Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
«Θέλετε "οικονομία που θα λειτουργεί για τους ανθρώπους" αλλά δεν λέτε τίποτα για τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες στην ΕΕ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Θέλετε "οικονομία που θα λειτουργεί για τους ανθρώπους" αλλά δεν λέτε τίποτα για τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες στην ΕΕ»

«Θέλετε μια ‘’οικονομία που θα λειτουργεί για τους ανθρώπους’’ αλλά επί 15’ λεπτά δεν είπατε τίποτα για τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες τα τελευταία χρόνια στην ΕΕ» είπε ο Δημ. Παπαδημούλης απεθυνόμενος προς στον Β. Ντομπρόβσκις στο ΕΚ, και συνέχισε «με ποια μέτρα και χρήματα θα γίνει αυτό όταν ο ισχνός προϋπολογισμός της Κομισιόν περικόπτεται από το Συμβούλιο;».

Ο B. Ντομπρόβσκις από την μεριά του μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, στην ανοιχτή ακρόαση των νέων Επιτρόπων υπογράμμισε ότι «αν δείτε τις συζητήσεις στο Συμβούλιο, ακόμη και η ταπεινή πρόταση της Κομισιόν του 1.11% για το ΠΔΠ, σε κάποιες χώρες φαίνεται υπερβολική».

https://www.youtube.com/embed/d0SCuP6KEx8

Πιο αναλυτικά, απευθυνόμενος προς τον Β. Ντομπρόβσκις, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Καλώς ήρθατε κ. Ντομπρόβσκις. Ο τίτλος του χαρτοφυλακίου σας είναι για μια ”οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους” αλλά, στα 15 λεπτά που παρουσιάσατε τους στόχους σας δεν είπατε τίποτα για τις εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες τα τελευταία χρόνια μέσα στην Ευρώπη. Η απόσταση ανάμεσα στους πλούσιους και τους φτωχούς έχει μεγαλώσει δραματικά. Αν θέλετε, λοιπόν, μια οικονομία που να δουλεύει για τους ανθρώπους πείτε μου τί σκοπεύετε να αλλάξετε; Με ποια μέσα; με ποια μέτρα και με ποια χρήματα θα προσπαθήσετε να σταματήσετε αυτή την εκρηκτική αύξηση των ανισοτήτων;

Από την στιγμή που συμφωνείτε ότι χρειάζεται μια ενίσχυση των δημοσιονομικών πολιτικών για να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση ή και ο κίνδυνος ύφεσης για την ευρωπαϊκή οικονομία, πείτε μου με ποια χρήματα θα υλοποιηθεί αυτό όταν και ο ισχνός προϋπολογισμός που παρουσιάζει η Κομισιόν περικόπτεται από το Συμβούλιο;»

Ειδικότερα, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε στον Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Για την πρώτη σας ερώτηση για μια οικονομία που λειτουργεί για τους ανθρώπους, θα ήθελα να τονίσω το θέμα της ανάπτυξης που περιλαμβάνει τους πάντες. Αυτό είναι κάτι που συζητήθηκε κατά την διάρκεια αυτής της Επιτροπής και, θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και στην επόμενη θητεία. Αν δείτε ήδη από τώρα στα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης στο ευρωπαϊκό εξάμηνο σχεδόν οι μισές από τις συστάσεις μας, το 44% όλων των συστάσεων αφορούν κοινωνικά θέματα και θέματα απασχόλησης. Και αυτή η διάσταση έχει ενισχυθεί ουσιαστικά στα τελευταία χρόνια.

Αν δείτε, επίσης, την πρόταση μας για το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο προτείνουμε και πάλι ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου με 100 δισ. χρηματοδότηση προκειμένου να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστούν κοινωνικά ζητήματα.

Αν δείτε, επίσης, τις προτάσεις μας και σε άλλους τομείς πολιτικής, όπως την φορολόγηση. Ακόμα και εκεί δίνεται έμφαση, για παράδειγμα, στην φορολόγησης των χαμηλά αμειβόμενων και στην μετατόπιση του φορολογικού βάρους σε άλλες βάσεις, οι οποίες βοηθούν περισσότερο την ανάπτυξη. Μπορείτε να εξετάσετε διάφορους τομείς πολιτικής.

Όσον αφορά την οικονομική επιβράδυνση, σίγουρα θα χρειαστεί μια απάντηση από πλευράς πολιτικής και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ένα είναι όσα κάνει η ΕΚΤ για την οικονομική ανάπτυξη και, επίσης, θα πρέπει να δούμε και απαντήσεις για την ανάπτυξη αυτή και να χρησιμοποιήσουμε και την ευελιξία στα πλαίσια του Συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης, προκειμένου να αποτρέψουμε περιπτώσεις οικονομικής ύφεσης».

Στη συνέχεια, ο Δημ. Παπαδημούλης έθεσε την ακόλουθη συμπληρωματική ερώτηση:

«Είστε διατεθειμένος να συμμαχήσετε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκεί όπου χρειάζεται να δράσουμε από κοινού, προκειμένου να σταματήσει να βάζει φρένο το Συμβούλιο σε αυτά που χρειάζονται;  Γιατί ούτε αυτά που μας είπατε ούτε αυτά που θα παρουσιάσει για το ”πράσινο new deal” ο κ. Τίμμερμανς, ούτε αυτά που θα παρουσιάσει η κα Βεστάγκερ για την ενεργειακή μετάβαση είναι δυνατόν να υλοποιηθούν με προϋπολογισμό 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ.

Και επίσης, είστε διατεθειμένος να προτείνετε ένα ευρωπαϊκό οικονομικό FBI ικανό να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το οικονομικό έγκλημα;»

Ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη ως εξής:

«Αν κατάλαβα καλά την ερώτηση, αφορά το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Όπου πράγματι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει κάτι πολύ ψηλότερο από το 1% , είναι 1,12, σε σχέση με το 1,3 που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Το ΑΕΠ της ΕΕ θα μειωθεί και λόγω του Brexit, άρα δεν θα έχουμε ουσιαστική, de facto αύξηση, αυτό είναι κάτι για να αντιμετωπίσουμε απλώς τις συνέπειες του Brexit. Γνωρίζουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει πολύ πιο φιλόδοξη προσέγγιση, στο 1,3% του ΑΕΠ για επόμενο πολυετές. Αν δείτε όμως τις συζητήσεις στο Συμβούλιο, ακόμη και η πολύ πιο ταπεινή πρόταση του 1.11% της Κομισιόν, σε κάποιες χώρες φαίνεται υπερβολική. Θεωρώ ότι θα συνεργαστούμε στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να υπερασπιστούμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να δούμε ποια επιπλέον στοιχεία χρειάζονται και πώς μπορούμε να τα εντάξουμε στο Πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, όπως για παράδειγμα στο Ταμείο προσαρμογής. Ευχαριστώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL