Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.0°C
2 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.8°C
3 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
25.5°C28.8°C
4 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C19.1°C
5 BF 88%
Ισπανία: Νέα κυβέρνηση με 4 αντιπροέδρους και 4 υπουργούς της Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Νέα κυβέρνηση με 4 αντιπροέδρους και 4 υπουργούς της Αριστεράς

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει τέσσερις αντιπροέδρους, εκ των οποίων οι τρεις θα είναι γυναίκες, με α’ αντιπρόεδρο την Κάρμεν Κάλβο με αρμοδιότητες της Προεδρίας της κυβέρνησης, των σχέσεων με το Κοινοβούλιο, τη Δημοκρατική Μνήμη και το κοσμικό κράτος, με β’ αντιπρόεδρο τον Πάμπλο Ιγκλέσιας για θέματα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και της Ατζέντας 2030, με γ’ αντιπρόεδρο την Νάδιε Καλβίνιο για τα θέματα Οικονομίας και συντονισμού των αρμόδιων υπουργείων και μια δ’ αντιπροεδρία, που θα αναλάβει η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τερέζα Ριμπέρα και θα αφορά εκτός την κλιματική κρίση και το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας. Το Podemos πάντως υπογράμμισε με «έκπληξη» ότι κατά τη διάρκεια των δίμηνων διαπραγματεύσεων οι σοσιαλιστές δεν είχαν προτείνει μια τέταρτη θέση αντιπροέδρου, προειδοποιώντας ότι πρόκειται για μια μονομερή απόφαση του Σάντσεθ. Η πλήρης σύνθεση της κυβέρνησης θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από τον Σάντσεθ.

Οι υπουργοί της Αριστεράς 

Η Αριστερά θα αναλάβει τέσσερα υπουργεία, με την Ιρένε Μοντέρο να αναλαμβάνει το υπουργείο Ισότητας, τον κοινωνιολόγο και διανοούμενο Μανουέλ Καστέλς το υπουργείο Πανεπιστημίων, τον κομμουνιστή συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν το υπουργείο Κατανάλωσης και την επίμαχη διαχείριση του θέματος των στοιχημάτων και των τυχερών παιχνιδιών και την κομμουνίστρια της Αριστεράς της Γαλικίας του Galicia En Comun Γιολάντα Ντίαθ να τρομοκρατεί την ομοσπονδία βιομηχάνων CEOE, γιατί θα αναλάβει το επίσης επίμαχο υπουργείο Εργασίας.   

H υπουργός Οικονομικών Μαρία Χεσούς Μοντέρο, που έχει άριστες σχέσεις με την Αριστερά από την περίοδο των διαπραγματεύσεων για τον πιο κοινωνικό προϋπολογισμό στην ιστορία της χώρας και αυτές με τον Πάμπλο Ετσενίκε για τη συμφωνία για τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα αναλάβει επίσης χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου.

Καταλανικό: Ένα βήμα μπροστά από Σάντσεθ, δύο βήματα πίσω από Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Σάντσεθ κάλεσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Καταλωνίας Κιμ Τόρα για να συμφωνήσουν να συναντηθούν αμέσως μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα, με τον Σάντσεθ να δηλώνει «ειλικρινή θέληση για διάλογο» για την «επίλυση» του καταλανικού.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, που έχει διοριστεί με συντηρητικούς έως ακροδεξιούς δικαστές από την κυβέρνηση Ραχόι, έριξε βενζίνη στη φωτιά στο καταλανικό απορρίπτοντας ομόφωνα το αίτημα της υπεράσπισης του φυλακισμένου Καταλανού ηγέτη Οριόλ Χουνκέρας για προληπτική διακοπή της ποινής του, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αναγνωρίζουν ότι ως ευρωβουλευτής έχει ασυλία. Ακόμη χειρότερα το Ανώτατο Δικαστήριο αναγνώρισε ως νόμιμη την απόφαση του Κεντρικού Εκλογοδικείου της Ισπανίας να ακυρώσει την εκλογή του Χουνκέρας στην Ευρωβουλή και μάλιστα με 1,3 εκατομμύρια ψήφους, ζητώντας να εκτίσει πλήρως τα 13 χρόνια φυλάκισης.  

Οι πραξικοπηματίες της Βολιβίας εναντίον Ιγκλέσιας, Ερεχόν, Μονεδέρο και… Θαπατέρο

O Γενικός Εισαγγελέας της Βολιβίας Χουάν Λαντσίπα ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Μαργκαρίτα Ρόμπλες και τις αρμόδιες ισπανικές αρχές ότι θα ζητήσει μεταξύ άλλων από τον ηγέτη του Unidas Podemos Ιγκλέσιας, από τα ιδρυτικά μέλη του Podemos Ινίχο Ερεχόν και Χουάν Κάρλος Μονεδέρο και τον πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο να καταθέσουν ως μάρτυρες για τις σχέσεις τους με τον Έβο Μοράλες. Η νέα κυβέρνηση των πραξικοπηματιών της Ανιές φαίνεται ότι έχει πάρει τη σκυτάλη από τις παρακρατικές δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών και της αστυνομίας του Ραχόι για να δρομολογήσει μια σειρά διώξεων εναντίον των ιδρυτών του Podemos, παρά την αποτυχία του Ραχόι να τους εμπλέξει με ψευδή στοιχεία σε υποτιθέμενες χρηματοδοτήσεις του Podemos και των ίδιων από τη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βολιβίας Μουρίγιο, δείχνοντας επιδεικτικά ένα ζευγάρι καινούργιες χειροπέδες, ανακοίνωσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Ανιές έχει στείλει στην Interpol διεθνές ένταλμα σύλληψης και έκδοσης του Έβο Μοράλες με τις κατηγορίες της «ανταρσίας» και της  «τρομοκρατίας». «Τον περιμένουμε, να έρθει, να μην φοβάται, θα τον προσέχουμε, θα τον προστατέψουμε, δεν θα του συμβεί τίποτα, αλλά θα πρέπει να λογοδοτήσει σε αυτή την χώρα, αυτό είναι σημαντικό για εμάς», τόνισε ο ακροδεξιός υπουργός της Βολιβίας Μουρίγιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL