Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για το μάθημα των Θρησκευτικών και την θρησκευτική ελευθερία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερώτηση Κούλογλου σε Κομισιόν για το μάθημα των Θρησκευτικών και την θρησκευτική ελευθερία

Ερώτηση προς την επίτροπο ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας, Μαρίγια Γκάμπριελ και προς τον επίτροπο για θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού, Τίμπορ Ναβράκσις, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, σχετικά με τη διδασκαλία του μαθήματος της ιστορίας και των θρησκευτικών, μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Σε ό,τι αφορά το μάθημα της ιστορίας ο Στ.Κούλογλου υπενθυμίζει ότι η υπουργός Παιδείας δήλωσε πρόσφατα ότι η διδασκαλία της θα πρέπει να αναπτύσσει την «εθνική συνείδηση» και σημειώνει ότι σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης η «εθνική συνείδηση» θεωρείται υπόλογη για τον εθνικισμό και εμπόδιο για την ευρωπαϊκή συνύπαρξη. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την Κομισιόν να σχολιάσει την «καλλιέργεια εθνικής συνείδησης».

Σε ό,τι αφορά τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ, «πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης» και το μάθημα «απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές». Ο Σ. Κούλογλου ρωτά την Κομισιόν «με τί μέτρα θα διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία και τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων μαθητών;».

Ολόκληρη ερώτηση του Στ.Κούλογλου προς την Κομισιόν:

«Επιστροφή σε εποχές σκοταδισμού σημειώνεται στην Ελλάδα. Η υπουργός Παιδείας δήλωσε πρόσφατα ότι η εκμάθηση της ιστορίας «δεν πρέπει να έχει χαρακτήρα κοινωνιολογικό, αλλά να αναπτύσσει την εθνική συνείδηση»(1).

Τα  προγράμματα σπουδών  στο δυτικό κόσμο υιοθετούν ως σκοπό της ιστορίας  την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης και σκέψης. Η "εθνική συνείδηση" θεωρείται υπόλογη για τον εθνικισμό και εμπόδιο για την ευρωπαϊκή συνύπαρξη, όπως προκύπτει και από τις επεξεργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης(2).

Σε αυτό το κλίμα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τελευταία ότι με τη διδασκαλία των θρησκευτικών "πρέπει να επιδιώκεται η ανάπτυξη της ορθόδοξης χριστιανικής συνείδησης και ότι το μάθημα αυτό απευθύνεται αποκλειστικά στους ορθόδοξους χριστιανούς μαθητές"(3). Αυτή η απόφαση, που αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποτελεί διάκριση σε βάρος των μαθητών που ακολουθούν άλλα θρησκευτικά δόγματα και για τους οποίους δεν διασφαλίζεται η εκμάθηση των Θρησκευτικών.  Παραβιάζει επίσης τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών που θα πρέπει να δηλώνουν το θρησκευτικό τους δόγμα.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πως σχολιάζει την καλλιέργεια εθνικής συνείδησης; 

Με τι μέτρα θα διασφαλίσει τη θρησκευτική ελευθερία και τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων μαθητών;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL