

Η ηγεσία του Unidas Podemos υπογράμμισε στους βουλευτές του κόμματος ότι θα πρέπει να συνεργάζονται με τους βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και να εξετάζουν την περίπτωση κατάθεσης κοινών σχεδίων νόμου και προτάσεων για να μην δημιουργούνται προβλήματα στον ενωτικό χαρακτήρα της κυβέρνησης. Μετά το Podemos έφθασε η ώρα της Ενωμένης Αριστεράς να ανακοινώσει τη διεξαγωγή του συνεδρίου της, τον Ιούνιο, ενώ στις 22 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί μια Πολιτική και Κοινωνική Συνδιάσκεψη που θα αποφασίσει και τυπικά τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το συνέδριο της Ενωμένης Αριστεράς θα επιβεβαιώσει τη γραμμή που ακολούθησε ο Αλμπέρτο Γκαρθόν, κλείνοντας ορισμένες από τις πληγές που είχε ανοίξει η αντιπαράθεση με τον κομμουνιστή και πρώην συντονιστή Κάγιο Λάρα και τον μετριοπαθή πρώην συντονιστή Γκασπάρ Γιαμαθάρες, που αναγνώρισε ότι ο πολιτικός σχηματισμός που δημιούργησε, το Actua, δεν έχει πλέον περιθώρια στο νέο πολιτικό και κυβερνητικό σκηνικό. Την ίδια στιγμή η εκλογή του εξαιρετικού δικηγόρου και ακτιβιστή Ενρίκε Σαντιάγκο στη θέση του γενικού γραμματέα του ΚΚ της Ισπανίας, το μεγαλύτερο κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς, οδήγησε σε μια εξομάλυνση των προηγούμενων αντιθέσεων δεδομένης της πλήρους σύγκλυσης απόψεων ανάμεσα στον Γκαρθόν και τον Σαντιάγκο.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL