Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ο Σάντσεθ έχασε τη δεύτερη ψηφοφορία, 124 υπέρ, 155 κατά και 67 αποχές – Νέα ψηφοφορία το... Σεπτέμβριο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σάντσεθ έχασε τη δεύτερη ψηφοφορία, 124 υπέρ, 155 κατά και 67 αποχές – Νέα ψηφοφορία το... Σεπτέμβριο

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχει σχεδόν δύο μήνες καιρό για να διαπραγματευτεί με την Αριστερά και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την πρώτη του κυβέρνηση μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού και να αποτρέψει την επιστροφή στις κάλπες στις 10 Νοεμβρίου. Αυτό είναι το μήνυμα που έδωσαν με την αποχή τους το Unidas Podemos, το καταλανικό ERC, τα βασκικά PNV και Bildu και το Compromis της Βαλένθια.

Ο Σάντσεθ έλαβε μόλις 124 ψήφους υπέρ από τους 345 βουλευτές που ψήφισαν στη δεύτερη ψηφοφορία, τους 123 βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος και 1 βουλευτή του εθνικιστικού κόμματος της Καντάβριας, κατά ψήφισαν οι 155 βουλευτές του Λαϊκού Κόμματος, των Πολιτών, οι φασίστες του Vox, το δεξιό αποσχιστικό κόμμα της Καταλωνίας JxCat. Το Unidas Podemos, η Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας (ERC), τα δύο εθνικιστικά κόμμα της Χώρας των Βάσκων, το δεξιό PNV και το αριστερό EH Bildu, και το αριστερό κόμμα της Βαλένθια Compromis, συνολικά 65 βουλευτές, απείχαν από την ψηφοφορία..

Ο Σάντσεθ έκανε μια σκληρή και επιθετική ομιλία εναντίον του Ιγκλέσιας υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να σώσει οικονομικά υπουργεία σε πολιτικές δυνάμεις που δεν είχαν ποτέ κυβερνητική εμπειρία και ζήτησε εκ νέου την αποχή του Λαϊκού Κόμματος και των Πολιτών, εκτιμώντας ότι το Unidas Podemos θα έπρεπε να αρκεστεί στα υπουργεία Κατοικίας και Ισότητας.

Ο Ιγκλέσιας στην ομιλία του φάνηκε διαλλακτικός τονίζοντας στον Σάντσεθ ότι το Unidas Podemos δεν ζητά πλέον το υπουργείο Εργασίας, αλλά τις αρμοδιότητες για την πολιτική ενεργούς απασχόλησης, με τον Σάντσεθ να του κουνάει αρνητικά το κεφάλι του. Στις διαπραγματεύσεις το Unidas Podemos είχε ζητήσει μια αντιπροεδρία της κυβέρνησης για κοινωνικά θέματα και τα υπουργεία Οικονομίας – Ανάπτυξης, Εργασίας και Επιστήμης και Πανεπιστημίων.

Ο Σάντσεθ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα απάντησαν ότι η Αριστερά δεν μπορεί να πάρει το υπουργείο Εργασίας γιατί φοβίζει το σύνδεσμο βιομηχάνων CEOE.

Προηγούμενα είχε συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπου ο Σάντσεθ έριξε όλη την ευθύνη της αποτυχίας του σχηματισμού κυβέρνησης στον Ιγκλέσιας.

Ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidas Podemos Αλμπέρτο Γκαρθόν προσπάθησε να οικοδομήσει έστω και την τελευταία στιγμή μια νέα γέφυρα με τους σοσιαλιστές προχωρώντας σε μια συνεδρίαση της Διεύθυνσης το κόμματος, που αποφάσισε από νωρίς το μεσημέρι την αποχή, εκτιμώντας ότι προσφέρει ένα νέο χέρι στις διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να συνεχιστούν τον Αύγουστο και το μεγαλύτερο τμήμα του Σεπτεμβρίοιυ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL