Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αποχώρηση Ρέντσι από το κυβερνών κόμμα – Συνεχίζει τη στήριξη της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αποχώρηση Ρέντσι από το κυβερνών κόμμα – Συνεχίζει τη στήριξη της κυβέρνησης

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι θα ηγηθεί μιας διάσπασης του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος (PD) αυτή την εβδομάδα και θα ιδρύσει μια νέα κεντρώα δύναμη, φέρεται να δήλωσε σήμερα, υπογραμμίζοντας πως η κίνησή του μπορεί να διευρύνει την κοινοβουλευτική στήριξη που διαθέτει η κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο Ρέντσι, ο οποίος ηγήθηκε από το 2014 έως το 2016 μιας κυβέρνησης του PD, είχε οργανικό ρόλο στη δημιουργία του νέου κυβερνητικού συνασπισμού νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αφού η ακροδεξιά Λέγκα, με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, αποχώρησε από την προηγούμενη συμμαχία της με το Κίνημα 5 Αστέρων με την ελπίδα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Ωστόσο ο Ρέντσι, ο οποίος είναι τώρα γερουσιαστής και μέλος του PD, είχε μια δύσκολη σχέση με το κόμμα του, ιδιαίτερα με την αριστερή πτέρυγά του, και κυκλοφορούσαν επίμονες φήμες ότι σχεδίαζε να ιδρύσει έναν νέο πολιτικό σχηματισμό.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα la Repubblica, που δημοσιεύεται σήμερα, ο Ρέντσι λέει πως το PD είναι τώρα ένα μάτσο παρατάξεις.

«Φοβάμαι πως δεν θα είναι ικανό να απαντήσει στις επιθέσεις του Σαλβίνι και στη δύσκολη συγκατοίκηση με το Κίνημα 5 Αστέρων», δήλωσε.

«Θέλω να περάσω τους επόμενους μήνες μαχόμενος εναντίον του Σαλβίνι», δήλωσε. «Ο κακός λαϊκισμός τον οποίο αντιπροσωπεύει δεν έχει ηττηθεί».

Η κοινοβουλευτική ομάδα της νέας δύναμης θα δημιουργηθεί αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ο Ρέντσι, προσθέτοντας πως θα τον ακολουθήσουν περίπου 30 βουλευτές.

Το PD έχει 111 έδρες στην κάτω βουλή του ιταλικού κοινοβουλίου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, και 51 στη Γερουσία.

«Θα είναι κάτι καλό για όλους», δήλωσε ο Ρέντσι για τη διάσπαση, προσθέτοντας πως θα επιτρέψει στην κυβέρνηση «να επεκτείνει πιθανόν την κοινοβουλευτική στήριξή της».

Ο Γραμματέας του PD Νικόλα Τζινγκαρέτι δήλωσε πως η απόφαση του Ρέντσι είναι ένα σφάλμα.

«Λυπούμαστε», έγραψε σήμερα στο Twitter.

Σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση του Ρέντσι μπορεί να καταστήσει πιο δύσκολο για τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να διατηρήσει την κυβέρνησή του στην εξουσία. Όμως άλλοι πιστεύουν πως ο Ρέντσι μπορεί να καταφέρει να καταλάβει τον μεσαίο χώρο στην ιταλική πολιτική αρένα.

Οι βουλευτές του PD Ετόρε Ροζάτο και Ιβάν Σκαλφαρότο δήλωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως ένα νέο κόμμα μπορεί να προσελκύσει διαφωνούντες από το κόμμα Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι διευρύνοντας έτσι την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κυβερνητικού συνασπισμού.

Η υποστήριξη του Φόρτσα Ιτάλια έχει σημειώσει μεγάλη πτώση από τις εκλογές του 2018, ενώ η υποστήριξη της ακροδεξιάς Λέγκα έχει αυξηθεί. Οι υποστηρικτές του Ρέντσι πιστεύουν πως αυτό έχει δημιουργήσει μια μεγάλη τρύπα στο κέντρο της ιταλικής πολιτικής, την οποία ελπίζουν να καλύψουν.

Ο Φραντσέσκο Γκαλιέτι, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων για πολιτικούς κινδύνους Policy Sonar, δήλωσε πως, με την κίνησή του αυτή, ο Ρέντσι αποκτά περισσότερη διαπραγματευτική ισχύ όσον αφορά την πολιτική και τους δημόσιους διορισμούς.

«Στο PD θα ήταν ένας μειοψηφικός μέτοχος χωρίς θέση στο διοικητικό συμβούλιο», δήλωσε.

«Δεν πρόκειται ακόμη για μια θανάσιμη απειλή για την κυβέρνηση, όμως καθιστά τις προοπτικές της λιγότερο ευνοϊκές επειδή αυξάνει τον κατακερματισμό και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία αστάθειας», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL