Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ιταλία: «Δημοσιονομική επιείκεια» ζητά ο Τζ.Κόντε από τις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: «Δημοσιονομική επιείκεια» ζητά ο Τζ.Κόντε από τις Βρυξέλλες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσει στην Ιταλία περισσότερο χρόνο για να μειώσει το χρέος της και να υποστηρίξει ένα σχέδιο για την αναζωογόνηση των επενδύσεων στη χώρα, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μετά τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τη νέα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προηγούμενα ανέφερε πως η Ρώμη διεκδικεί από την ΕΕ ειδικό καθεστώς για τη μη προνομιούχα νότια Ιταλία ώστε να επιταχύνει την ανάπτυξή της.

«Στόχος είναι να μειώσουμε το χρέος», δήλωσε ο Τζ.Κοντε προσθέτοντας ωστόσο ότι «θέλουμε να το πράξουμε μέσω οικονομικής ανάπτυξης και επενδύσεων». Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι η Ιταλία θα χρειαστεί «κάποιον χρόνο» για να επιτύχει τους δημσιονομικούς της στόχους και να επενδύσει στην «πράσινη» οικονομία, την ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη του φτωχού Νότου.

Στην πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες αφού ανέλαβε επικεφαλής της νέας κυβέρνησης που υποστηρίζεται από το Κίνημα Πέντε Αστέρων και το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Κόντε επανέλαβε τις εκκλήσεις για «χαλαρή ερμηνεία» των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ.

Μερικές ώρες πριν από τη συνάντησή του στις Βρυξέλλες με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook όσον αφορά τις μη προνομιούχες περιφέρειες του ιταλικού Νότου, ότι «οφείλουμε να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε από την Ευρώπη την αναγνώριση ενός ειδικού καθεστώτος ώστε να μπορέσουμε να υιοθετήσουμε έκτακτα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης».

Ένα ειδικό καθεστώς θα επέτρεπε στις περιφέρειες αυτές να έχουν προτιμησιακή πρόσβαση σε προγράμματα της ΕΕ.

Περισσότερες από 1,8 εκατ. οικογένειες ζούσαν το 2018 κάτω από το όριο της απόλυτης φτώχειας στον ιταλικό νότο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, και η ανεργία των νέων στις περιφέρειες αυτές υπερβαίνει το 50%, διαβεβαιώνει από την πλευρά του το Κ5Α.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο στην Ευρώπη», είχε προσθέσει ο Κόντε στο Facebook. «Πιστεύω πως η προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε ώστε να επιτύχουμε τρεις στόχους θεμελιώδεις για την Ιταλία και τα συμφέροντα των Ιταλών».

Αυτοί οι τρεις στόχοι είναι «να τροποποιηθεί το σύμφωνο σταθερότητας υπέρ της ανάπτυξης, να ξεπερασθεί ο κανονισμός του Δουβλίνου», που αναθέτει αυτή τη στιγμή στις χώρες άφιξης την ευθύνη για τον χειρισμό των αιτημάτων ασύλου, και να υπάρξει «ένα καθεστώς έκτακτων μέτρων και παρεμβάσεων για να ευνοηθεί η ανάπτυξη του Μετσοτζόρνο», κατέληξε ο Κόντε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL