Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Ιταλία: Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης

Ο Τζ.Κόντε με τον επικεφαλής του Κ5Α, Λουίτζι Ντι Μάιο

Ο επικεφαλής της νέας ιταλικής κυβέρνησης, Τζουζέπε Κόντε ξεκαθάρισε σήμερα πως πρέπει να «βελτιωθεί το σύμφωνο σταθερότητας» της ΕΕ που επιβάλλει στις χώρες - μέλη ως όριο δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% και του χρέους ως ποσοστό επί του ΑΕΠ το 60%. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση υποστηρίζεται από το κίνημα 5 Αστέρων, το Δημοκρατικό Κόμμα και το κόμμα της αριστεράς «Ελεύθεροι και Ίσοι».

«Πρέπει να βελτιώσουμε το σύμφωνο σταθερότητας και την εφαρμογή του προκειμένου να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις, μεταξύ των οποίων εκείνες που θα επιτρέψουν μια ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον και θα είναι δίκαιη σε κοινωνικό επίπεδο», δήλωσε ο Τζ.Κόντε παρουσιάζοντας το πρόγραμμα της κυβέρνησής του πριν από την ψηφοφορία ψήφου εμπιστοσύνης, το απόγευμα.

«Οι πολύ αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες κινδυνεύουν να καταστρέψουν πλήρως τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβληθεί για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος προσθέτοτνας ότι «η Ιταλία θα είναι η κινητήρια δύναμη της επανεκκίνησης και ανανέωσης της ΕΕ, με σκοπό να οικοδομήσουμε μια πιο αλληλέγγυα Ευρώπη που θα είναι πιο κοντά στους πολίτες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος επανέλαβε τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, εκείνες που η «ιστορία, η γεωγραφία και η πολιτικο-πολιτιστική παράδοση» επιβάλλουν στην Ιταλία.

«Εκτός από την ευθύνη μας ως χώρα μέλος της ΕΕ», οι άλλες κατευθυντήριες γραμμές είναι «οι διατλαντικές σχέσεις, ως μέλη του ΝΑΤΟ και οι θεμελιώδεις δεσμοί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και η σταθεροποίηση και η ανάπτυξη της περιοχής της Μεσογείου», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Παράλληλα αναφερόμενος στο προσφυγικό υπογράμμισε ότι «η Μεσόγειος έχει σημαδευτεί από ανθρωπιστικές κρίσεις και αυξανόμενες εντάσεις παραμένονοντας ωστόσο ένα πεδίο μεγάλων ευκαιριών».

«Η προσωπική δέσμευσή μου είναι να μη σταματήσω στη Μεσόγειο και σκέπτομαι να συνεχίσω να προσδίδω τη μεγαλύτερη προσοχή στην Αφρική, ενισχύοντας τον διάλογο στο ανώτατο επίπεδο με εμένα ως διερμηνέα στην Ευρώπη του θετικού ρόλου της ηπείρου στη διεθνή δυναμική», δήλωσε ο Τζ.Κόντε.

Ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, δεσμεύτηκε ότι θα ασκήσει «σοβαρή αντιπολίτευση» στη νέα κυβέρνηση.

«Θα κάνουμε σοβαρή αντιπολίτευση, στο κοινοβούλιο αλλά και μέσα στον κόσμο, από τον βορρά έως τον νότο, στη μια πόλη μετά την άλλη», δήλωσε ο Μ.Σαλβίνι απευθυνόμενους στους οπαδούς του που κινητοποιήθηκαν στο πλευρό των οπαδών του ακροδεξιού μεταφασιστικού κόμματος Αδελφοί της Ιταλίας (FDI), μερικοί από τους οποίους έκαναν και τον φασιστικό χαιρετισμό.

Υπενθυμιζεται ότι Ο Μ.Σαλβίνι προκάλεσε στις αρχές Αυγούστου την πτώση της προηγούμενης κυβέρνησης στοχεύοντας σε πρόωρες εκλογές, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις τού έδιναν 36-38% στην πρόθεση ψήφου. Έκτοτε, έχει πέσει στο 30%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL