Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Ιταλία - Σαλβίνι: Διπλό ράπισμα της δικαιοσύνης για Ρακέτε και πλειοψηφικό - Τη Δευτερά η άρση ασυλίας του;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία - Σαλβίνι: Διπλό ράπισμα της δικαιοσύνης για Ρακέτε και πλειοψηφικό - Τη Δευτερά η άρση ασυλίας του;

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας απέρριψε την προσφυγή της Εισαγγελίας του Αγκριτζέντο δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η Γερμανίδα πλοίαρχος του Sea Watch 3 Κάρολα Ρακέτε «δεν έπρεπε να συλληφθεί» στις 2 Ιουλίου με την κατηγορία της παραβίασης του δευτέρου διατάγματος του Σαλβίνι και του κώδικα ναυσιπλοΐας για διευκόλυνση της παράνομης μετανάστευσης.

Το ράπισμα του Ακυρωτικού Δικαστηρίου εναντίον του Σαλβίνι είναι σαφές, παρόλο που δεν έχει ανακοινωθεί η πλήρης απόφαση και το σκεπτικό που θα τη συνοδεύσει. «Ξέρουμε πλέον με κάθε βεβαιότητα ότι είχαμε δίκαιο. Δεν μπορεί να συλλαμβάνεται όποιος σώζει ανθρώπους στη θάλασσα», τόνισε η Ρακέτε.

Ο Σαλβίνι δέχθηκε το βράδυ της Πέμπτης ένα δεύτερο μεγάλο ράπισμα από το Συνταγματικό Δικαστήριο που απέρριψε το αίτημα της δεξιάς και της ακροδεξιάς για τη διατήρηση του σχεδόν πλειοψηφικού εκλογικού συστήματος, που υιοθέτησε η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι για να διασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης επιτρέποντας τον απόλυτο έλεγχο και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου από το συνασπισμό που θα συγκέντρωνε τουλάχιστον το 40%. Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα συμφώνησαν μια κοινή πρόταση στη βουλή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, προτείνοντας ένα σύστημα απλής αναλογικής με όριο το 5%, παρόλο που τόσο ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλα Τζινγκαρέτι όσο και ένα μεγάλο τμήμα των στελεχών του κόμματος είναι κατά της απλής αναλογικής.

Την άνοιξη αναμένεται ότι ο Σαλβίνι θα δεχθεί ένα μεγάλο πολιτικό πλήγμα, γιατί θα πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά το δημοψήφισμα για τη δραστική μείωση του αριθμού των βουλευτών και των γερουσιαστών που προώθησε το Κ5Α και το Δημοκρατικό Κόμμα και καταπολέμησε με κάθε τρόπο ο αρχηγός της Λέγκας.

Ο Σαλβίνι πήρε στο άμεσο χρονικό διάστημα μια βαθιά πολιτική ανάσα, γιατί η γερουσία αποφάσισε να συζητήσει και να αποφασίσει τη Δευτέρα για την άρση ή μη της ασυλίας του Σαλβίνι για να δικαστεί για την απαγωγή των προσφύγων και μεταναστών σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι της Κατάνια το καλοκαίρι του 2019. Τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε προσπάθησαν να μεταφέρουν τη συζήτηση μετά τις περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, εκτιμώντας ότι ο Σαλβίνι θα εκμεταλλευτεί στις κάλπες την πιθανή άρση της ασυλίας του τη στιγμή που η ιταλική κοινωνική γνώμη στρέφεται εναντίον των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών. Παρόλο που οι «Σαρδέλες» πολιορκούν το Σαλβίνι, αναγκάζοντας τον ρατσιστή ηγέτη της Λέγκας να ακυρώσει ορισμένες προεκλογικές του εμφανίσεις στην «κόκκινη» περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς φαίνεται να έχει μικρό προβάδισμα από 2% έως 3% έναντι της υποψηφίου της δεξιάς και της ακροδεξιάς του Σαλβίνι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL