Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πολωνικό περιοδικό διένειμε αυτοκόλλητα εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, με την ανοχή της κυβερνησης

Η εθνικιστική, συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που έχει δεχθεί επικρίσεις τους τελευταίους μήνες ότι υποκινεί το μίσος εναντίον των ομοφυλόφιλων, ανακοίνωσε ότι το Gazeta Polska θα πρέπει να είναι ελεύθερο να δημοσιεύει ό,τι επιθυμεί

Συντηρητικό περιοδικό στην Πολωνία διένειμε μαζί με το τεύχος του που κυκλοφόρησε σήμερα αυτοκόλλητα που γράφουν «περιοχή ελεύθερη από ΛΟΑΤΚΙ άτομα», καθώς εντείνονται οι περιορισμοί στα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων στη χώρα αυτή της κεντρικής Ευρώπης ενόψει και των βουλευτικών εκλογών αργότερα φέτος.

Διπλωμάτες και πολιτικοί της αντιπολίτευσης στην Πολωνία επέκριναν την εκστρατεία του Gazeta Polska, ενώ μεγάλο βιβλιοπωλείο, το Empik, καθώς και το πολωνικό υποκατάστημα της BP ανακοίνωσαν ότι δεν θα πωλούν το περιοδικό.

 

Ο διευθυντής σύνταξης του Gazeta Polska Τόμας Σακίεβιτς δήλωσε ότι η εκστρατεία του περιοδικού δεν στρέφεται εναντίον κάποιων προσώπων συγκεκριμένα, αλλά εναντίον όσων προσπαθούν να λογοκρίνουν τις απόψεις όσων αντιμετωπίζουν επικριτικά «την ΛΟΑΤΚΙ ιδεολογία».

«Θέλαμε να αποδείξουμε ότι η λογοκρισία σε αυτή την περίπτωση ισχύει και το αποδείξαμε», τόνισε ο Σακίεβιτς αναφερόμενος στις επικρίσεις που δέχθηκε το περιοδικό για τα αυτοκόλλητα. «Αυτό που συμβαίνει είναι η καλύτερη απόδειξη ότι η ΛΟΑΤΚΙ είναι μια απολυταρχική ιδεολογία», πρόσθεσε.

Η εθνικιστική, συντηρητική κυβέρνηση του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που έχει δεχθεί επικρίσεις τους τελευταίους μήνες ότι υποκινεί το μίσος εναντίον των ομοφυλόφιλων, ανακοίνωσε ότι το Gazeta Polska θα πρέπει να είναι ελεύθερο να δημοσιεύει ό,τι επιθυμεί βάσει των νόμων περί ελευθερίας της έκφρασης που ισχύουν στην Πολωνία.

«Ως κυβερνών κόμμα δεν επιβάλλουμε στα ελεύθερα μέσα και τον ελεύθερο Τύπο τι πρέπει να γράφουν και τι αυτοκόλλητα μπορούν να διανέμουν», δήλωσε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης Γιάτσεκ Σασίν στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό TVN.

Η εκστρατεία του Gazeta Polska περιλαμβάνει αυτοκόλλητα με ένα μαύρο «Χ» πάνω από τη σημαία με το ουράνιο τόξο, σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Η εκστρατεία του περιοδικού διεξάγεται την ώρα που το PiS έχει αναγάγει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων σε κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής του εκστρατείας, θέτοντας το συντηρητικό κόμμα απέναντι στις πιο φιλελεύθερες δυνάμεις της Πολωνίας.

Το περιοδικό είναι πιστό στην κυβερνητική γραμμή και λαμβάνει πολύ περισσότερες κρατικές διαφημίσεις από άλλα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης.

Εξάλλου και οι κινητοποιήσεις του gay pride βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης στην Πολωνία, με πολλούς πολιτικούς του PiS να εκτιμούν ότι ενθαρρύνουν χωρίς λόγο τη δημόσια έκφραση της σεξουαλικότητας.

«Αυτού του είδους οι πορείες, που υποκινούνται από ομάδες που προσπαθούν να περάσουν μη συνηθισμένες σεξουαλικές συμπεριφορές, προκαλούν αντιδράσεις (…) αξίζει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να μην διοργανωθούν τέτοιες εκδηλώσεις στο μέλλον», δήλωσε την Κυριακή ο Πολωνός υπουργός Παιδείας Ντάριους Πιοντοκόφσκι στο TVN.

Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 30 ανθρώπους στο Μπιαλισκόκ της ανατολικής Πολωνίας έπειτα από επιθέσεις εναντίον συμμετεχόντων στο gay pride το Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και αξιωματούχοι οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει τα βίαια επεισόδια.

Η Πολωνία βρίσκεται στην προτελευταία θέση μεταξύ των 28 χωρών μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά την ισότητα και την απουσία διακρίσεων εναντίον της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, σύμφωνα με την Rainbow Europe μια οργάνωση που συνδέεται με τη Διεθνή Ένωση ΛΟΑΤΚΙ.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ - Reuters

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Είστε σίγουρα κυβέρνηση;

Δεν είναι μόνο η αξιοθρήνητη στάση της κυβέρνησης, που προσπαθεί να αλλάξει τον νόμο για να ικανοποιήσει και τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι η απόδραση του Λ. Αυγενάκη από τη Βουλή. Δεν είναι η εντυπωσιακή επιχειρηματολογία της Λ. Μενδώνη ότι η αλλαγή νόμου επιβάλλεται «για να μην διχαστεί η Ελλάδα».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις