Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ισπανία: Κυβέρνηση συνασπισμού με την Αριστερά και τον Ιγκλέσιας αντιπρόεδρο - Για πρώτη φορά από το 1939 - Τα 10 σημεία της προσυμφωνίας (Video)

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, με τον Ιγκλέσιας να αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης. Οι δύο ηγέτες παρουσίασαν 10 κοινά σημεία.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας συναντήθηκαν σήμερα για να καταλήξουν μέσα σε λίγη ώρα στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνασπισμού, με τον ηγέτη του Unidas Podemos να αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης και το Unidas Podemos να αναλαμβάνει μάλλον 4 υπουργεία. Η Αριστερά θα συμμετέχει για πρώτη φορά σε κυβέρνηση στην Ισπανία μετά από το τέλος του Εμφυλίου Πολέμου το 1939 και την άνοδο του φασισμού. 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις για την παρουσίαση ενός κυβερνητικού προγράμματος σε βάθος 4ετίας και θα παρουσιαστούν μαζί σήμερα το απόγευμα στην ισπανική βουλή. Οι δύο ηγέτης ανακοίνωσαν στις 14.45 ώρα Ελλάδας τη συμφωνία τους.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής επιτάχυναν την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στους σοσιαλιστές και την Αριστερά, γιατί ο Σάντσεθ κατανόησε ότι απέτυχε να πιέσει και εκλογικά την Αριστερά, που βγήκε με το κεφάλι ψηλά από την εκλογικλή διαδικασία, ενώ την ίδια στιγμή η εκτίναξη των φασιστών του Vox δημιούργησε τεράστιες πιέσεις από τη βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια άμεση απάντηση συνεργασίας με την Αριστερά και την εγκατάλειψη οποιασδήποτε ιδέας για «μεγάλο συνασπισμό» με το Λαϊκό Κόμμα ή την αποχή του Λαϊκού Κόμματος για το σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Σάντσεθ.

Τα 10 σημεία της προσυμφωνίας

Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας συναντήθηκαν με χαμηλούς τόνους και χωρίς να εστιάσουν επάνω τους τα μέσα ενημέρωσης και συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ομάδες των δύο κομμάτων για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος και ασφαλώς του νέου προϋπολογισμού.

«Οι λεπτομέρειες της συμφωνία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισαν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Ο Σάντεθ και ο Ιγκλέσιας παρουσίασαν πάντως ένα σύντομο κείμενο προσυμφωνίας με 10 προγραμματικά σημεία!

-τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

-την καταπολέμηση της διαφθοράς,

-την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

-τη στήριξη τωνμικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών,

-την αναγνώριση του αξιοπρεπούς θατάτου, δηλαδή της ευθανασίας,

-την προστασία της συλλογικής ιστορικές μνήμης κατά του φασισμού,

-την υποστήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού,

-τη στήριξη μιας φεμινιστικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση,

-την προσπάθεια να στηριχθούν δημογραφικά οι περιοχές που ερημώνουν,

-την φορολογική δικαιοσύνη και την εξισσορόπιση τηγς φορολογικής πίεσης για να να υπάρξει μια μεγαλύτερη δικαιοσύνη στην καταβολή φόρων.

Συμβίωση στην Καταλωνία

Σε ότι αφορά το καταλανικό συμφώνησαν προς το παρόν να «διασφαλίσουν τη συμβίωση στην Καταλωνία» με τη νέα κυβέρνηηση «να θέτει ως προτεραιότητα την εγγύηηση της συμβίωσης στην Καταλωνία και την ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής. Με αυτό το στόχο θα ενθαρρυνθεί ο διάλογος στην Καταλωνία αναζητώντας φόρμουλες κατανόησης και αντιμετώπισης των προβλήμάτων, πάντοτε εντός του Συντάγματος. Η κατάσταση των αυτοδιοικητικών αρχών [της τοπικής κυβέρνησης] θα ενισχυθεί για να διασφαλιστεί την κατάλληλη παροχή των δικαιωμάτων και των υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους. Θα εγγυηθούμε την ισότητα ανάμεσα σε όλους του Ισπανούς», υπογραμμίζει η κοινή ανακοίνωση του Σάντεθ και του Ιγκλέσιας, στοχεύοντας προφανώς σε μια νέα εποχή των σχέσεων της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική κυβέρνηση της Καταλωνίας. Το κείμενο προφανώς δεν αναφέρεται στους κρατούμενους Καταλανούς εθνικιστές ηγέτες, αλλά θεωρείται μια πρώτη προσέγγιση για να διασφαλιστεί η στήριξη ή η αποχή των δύο καταλανικών εθνικιστικών κομμάτωνERC και JxCat, που έχουν θορυβηθεί από την άνοδο των φασιστών του Vox.

Στόχος του Σάντσεθ και του Ιγκλέσιας είναι να διευρυνθεί η συμφωνία ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos με τη στήριξη του «Περισσότερο Χώρα» του Ερεχόν, το δεξιό κόμμα των Βάκσων εθνικιστών PNV, το μικρό κόμμα της Καντάβριας PRC και τους Πολίτες και να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις για να διασφαλιστεί τουλάχιστον η αποχή της καταλανικής ERC. Ο Σάντσεθ κατέστησε σαφές ότι δεν έχει ως προτεραιότητα να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση στην ψήφο των καταλανικών εθνικιστικών κομμάτων, ενώ ενδέχεται να έχει τη στήρικη ή την αποχή του αριστερού κόμματος των Βάσκων EH Bildu και του αριστερού BNG της Γαλικίας.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις