Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απορρίπτει ο Μπ.Τζόνσον το ενδεχόμενο δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας

ΑΜΠΕ

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε κανένα αίτημα για μεταβίβαση εξουσιών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας», απάντησε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο αίτημα της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Ν.Στέρτζον

Επιστολή με την οποία απορρίπτει το αίτημα της πρωθυπουργού της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, να παραχωρηθούν οι εξουσίες για τη διενέργεια δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης απέστειλε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. 

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπως έχουν τα πράγματα, δεν μπορεί να διενεργηθεί δημοψήφισμα χωρίς τη συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης. Η Ν.Στέρτζον ζήτησε τον Δεκέμβριο από τον Μπ.Τζόνσον να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη μεταβίβαση των εξουσιών περί διενέργειας δημοψηφίσματος από το Λονδίνο στο Εδιμβούργο.

«Δεν μπορώ να συμφωνήσω σε κανένα αίτημα για μεταβίβαση εξουσιών που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω δημοψηφίσματα ανεξαρτησίας», έγραψε ο Τζόνσον στην επιστολή την οποία ανάρτησε στο twitter.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα του 2014 οι Σκωτσέζοι σε ποσοστό 55% τάχθηκαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι 45% που ψήφισαν υπέρ της ανεξαρτησίας.

«Ένα ακόμα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας θα συνέχιζε την πολιτική στασιμότητα που βιώνει η Σκωτία την τελευταία δεκαετία…είναι ώρα να εργαστούμε όλοι μαζί για να ενώσουμε το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Η Ν.Στέρτζον υποστηρίζει από την πλευρά της ότι το δημοψήφισμα του 2016 για το Brexit δικαιολογεί ένα νέο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας, καθώς οι Σκωτσέζοι καταψήφισαν το Brexit, ενώ η πλειοψηφία των πολιτών στην Αγγλία τάχθηκε υπέρ του διαζυγίου με την ΕΕ.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Σκωτσέζοι θα απέρριπταν οριακά την ανεξαρτησία και πάλι αν και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) της Στέρτζον κέρδισε 48 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στις εθνικές εκλογές του περασμένου μήνα, λαμβάνοντας το 45% των ψήφων, μια αύξηση 8 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με το 2017.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας δήλωσε ότι η απάντηση του Τζόνσον στο αίτημα της ήταν αναμενόμενη και ότι παρακωλύει μια ακόμα ψηφοφορία επειδή δεν έχει επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης της ένωσης που μετρά ήδη πάνω από 300 χρόνια ζωής. «Ενώ η σημερινή απάντηση δεν προκαλεί έκπληξη -πράγματι, την αναμέναμε- δεν θα σταθεί», ανέφερε η Ν.Στέρτζον σε ανακοίνωσή της.

Η ίδια πρόσθεσε ότι «δεν είναι πολιτικά βιώσιμο για καμία κυβέρνηση του Ουεστμίνστερ να μπει εμπόδιο στο δικαίωμα του λαού της Σκωτίας να αποφασίσει για το μέλλον του και να επιδιώξει να παρακωλύσει την ξεκάθαρη δημοκρατική εντολή για ένα δημοψήφισμα ανεξαρτησίας».

Τέλος, η Ν.Στέρτζον δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας θα καθορίσει τα επόμενα βήματά της αργότερα αυτό τον μήνα και θα επιδιώξει τη στήριξη του αποκεντρωμένου Κοινοβουλίου της Σκωτίας για τη διενέργεια ενός ακόμα δημοψηφίσματος. «Η δημοκρατία θα υπερισχύσει», πρόσθεσε η ίδια.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις