Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Συνάντηση Μπ.Τζονσον - Ντ.Τουσκ για το Brexit τη Δευτέρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση Μπ.Τζονσον - Ντ.Τουσκ για το Brexit τη Δευτέρα

Φωτογραφία αρχείου

Συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα έχει τη Δευτέρα το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Η συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για τις συνομιλίες το Brexit, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τον Μπ.Τζόνσον, με ή χωρίς συμφωνία αποχώρησης στις 31 Οκτωβρίου.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε δήλωσε σήμερα ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για το Brexit πριν από τις 31 Οκτωβρίου, ωστόσο δεν έχει ακόμη δει νέες λύσεις για το πρόβλημα του ιρλανδικού «backstop».

«Με λίγες νύχτες σκληρής δουλειάς πολλά μπορούν να γίνουν, όμως όλα ξεκινούν από τη βούληση να συμφωνήσουμε» υπογράμμισε ο Ρούτε και πρόσθεσε ότι «μπορώ να απαντήσω μονάχα σε συγκεκριμένες προτάσεις».

Συνάτνηση ωστόσο πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες μεταξύ των επικεφαλής διαπραγματευτών της ΕΕ και της Βρετανίας, Μισέλ Μπαρνιέ και Στιβ Μπάρκλεϊ, οι οποίοι συζήτησαν το θέμα του backstop, όπως και τις νέες προτάσεις του Λονδίνου.

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, Βρυξέλλες και το Λονδίνο μοίζουν βρίσκονται σε αδιέξοδο. Η Βρετανία θέλει την εξάλειψη του backstop υπό τον φόβο ότι θα δεσμευτεί επ’ αόριστον από τους τελωνειακούς κανονισμούς της ΕΕ, ενώ οι Βρυξέλλες επιμένουν στην ανάγκη εγγυήσεων.

«Απέχουμε πολύ από μια συμφωνία που θα μπορούσε να ταιριάξει με τις "κόκκινες γραμμές" της ΕΕ, όμως ίσως να υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μια συμφωνία» δήλωσε διπλωματική πηγή στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μετά τη συνάντηση με τον Μ.Μπαρνιέ, ο Βρετανός υπουργός αρμόδιος για το Brexit διατύπωσε σήμερα την εκτίμηση ότι υπάρχει μια «ώθηση» στις συζητήσεις με την ΕΕ προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Στο επίσημο ανακοινωθέν της, η Κομισιόν εμφανίστηκε πιο διστακτική, αναφέροντας ότι οι δύο αξιωματούχοι συμφώνησαν προκειμένου «οι τεχνικές συζητήσεις να συνεχιστούν».

«Πιστεύω ότι οι δύο πλευρές θέλουν να φθάσουν σε μια συμφωνία και εργαζόμαστε σκληρά για αυτό» υπογράμμισε ο Στ.Μπάρκλεϊ και πρόσθεσε ότι «προχωράμε, υπάρχει μια ώθηση, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα μεταξύ των τεχνικών ομάδων».

Οι συζητήσεις αφορούν ένα πρώτο σύνολο «προτάσεων, αρχών και ιδεών που υπέβαλε η Βρετανία» διευκρίνισαν οι Βρυξέλλες.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι προκειμένου να αντικατασταθεί το backstop είναι «απαραίτητη μια πραγματοποιήσιμη και νομικά λειτουργική λύση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL